K čomu majú iOS aplikácie prístup? Hneď si to skontroluj!

0

Lenivosť, pohodlnosť a nevšímavosť je naša zlá vlastnosť. Platí to aj pri používaní rôznych aplikácií, ktoré každý deň vo svojich iOS zariadeniach používame a občas im nechtiac dáme také povolenia, ktoré by sme im vôbec nemali dať. Súkromie je v dnešnom svete technológii veľmi dôležité a nemali by sme na to zabúdať ani pri iPhonoch a iPadoch.

K čomu majú iOS aplikácie prístup? Hneď si to skontroluj!

Súkromie je dôležité, obzvlášť v iPhonoch, keďže v nich máme uložené rôzne citlivé dáta. Nehovorím len o fotkách, ale aj o kontaktoch, mikrofóne, kamere či lokalizačných službách.

Našťastie, všetky povolenia môžeš aj po prvotnom nastavení dodatočne meniť pri každej jednej appke. Existujú dva spôsoby, s ktorými zistíš to, k čomu majú aplikácie prístup. Prvou z nich sú nastavenia Súkromie, kde nájdeš povolenia rozdelené podľa určenia dát a funkciám, ku ktorým majú jednotlivé appky prístup. Napríklad, ak chceš obmedziť prístup Instagramu k tvojej polohe, stačí ak si nájdeš túto appku a zvolíš možnosť Nikdy.

Tu sa môžeš stretnúť aj s pojmami Vždy a Pri používaní. Podobne to funguje aj pri prístupe ku kontaktom, kalendárom, pripomienkam, fotkám, Bluetooth, mikrofónu, kamere, zdraviu, HomeKitu, hudbe a pohybu. Druhou možnosťou je nájsť aplikáciu úplne dole v základnom zobrazení záložiek nastavení a triediť povolenia jednotlivo cez aplikácie.

Pri týchto nastaveniach platí pravidlo, že pokiaľ danú aplikáciu nepoužívaš napr. na úpravu fotiek, upload fotiek alebo nejakým iným spôsobom s fotkami nepracuješ, aplikácia by nemala mať k fotkám žiadny prístup.

About The Author

Michal je autorom článkov nášho magazínu a taktiež ti pomáha riešiť tvoje problémy v správach na FB. Venuje sa nielen magazínu SvetApple, ale aj fotografovaniu s iPhonom či tvorbe pozadí a článkov o fotení.