St, 24.04.2024
Úvod Blog

AKTUÁLNE: Apple oznámil ďalší event. Bude sa konať už čoskoro

Apple Event
Zdroj: Apple

Ako blesk z jasného neba. Spoločnosť Apple dnes úplne nečakane oznámila svoje plány na nadchádzajúce špeciálne podujatie, ktoré sa bude konať 7. mája a ponesie názov „Let Loose“. Prvá tohtoročná Keynote sa bude konať v mierne netradičnom čase, konkrétne o 16:00 hodine nášho času (zvyčajne sa konferencie konajú o 19:00 hodine nášho času) a zameria sa na inovácie, o ktorých píšeme už niekoľko mesiacov.

Aby sme boli presnejší, spoločnosť Apple by mala túto príležitosť využiť na predstavenie nového iPadu Pro 11″ a 12,9″, iPadu Air 10,9″ a 12,9″ a tiež prepracovaného príslušenstva Apple Pencil či Magic Keyboard.

Apple zachová virtuálny formát podujatia 

Pokiaľ sa už na nadchádzajúcu mediálnu akciu tešíte, máme pre vás skvelú správu. Opäť totiž pôjde o zaujímavú show, ktorá bude mať rovnaký online formát, na aký sme zvyknutí už niekoľko rokov.

Celú udalosť teda bude možné sledovať cez iPhone, iPad, Mac alebo akékoľvek iné zariadenie a to prostredníctvom oficiálneho streamu, ktorý bude jednak na YouTube ale tiež na oficiálnej Apple stránke. Akonáhle bude spustený, budeme vás o tom informovať.

Apple nám už naznačil, na čo sa môžeme tešiť 

Apple Event
Zdroj: Apple

V hlavnom grafickom teaseri podujatia je zobrazená ceruzka Apple Pencil kresliaca živé logo Apple, čo viacmenej potvrdzuje, že Apple bude upgradovať toto obľúbené príslušenstvo pre iPad.

Hovorí sa, že novinka bude mať integrovanú technológiu Find My a tiež magneticky vymeniteľné hroty na rôzne spôsoby písania a kreslenia. Takisto by sme sa mali dočkať nového gesta, no o tom bližšie podrobnosti zatiaľ nepoznáme.

Nové iPady budú inovatívne. Príde aj doposiaľ neexistujúci model 

iPad Pro
Zdroj: Unsplash /
Daniel Romero

Očakáva sa, že nové modely iPad Pro budú mať OLED displeje v 11-palcovej aj 12,9-palcovej verzii a budú mať tenší dizajn ako ich predchodcovia. Tablety by tiež mali byť vybavené špičkovým procesorom M3 a disponovať novou polohou prednej kamery (na šírku).

Na úplne rovnakú novinku s prednou kamerou sa môžeme tešiť aj v iPade Air. Ten zrejme dostane slabší čip M2, no čo je zaujímavé, po novom by mal byť dostupný nie len v 10,9″ ale aj 12,9″ verzii, pričom v prípade väčšieho modelu sa môžeme tešiť na technológiu mini-LED – minimálne tak to naznačujú nedávne úniky.

Úplne nová Magic Keyboard spraví z iPadu MacBook

iPad Pro s klávesnickou Magic Keyboard
Zdroj: MacRumors

Na záver by sme sa mali dočkať aj novej klávesnice pre iPad s názvom Magic Keyboard. Povesti naznačujú, že ju spoločnosť Apple úplne prepracuje, vďaka čomu sa v spojitosti s iPadom Pro alebo iPadom Air premení na kompaktný notebook.

Nová Magic Keyboard má mať hliníkovú konštrukciu, vďaka čomu bude pôsobiť masívnejším a exkluzívnejším dojmom. Bližšie podrobnosti nám však Apple odhalí o dva týždne. Nechajme sa prekvapiť.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Príde iPhone 16 Pro o všetky fyzické tlačidlá? Apple chystá zaujímavú zmenu

iPhone 16 Pro polovodičové tlačidlo
Zdroj: MacRumors (snímka obrazovky)

Najnovšie správy z dodávateľského reťazca naznačujú, že spoločnosť Apple možno chystá pre svoj vlajkový iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max zaujímavú zmenu, o ktorej sa hovorilo aj počas minulého roka. Ak si dobre pamätáte, už pri iPhone 15 mali byť zamenené klasické fyzické tlačidlá za dotykové kapacitné plochy, avšak napokon k tomu nedošlo. Ako informuje denník Economic Daily News, všetko by sa mohlo už o pár mesiacov zmeniť.

Spoločnosti Apple to konkrétne pri iPhone 15 nevyšlo z dôvodu viacerých výrobných prekážok, ktorým dávnejšie čelila, no dnes je situácia evidentne iná. Technologický gigant z Cupertina už mal dokonca iniciovať objednávku u spoločnosti Advanced Semiconductor Engineering na špeciálny systémový modul, ktorý bol špeciálne navrhnutý pre iPhone 16 Pro / 16 Pro Max.

Práve tento modul bude mať za cieľ nahradiť tradičné fyzické tlačidlá na zariadení kapacitnými, ktoré sú citlivé na dotyk a fyzicky sa nestláčajú.

Všetkému dopomôže TapTic Engine 

Apple TapTic Engine
Zdroj: PatentlyApple

Na zlepšenie používateľského zážitku s týmito novými tlačidlami plánuje spoločnosť Apple zabudovať do iPhonu 16 Pro / 16 Pro Max aj ďalšie komponenty Taptic Enginu. Nachádzať sa budú na oboch stranách vo vnútri zariadenia.

Používateľom budú poskytovať haptickú spätnú väzbu, ktorá bude simulovať pocit fyzického stlačenia vždy, keď sa použijú kapacitné tlačidlá. Podobne to funguje napríklad na trackpade, ktorý Apple už skoro desať rokov dodáva v MacBooku. Hoci ste si to možno ani nevšimli, v skutočnosti ho nikdy fyzicky nestláčate. Je to len dotyková plocha. 

Prechod na kapacitné tlačidlá si vyžaduje minimálne dva nové moduly na úrovni systému, ktoré integrujú kapacitnú technológiu aj Taptic Engine.

iPhone 16 Pro bude mať efektívnejší a odolnejší dizajn 

iPhone 16 Pro
Zdroj: Unspalsh / Thai Nguyen (úprava redakcie)

Cieľom tohto kroku je zefektívniť dizajn iPhonu a potenciálne zlepšiť trvanlivosť a odolnosť zariadenia voči vode a prachu tým, že sa odstránia medzery potrebné pre fyzické tlačidlá. Komponenty pre tento nový systém údajne dodáva spoločnosť Sun Moon Light Investment Control.

Týmito zmenami spoločnosť Apple naďalej posúva hranice technológie smartfónov, pričom sa zameriava na elegantný dizajn a lepšiu interakciu s používateľom.

Prechod na kapacitné tlačidlá na iPhone 16 Pro by mohol znamenať výrazný posun v spôsobe, akým používatelia pracujú so svojimi zariadeniami, a to spojením intuitívneho dizajnu s praktickou funkčnosťou.

Otázne však zostáva, aká bude samotná používateľská skúsenosť. Práve na tej môže totiž Apple pohorieť. Nechajme sa preto prekvapiť. Snáď firma vie, čo robí.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

AirPods kúpite v zľave za fantastickú cenu. Obľúbené slúchadlá sa teraz oplatia

AirPods 2
Zdroj: Unsplash / Hostaphoto / Tarun Savvy (úprava redakcie)

AirPods sú slúchadlá, ktoré keď raz vyskúšate, budete ich milovať. Majú vynikajúci ergonomický dizajn, kvalitné prehrávanie zvuku a tiež špičkovú kompatibilitu s ostatnými Apple zariadeniami. Dnes máte šancu získať AirPods po zľave za veľmi výhodnú cenu. Za takéto peniaze sa ich nákup jednoznačne oplatí.

Bezdrôtové slúchadlá od Apple boli navrhnuté tak, aby pohodlne zapadli do každého ucha a navyše ho dokázali detegovať. To znamená, že keď si ich doň vložíte, aktivuje sa prehrávanie a naopak, keď si ich vyberiete, automaticky sa zastaví. AirPods majú aj dotykové stopky na ovládanie prehrávača a ponúkajú priestorový zvuk, ktorý oceníte ako pri hudbe, tak aj pri sledovaní filmov. Samozrejmosťou je aj pop-up okno na veľmi rýchle párovanie s akýmkoľvek iOS zariadení. AirPods stačí priložiť ku iPhonu, potvrdiť jedno okno a o zvyšok sa postará softvér.

Čo sa týka ceny, AirPods boli vždy drahé slúchadlá. Za základný model si Apple pýta poriadne mastných 159 €, avšak vy môžete výrazne ušetriť. Po kliknutí na tento odkaz totiž AirPods kúpite len za 100,95 €, vďaka čomu vám k dobru ostane skoro 60 €. AirPods sa vám pri tom nehodia len na počúvanie hudby, alebo sledovanie filmov, ale vďaka kvalitným vstavaným mikrofónom ich môžete využívať ako alternatívu za handsfree. Ľudia cez ne veľmi radi telefonujú lebo je to pohodlné.

AirPods cena
Zdroj: Unsplash / Daniel Korpai / Khoa Nguyen (úprava redakcie)

Nároční spotrebitelia tiež ocenia prítomnosť 24 hodinovej výdrže batérie na jedno nabitie, pričom samotné slúchadlá mimo puzdra zvládnu až 5 hodín. Okrem toho sa môžete spoľahnúť aj na podporu služby Nájsť (Find My), cez ktorú si viete zobraziť poslednú polohu slúchadiel na mape, prípadne v nich na diaľku prehrať silný zvuk,

Ak sa vám teda toto zariadenie páči, po kliknutí na tento odkaz ho môžete mať za 100,95 €. Okrem kvalitného zvuku budete doslova milovať aj to, ako jednoducho sa v kombinácii s ostatnými iOS zariadeniami používa.

A ak si budete chcieť kúpiť aj silikónové puzdro, na Loopi.sk ho nájdete hneď v niekoľkých prevedeniach za fantastickú cenu. Tak na čo ešte čakáte?

Loopi AirPods Pro silicone case
Zdroj: Loopi

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Neuveríte, ako lacno kúpite iPhone 14. Je to špičkový smartfón, ktorý sa oplatí

iPhone 14
Zdroj: YouTube / GadgetIn / HUDAKOV (úprava redakcie)

Ak si chcete kúpiť dostupný iPhone s vynikajúcim procesorom, dlhou výdržou batérie a kvalitným fotoaparátom, máme pre vás jeden tip. Obľúbený iPhone 14 sa dá teraz kúpiť za extrémne výhodnú cenu. Tento model má všetko, čo od neho budete potrebovať a vďaka výkonnému čipu vám ponúkne aj dlhoročnú podporu najnovších verzií operačného systému iOS.

Prémiové hliníkové zariadenie budete ovládať cez kvalitný 6,1″ OLED displej s vysokým rozlíšením aj jasom a výrezom pre Face ID. Táto technológia slúži na skenovanie tváre a odomykanie / zamykanie zariadenia. Displej je tiež chránený technológiou Ceramic Shield pred rozbitím a iPhone 14 spĺňa aj normu IP68, vďaka čomu prežije kontakt s vodou. Veľmi však oceníte aj výkonnejšiu verziu procesora A15 Bionic, ktorá je spojená so 6 GB RAM. Bez zaváhania zvládne aj náročnejšie aplikácie a hlavne bude podporovať najnovšie verzie iOS ešte 4 – 5 rokov. Koľko však iPhone 14 stojí?

To je na tom to najkrajšie. Zariadenie s takto nabitým hardvérom od spoločnosti Apple dnes môžete kúpiť nečakane lacno. Zatiaľ čo v čase uvedenia na trh iPhone 14 štartoval na čiastke 999 €, dnes ho po kliknutí na tento odkaz kúpite len za 619 €, vďaka čomu výrazne ušetríte. Samozrejme už hovoríme o základnej 128 GB verzii.

iPhone 14 Plus
Zdroj: YouTube / Dion Schuddeboom / GregsGadgets (úprava redakcie)

iPhone 14 je potom geniálny aj z hľadiska fotoaparátu. V zadnej časti nájdete dva špičkové 12 Mpx snímače, ktoré ponúkajú klasický a ultraširokouhlý pohľad. Zábery sú navyše opticky stabilizované na úrovni snímačov, vďaka čomu vaše videá vôbec nebudú roztrasené a náročnejší používatelia ocenia aj rôzne režimy, vďaka ktorým sa iPhone 14 približuje špičkovým fotoaparátom či kamerám za tisíce eur. Je tu napríklad portrét, filmový režim, akčný režim (ešte lepšia stabilizáciu) či nočný režim.

Apple sa pri tomto modeli chváli aj dlhou celodennou výdržou batérie na jedno nabitie, podporou 5G siete či automatickou detekciou autonehôd. iPhone 14 má dokonca aj podporu pre satelitné SOS volania, no aby sme boli fér, tá zatiaľ v našich končinách nie je k dispozícii. Ak sa ale vyberiete na turistiku napríklad do Rakúska, hodiť sa môže. Pokiaľ vás teda iPhone 14 zaujal, po kliknutí na tento odkaz ho získate len za 619 €. Z nášho pohľadu je to veľmi rozumná voľba, ktorá dáva zmysel pre stredne náročných spotrebiteľov. Rozhodnutie, ale nechávame na vás.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

AKTUÁLNE: SkyShowtime spúšťa na Slovensku predplatné s reklamami (+cena)

Zdroj: SkyShowtime
Zdroj: SkyShowtime (úprava redakcie)

Nové Štandardné predplatné s reklamami bude dostupné od 23. apríla, čím sa SkyShowtime stane prvou veľkou streamovacou službou, ktorá spustí predplatné s reklamami súčasne na všetkých svojich trhoch.

Zavedením Štandardného predplatného s reklamami ponúka služba SkyShowtime zákazníkom dva skvelé zážitky – s reklamou a bez – oba za skvelú cenu. Vďaka obom variantom predplatného, možnostiam a flexibilite, ktoré ponúka všetkým svojim zákazníkom, bude SkyShowtime aj naďalej poskytovať nielen najlepší obsah, ale aj skvelý pomer ceny a kvality a širokú možnosť výberu.

Štandardné predplatné s reklamami bude poskytovať prémiový divácky zážitok s priemerne štyrmi až piatimi minútami reklám za hodinu.

Generálny riaditeľ spoločnosti SkyShowtime Monty Sarhan uviedol: „SkyShowtime sa od začiatku snaží poskytovať vysokú hodnotu a záruku skvelej zábavy za skvelú cenu. Spustenie nášho predplatného s reklamami je ďalším krokom vo vývoji našich služieb, ktorý prichádza v dobe, keď ľudia hľadajú väčší výber a flexibilitu. Sme nadšení, že sme prvou streamovacou službou, ktorá ponúkne zákazníkom na všetkých našich trhoch variant s reklamou.“

Nové ceny a balíky predplatného SkyShowtime:

  • Predplatné Plus (bez reklám): 7,99 € / mesačne namiesto súčasných 5,99 €. Predplatitelia tak budú platiť každý mesiac za SkyShowtime o 2 € viac.
  • Nové predplatné s reklamami: 4,99 € / mesačne – ak vám nebudú vadiť reklamné prestávky, tento balík, ktorý je skoro za polovicu, môže byť pre vás vhodnejší.
  • Možnosti výhodného ročného predplatného: SkyShowtime ponúka aj možnosť výhodného ročného predplatného. Ak si takto kúpite balík s reklamami, zaplatíte iba 39,99 € (3,33 € / mesačne). Pri balíku bez reklám je cena 62,99 € (5,25 € / mesačne)

SkyShowtime ponúka množstvo atraktívneho obsahu 

SkyShowtime
Zdroj: SkyShowtime

SkyShowtime je exkluzívnym domovom všetkých piatich sérií celosvetového seriálového hitu Yellowstone a jeho spin-offov 1883 a 1923, a ponúka nielen najlepšiu svetovú zábavu, ale aj rastúci zoznam oceňovaných originálov z miestnej produkcie.

V oboch predplatných SkyShowtime nájdete rovnaké filmové trháky, nové a exkluzívne seriály a pôvodné tituly za skvelé ceny vrátane: A Gentleman in Moscow (Gentleman v Moskve), Apples Never Fall (Jablká nepadajú ďaleko), Bargain, HALO (2. séria), Knuckles, Mayor of Kingstown (Starosta mesta Kingstown) S3, Mission Impossible: Dead Reckoning (Mission Impossible: Odplata), Oppenheimer, Paw Patrol: The Mighty Movie (Labková patrola vo veľkofilme) Star Trek: Discovery (1.-5. séria), The Envoys (Los Enviados) S2, The Family Stallone (Rodina Stalloneovcov) S2, The Tattooist of Auschwitz (Tetovač z Auschwitzu), Trolls Band Together (Trollovia 3) a Veronika.

Nové Štandardné predplatné s reklamami bude zavedené na všetkých viac ako 20 trhoch: v Albánsku, Andorre, Bosne a Hercegovine, Bulharsku, Česku, Čiernej Hore, Dánsku, Fínsku, Holandsku, Chorvátsku, Kosove, Maďarsku, Nórsku, Poľsku, Portugalsku, Rumunsku, Severnom Macedónsku, Srbsku, Slovensku, Slovinsku, Španielsku a Švédsku

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Na Slovensku sa už vyrábajú batérie do elektromobilov. Spoločnosť InoBat sa zameria aj na letecký priemysel

inobat
Zdroj: InoBat (úprava redakcie)

Slovensko sa spustením výroby vo Voderadoch stáva po Švédsku, Nórsku, Nemecku a Francúzsku piatou európskou krajinou, ktorá dokáže vyrábať certifikované batériové články s európskym know-how.

Voderady sú dôležitým katalyzátorom na umožnenie prechodu z „montovne“ na „mozgovne“. My baterky nielen vyrábame, ale ich aj tvoríme a „šijeme na mieru“ pre potreby každého zákazníka. Tento proces si vyžaduje mimoriadne znalosti a špeciálne zručnosti a ja som hrdý, že sa nám ho podarilo vybudovať na Slovensku,“ zdôraznil CEO spoločnosti InoBat Marián Boček.

Podľa riaditeľa Slovenskej asociácie pre elektromobilitu Patrika Križanského ide o ďalší významný krok na ceste transformácie automobilového priemyslu smerom k elektromobilite: Slovenský automotive je kľúčovým hráčom na globálnom trhu a jeho transformácia smerom k elektromobilite je nevyhnutná nielen z hľadiska environmentálnej udržateľnosti, ale aj pre zachovanie konkurencieschopnosti nášho priemyslu. Spoločnosť InoBat je dôkazom toho, že ak sú vytvorené priaznivé podmienky a stimuly pre výskum a vývoj, môžu aj na Slovensku vznikať inovácie konkurencieschopné na globálnej úrovni,“ dodáva Križanský.

Spoločnosť InoBat sa za uplynulé mesiace rozrástla aj personálne. Vo výrobe pribudli desiatky operátorov a technikov údržby zo Slovenska, ktorých musel InoBat vzhľadom na moderné a pokročilé technológie a náročnosť postupov rekvalifikovať.

InoBat voderady
Zdroj: InoBat
InoBat voderady
Zdroj: InoBat

Spoločnosť v súčasnosti zamestnáva medzinárodný tím expertov z 18-tich krajín sveta. A práve kombinácia priamych skúseností s baterkovou technológiou a lokálnych talentov umožnila vytvoriť na Slovensku prvý rekvalifikačný kurz, ktorý sa stane základom novej profesie – operátor výroby batériových článkov.

„Príprava na produkciu a výrobu našich produktov nezahŕňa len dôkladné nastavenie technologických procesov a výrobnej linky, ale aj zabezpečenie dostatočného množstva kvalifikovaného personálu. Chceme si vychovať špičkových expertov a odborníkov a rovnako tak dať aj šancu tým, ktorí doposiaľ pôsobili v podobných segmentoch. Naším zámerom je vytvoriť tím, ktorý je nielen konkurencieschopný na trhu, ale aj schopný predstaviť našim zákazníkom revolučné a inovatívne produkty,“ vysvetlil CEO spoločnosti InoBat Marián Boček,

Prvých pracovníkov InoBat rekvalifikoval v rámci existujúceho výskumno-vývojového centra vo Voderadoch, kde sa nachádza aj pilotná výrobná linka na batérie.

Zdroj: InoBat
InoBat voderady
Zdroj: InoBat
InoBat voderady
Zdroj: InoBat
Zdroj: InoBat

Samotný proces rekvalifikácie je rozdelený na tri veľké časti, teoretický tréning, technický tréning a tzv. training on the job.

Vzdelávací program bol vyvinutý in-house a ušitý na mieru pre potreby spoločnosti. Je spojením know-how zamestnancov InoBatu a inžinierov čínskej spoločnosti Wuxi Lead, ktorá je dodávateľom výrobnej linky.

Vzdelávanie zamestnancov v spoločnosti InoBat ocenil aj predseda Rady zamestnávateľov pre odborné vzdelávanie a prípravu Andrej Hutta, podľa ktorého sú dopyt zamestnávateľov po technicky vzdelaných absolventoch a požiadavky trhu práce na kvalifikovanú pracovnú silu dlhodobo vysoké. Je preto nevyhnutné zachovať kontinuálnosť odborného vzdelávania a schopnosti adaptovať sa na nové technologické postupy. Oblasť elektromobility ponúka obrovské možnosti a je jednoznačne segmentom, v ktorom bude v budúcnosti zamestnaných čoraz viac ľudí. Vznik novej vysokošpecializovanej profesie na Slovensku je obrovskou pridanou hodnotou.“

Nastavené vzdelávacie a rekvalifikačné procesy plánuje spoločnosť implementovať aj v pripravovanej gigafabrike v Šuranoch, ktorá bude spoločným projektom InoBatu a čínskej spoločnosti Gotion High-Tech (GIB – Gotion InoBat Batteries).

Spoločne majú ambíciu vybudovať v Šuranoch najvyspelejšiu továreň na batérie s nulovou uhlíkovou stopou nielen v Európe, ale dokonca na celosvetovej úrovni.

GIB odhaduje, že vo fabrike bude pracovať viac ako 1500 zamestnancov, väčšina z nich bude pritom potrebovať rekvalifikáciu alebo odborné vzdelávanie.

Niečo o spoločnosti InoBat

InoBat sa špecializuje na výskum, vývoj, návrh, výrobu, dodávku a recykláciu inovatívnych elektrických batérií, ktoré sú individuálne navrhnuté tak, aby spĺňali špecifický rozsah a požiadavky celosvetových hlavných výrobcov (OEMs) a účastníkov energetického sektora.

Zameriava sa na odvetvia automobilov, nákladných vozidiel, motošportu a leteckého priemyslu. Poskytuje inovatívne riešenia v rámci celého hodnotového reťazca vďaka svojmu „C2C“ (cradle-to-cradle) prístupu.

InoBat je podporovaný silným konzorciom strategických investorov a partnerov, ako sú Rio Tinto, Gotion, Amara Raja, Lilium, Medzinárodná finančná korporácia Svetovej banky (IFC), Slovak Investment Holding (SIH) a pôvodní sponzori IPM Group, Avanea a Across.

InoBat dosiahol finančnú podporu v oblasti výskumu a vývoja v rámci programu sponzorovaného EÚ, dôležité projekty pre spoločný európsky záujem (IPCEI), a dodatočnú podporu zo strany slovenskej vlády.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Zabudnite na Mac mini s čipom M3. Príde niečo lepšie

Mac mini 2023
Zdroj: YouTube / The Everyday Dad (úprava redakcie)

Spoločnosť Apple nedávno priniesla aktualizáciu pre MacBook Air, ktorý sa dočkal nového čipu M3. Prechod na aktuálnu generáciu čipov Apple Silicon M3 je v plnom prúde, no zdá sa, že jeden z modelov sa tejto vychytávky nedočká. Ak si brúsite zuby na aktualizovaný Mac mini, budete si musieť počkať o niečo dlhšie.

Známy analytik Mark Gurman z agentúry Bloomberg naznačuje, že by Apple mohol preskočiť upgrad Macu mini na procesor M3, ktorý prišiel na trh ešte v októbri minulého roka. Netreba však smútiť. Trpezliví zákazníci sa totiž koncom roka 2024 dočkajú rovno prechodu na procesor M4 a pravdepodobne aj M4 Pro, ktorý by mal Apple predstaviť na samostatnom evente.

Nový Mac mini dorazí až po predstavení čipu M4

Posledná aktualizácia pre Mac mini s čipmi M2 a M2 Pro bola uvedená v januári 2023. Súčasná generácia počítača ponúkla aj nové porty Thunderbolt 4, HDMI 2.1 pre modely M2 Pro, podporu Wi-Fi 6E a Bluetooth 5.3.

Je teda možné, že Apple nevidí zmysel v aktualizácii na čip M3 a radšej prinesie intenzívnejší upgrade v podobe Apple Silicon M4, na ktorý naláka väčšie množstvo potenciálnych zákazníkov.

Mac mini 2023
Zdroj: Apple

Podobný postup sme mali možnosť vidieť aj v minulosti, konkrétne v prípade iMacu 24″, pri ktorom Apple vynechal čip M2 a počkal si rovno na výkonnejší čip M3, ktorý bol predstavený koncom minulého roka. S novou generáciou čipov M4 by mal Mac mini získať výrazné zlepšenie výkonu procesora oproti súčasným modelom.

Výroba čipov M4 bude založená na 3 nm procese, rovnako ako v prípade súčasných čipov M3. Očakáva sa, že čipy M4 budú mať naviac rýchlejší Neural Engine pre úlohy súvisiace s generatívnou umelou inteligenciou.

Prečítajte si tiež  Kedy príde procesor M4? Poznáme odpoveď

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Katastrofálne kryty FineWoven zrejme končia. Apple zastavil ich výrobu

Apple Finewoven kryt
Zdroj: Apple / SvetApple

Spoločnosť Apple sa pred pár mesiacmi zaviazala skoncovať s príslušenstvom vyrobeným z kože. Namiesto kožených krytov a puzdier predstavila alternatívu v podobe materiálu FineWoven, ktorý sa však pre používateľov stal nočnou morou. Namiesto prémiového vypracovania sme sa dočkali mimoriadne nízkej kvality, na ktorú jablková komunita okamžite zareagovala.

Podľa informácií, ktoré unikli od známeho leakera a zberateľa prototypov, ktorý vystupuje na sociálnej sieti X pod pseudonymom “Kosutami”, sa spoločnosť Apple pred pár dňami rozhodla úplne zastaviť výrobu príslušenstva FineWoven. Tento krok je dôsledkom nedostatočnej odolnosti materiálu pri úplne bežnom nosení.

FineWoven sa u zákazníkov absolútne neujal

FineWoven je ekologickým mikroplyšom vyrobeným zo 68 % recyklovaného polyesteru, ktorý nahradil kožené príslušenstvo v septembri minulého roka. Napriek tomu, že sa snaží byť esteticky príťažlivým materiálom, v praxi je jednoducho nepoužiteľný.

O tomto fakte sme sa presvedčili aj my, o čom si viac môžete prečítať v našom článku, kde sme opísali našu veľmi negatívnu skúsenosť s krytom FineWoven.

FineWoven recenzia
Zdroj: SvetApple

Napriek tomu, že sa spoločnosť Apple snažila ponúknuť ekologickejšiu alternatívu, zákazníci boli s týmto materiálom nespokojní. Jeho nízka odolnosť a kvalita neuspokojili ich očakávania. Ak je informácia o ukončení výroby FineWoven pravdivá, môže to mať vplyv na dostupnosť tohto príslušenstva v budúcnosti.

Je však veľmi nepravdepodobné (trúfneme si povedať vylúčené), že by sa gigant z Cupertina vrátil k príslušenstvu z kože. Dlhoročná iniciatíva spoločnosti v oblasti ekológie by s týmto krokom jednoducho nesúhlasila.

Namiesto toho je možné, že Apple ponúkne náhradu v podobe vegánskej kože, čo by bolo najrozumnejšie riešenie z hľadiska udržateľnosti, estetiky aj odolnosti. Ostáva nám teda iba čakať, akým smerom sa Apple v nadchádzajúcom období vyberie.

Prečítajte si tiež  Apple oficiálne dáva zbohom koži. Katastrofálny materiál Finewoven by však mohol nasledovať

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

iPhone 16: Cena, dátum predstavenia a všetko čo zatiaľ vieme (AKTUALIZOVANÉ 23.4.2024)

Apple iPhone 16
Zdroj: YouTube / Technizo Concept (úprava redakcie)

Ako už býva zvykom, spoločnosť Apple nám v roku 2024 predstaví úplne nový iPhone 16, ktorý by mal prísť opäť v štyroch samostatných verziách. Toto zariadenie to bude mať v rámci konkurenčného boja veľmi ťažké, nakoľko sa od neho očakáva, že prinesie revolučné inovácie. Aby ste v tom mali lepší prehľad, pripravili sme si pre vás článok, ktorý zhŕňa všetky úniky, dohady a doposiaľ známe informácie do jedného celku. Pravidelne ho budeme aktualizovať.

Ešte predtým, ako sa do toho pustíme je dôležité napísať, že iPhone 16 nebude žiadnym revolučným kúskom, no ku zopár zásadným zmenám, ktoré sa budú týkať jeho dizajnu či dokonca rozmerov predsa len dôjde. Používatelia sa môžu tešiť na nasadenie väčších displejov pre modely „Pro“ (6,3″ a 6,9″) ako aj použitie podstatne výkonnejších procesorov s označením Apple A18 / 18 Pro. Technologický gigant z Cupertina navyše prepracuje zadné kamerové moduly a rovnako by do zariadenia mal pridať nové hardvérové tlačidlo s názvom Capture Button. Viac sa už dočítate nižšie: 

Zhrnutie 

iPhone 16: Všetky novinky:

23. apríl 2024 – iPhone 16 Pro môže prísť o fyzické tlačidlá 

iPhone 16 maketa
Zdroj: Weibo

Najnovšie informácie z dodávateľského reťazca naznačujú, že spoločnosť Apple urobí v roku 2024 zmenu, ktorú už plánovala minulý rok pri iPhone 15. Namiesto fyzických tlačidiel použije dotykové kapacitné plochy a pocit stlačenia umelo doplní cez TapTic Engine.

Túto vychytávku by podľa Economic Daily News mali dostať zatiaľ iba prémiové verzie iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max. Práve vďaka nej bude dizajn elegantnejší a hlavne odolnejší, nakoľko sa eliminuje niekoľko špár, cez ktoré sa do zariadenia môže dostať voda, alebo prach.

22. apríl 2024 – iPhone 16 bude v tomto smere sklamaním 

iPhone 16
Zdroj: Instagram / atuos_user (snímka obrazovky)

Aj keď sa spoločnosť Apple pasuje do pozície revolučného výrobcu spotrebnej elektroniky, pravda je taká, že v niektorých technológiách jej extrémne drahé produkty zaostávajú. Pekným príkladom je aj obnovovacia frekvencia displeja, ktorá sa s vysokou pravdepodobnosťou v iPhone 16 ani iPhone 16 Plus nijako nezmení.

Apple sa pri základných modeloch opäť ulakomí len na 60 Hz OLED displej s výrezom pre Dynamic Island, čím bude iPhone 16 za približne 1 000 € v tomto smere strácať na desiatky rôznych Android zariadení, ktoré majú 90 Hz alebo 120 Hz už v cenových hladinách na úrovni 200 – 300 €.

Ak budete chcieť vyššiu obnovovaciu frekvenciu, budete si musieť zaobstarať iPhone 16 Pro alebo iPhone 16 Pro Max, kde bude automaticky k dispozícii plnohodnotný ProMotion displej s variabilnou obnovovacou frekvenciou 1 Hz až 120 Hz. Tieto modely tiež budú podporovať funkciu Always-on, vďaka ktorej displej nikdy nezhasne.

17. apríl 2024 – Action Button dostanú všetky modely iPhone 16. Má to ale zmysel?

iPhone 15 Pro Action Button
Zdroj: Apple (úprava redakcie)

Action Button na iPhone 15 Pro umožňuje rýchlejší prístup k funkciám a nastaveniam, no väčšina ľudí ho používa len na prepínanie medzi zvonením a tichým režimom tak, ako pôvodný prepínač tichého zvonenia.

Veľký prieskum portálu MacRumors ukázal, že až polovica zo 7 000 čitateľov na tlačidlo zabúda, väčšinou ho používajú ako prepínač tichého režimu. Štvrtina ho stláča príležitostne na spustenie fotoaparátu alebo baterky, zatiaľ čo menšia skupina ho vníma ako revolučnú zmenu. Zvyšní ho považujú za zbytočné a žiadajú flexibilnejšie reakcie tlačidla. Apple by mohol funkcie v budúcnosti rozšíriť.

17. apríl 2024 – iPhone 16 s 256 GB základným úložiskom?

iPhone 16
Zdroj: AppleTrack

Apple v tomto roku plánuje zvýšiť minimálnu kapacitu úložiska pre iPhone 16 Pro na 256 GB, čo je významný krok, keďže toto zariadenie po prvýkrát opustí 128 GB úložisko. Táto zmena znamená, že menší prémiový model 16 Pro sa vyrovná väčšiemu 16 Pro Max, ktorý už v súčasnej generácii nie je dostupný s 128 GB. Ako sme však písali pred pár dňami, táto zmena môže aj negatívne ovplyvniť základnú cenu za iPhone 16 Pro.

16. apríl 2024 – Takto bude vyzerať iPhone 16 naživo. Dizajn sa dosť zmení

iPhone 16
Zdroj: X / @concept_central

Spoločnosť Apple v septembri 2024 predstaví iPhone 16 s viacerými dizajnovými zmenami. Podľa uniknutých schém a renderu od @concept_central na sociálnej sieti X sa zdá, že zmeny budú výrazné.

Render, považovaný za vizualizáciu a nie reálnu fotografiu, je vysoko kvalitný. Ukazuje nám napríklad to, ako môže vyzerať iPhone 16 pri bežnom držaní v ruke. Jeho nové rozmiestnenie objektívov pôsobí veľmi decentne a elegantne.

15. apríl 2024 – iPhone 16 Pro dosiahne schopnosti profesionálneho fotoaparátu

iPhone 16 Pro kamera
Zdroj: DALL-E

Spoločnosť Apple vyvíja pokročilú antireflexnú vrstvu pre fotoaparáty (ALED), ktorá zlepší kvalitu obrazu minimalizovaním odleskov a skreslení v náročných svetelných podmienkach. Novinka bude dostupná len pre iPhone 16 Pro a 16 Pro Max.

Podľa zdroja z dodávateľského reťazca sa technológia ALD využíva na nanášanie materiálov po jednej atómovej vrstve, čo zvyšuje presnosť vrstiev. Nová antireflexná vrstva tak znižuje svetelné pruhy a „ghost“ obrazy vznikajúce odrazom svetla medzi povrchmi objektívu a snímačom. iPhone 16 Pro sa týmto vyrovná aj profesionálnym fotoaparátom.

13. apríl 2024 – iPhone 16 dostane nové farebné varianty

iPhone 16 Plus
Zdroj: X / @shailesh__h

Spoločnosť Apple rozšíri farebnú paletu pre všetky verzie iPhonu 16. Prémiové modely 16 Pro a 16 Pro Max dostanú špeciálne farebné prevedenia, vrátane farby „Rose Gold“, ktorá má nahradiť titánovú modrú. Okrem nej zostane v ponuke aj strieborná / biela, čierna a prírodná titánová.

Základné modely iPhone 16 a iPhone 16 Plus prídu tiež s novými variáciami Hoci zmeny nebudú radikálne, nové farby prinesú sviežosť do tradičnej ponuky. iPhone 16 pridá bielu a fialovú, čo rozšíri ponuku na sedem možností. Aktuálne sú modely iPhone 15 a 15 Plus sú dostupné iba v piatich farebných prevedeniach.

10. apríl 2024 – iPhone 16 a jeho presná kapacita batérie v mAh

Tabuľka výdrž batérie iPhone 16
Zdroj: SvetApple

Nové informácie z čínskej sociálnej siete Weibo, o ktoré sa oprel leaker Majin Bu ukazujú zmeny v kapacitách batérií. Spoločnosť mení stratégiu a jeden model dostane paradoxne menší akumulátor. Bude to iPhone 16 Plus. Modely iPhone 16, iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max získajú naopak väčšiu kapacitu batérie. Vyššie v tabuľke si môžete pozrieť presné kapacity v mAh.

8. apríl 2024 – iPhone 16 Pro cena. Slovákov môže potešiť 

iPhone 16 Pro Max / iPhone 17 Pro Max
Zdroj: YouTube / Matt Talks Tech (úprava redakcie)

Spoločnosť Apple aktuálne ladí posledné detaily ohľadom výroby OLED displejov pre iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max. Tieto zariadenia budú maž zložitejšie obrazovky, o ktorých výrobu sa postarajú spoločnosti Samsung a LG. A hoci má byť ich výroba drahšia, Apple robí všetko preto, aby tomu zabránil.

Aj tieto kroky môžu údajne prispieť k tomu, že iPhone 16 Pro / 16 Pro Max v roku 2024 nezdražie, ale bude sa predávať za tú istú cenu, ako súčasný iPhone 15 Pro / 15 Pro Max, hoci už dlhšiu dobu sa hovorí, že Apple nebude mať vzhľadom na vysokú infláciu a ďalšie ekonomické aspekty na výber.

Na druhej strane je tu doba, kedy potrebuje táto firma predávať a výrazné zvýšenie cien za iPhone by mohlo predaje ohroziť. Jeden z najpravdepodobnejších korkov preto je, že hoci Apple cenu priamo nezvýši, z ponuky vyhodí iPhone 16 Pro 128 GB a predávať už bude iba iPhone 16 Pro 256 GB model, ktorý bude automaticky drahší.

Aby ste mali lepší prehľad o možných cenách, pozriete sa na to, za koľko sa na Slovensku v súčasnosti predávajú jednotlivé verzie iPhonu 15 Pro / 15 pro Max.

  • iPhone 16 Pro (128 GB) – 1 199 €
  • iPhone 16 Pro (256 GB) – 1 319 €
  • iPhone 16 Pro Max (256 GB) – 1 449 €

6. apríl 2024 – iPhone 16 dostane revolučné tlačidlo „Capture Button“. Budete ho milovať

iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max na úniku (makety)
Zdroj: Sonydicskon / X

Známy leaker Sony Dickson zverejnil na sociálnej sieti X ďalšie fotografie CAD makier iPhonu 16 vo všetkých štyroch prevedeniach, ktoré nám odhaľujú zásadné detaily. Všimnúť si môžete napríklad nový dizajn zadných fotoaparátov, ako aj prítomnosť Capture Button.

Tlačidlo Capture Button pre iPhone 16 Pro
Zdroj: Sonydicskon / X
iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max na úniku (makety)
Zdroj: Sonydicskon / X

6. apríl 2024 – iPhone 16 Pro prinesie novinku v podobe špeciálneho zafarbenia zadného skla

iPhone 16 Pro nové farebné varianty
Zdroj: X (Twitter) / Majin Bu

Zdroje z čínskej sociálnej siete Weibo, o ktoré sa opiera leaker ShrimpApplePro tvrdia, že Apple plánuje použiť vylepšený proces dvojitej iónovej výmeny pre sklo vo svojich prémiových modeloch iPhone.

Nové farby iPhone 16 Pro by mali byť vesmírne čierna, sivá, biela a ružová. iPhone 16 Pro príde s novým dizajnom zadného skla, ktoré by mohlo vyzerať priehľadne s ľadovým efektom, vylepšujúc technológiu farebnej infúzie skla už použitú v iPhone 15.

6. apríl 2024 – iPhone 16 Pro prinesie revolučne tenké rámiky okolo displeja. Nič takéto sme ešte nevideli

iPhone 16 Pro
Zdroj: Macrumors

Nové modely iPhone 16 predstavia významné novinky vrátane redizajnu s väčšími displejmi. Apple dosiahne tento efekt minimalizáciou rámčekov pomocou technológie „Border Reduction Structure“ (BRS), ktorá umožní najtenšie rámčeky v histórii iPhonu a celkovo smartfónov.

Tento pokrok je dôsledkom pokročilého umiestnenia obvodov pod displejom. Informácia je týmto potvrdená druhým zdrojom (The Elec) čím ešte viac nadobúda na dôveryhodnosti.

4. apríl 2024 – Takto bude vyzerať iPhone 16: Apple sa v dizajne vráti ku koreňom

Obal na iPhone 16
Zdroj: X / Sonny Dickson

Hoci nový iPhone 16 je ešte niekoľko mesiacov od uvedenia na trh, uniknuté informácie naznačujú, že Apple plánuje dizajnové zmeny. Najnovšie uniknuté kryty odhaľujú výrezy pre kamerový systém, ktorý sa vráti k pilulkovému tvaru z modelov iPhone X/XS.

Leaker Sonny Dickson zdieľal na sociálnej sieti X snímky týchto krytov. Diskusie sa sústreďujú hlavne na možné zmeny v zadnom kamerovom module, s odkazmi na starší dizajn z predchádzajúcich rokov. iPhone 16 / 16 Plus bude v tomto smere zaujímavejší.

3. apríl 2024 – iPhone 16 Pro môže dostať leštený titán

iphone 16
Zdroj: YouTube / 4RMD

iPhone 16 Pro údajne prinesie ešte luxusnejší dizajn s lesklým lešteným titánovým povrchom, ktorý sa bude líšiť od matnej povrchovej úpravy iPhonu 15 Pro z roku 2023. Apple sa s týmto krokom má inšpirovať z predchádzajúcich verzií so žiarivým povrchom z nehrdzavejúcej ocele, ktorý sa na prémiových iPhonoch objavoval celé generácie.

S touto informáciou prišiel leaker yeux1122. Otázne však zostáva, do akej miery je únik pravdivý. Apple sa matnou povrchovou úpravou zbavil napríklad otravných odtlačkov, ktoré mnohým ľuďom prekážali. Navyše predstaviť si to, ako by vyzeral lesklý titán je relatívne ťažké. Nechajme sa teda radšej prekvapiť.

27. marec 2024 – Apple sa vracia ku koreňom: iPhone 16 Pro dostane farby

iPhone 16 Pro farby
Zdroj: X / The Apple Hubs (úprava redakcie)

Apple zvažuje zavedenie novej ružovej titánovej farby pre modely iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max, ktorá bude inšpirovaná populárnym Rose Gold variantom. iPhone 16 Pro a Pro Max, ktoré tradične ponúkajú štyri farebné možnosti, ňou nahradia jednu súčasnú farbu, pravdepodobne modrý titán.

Tento krok nasleduje po zmene z lesklej nehrdzavejúcej ocele na matný titán v minulom roku. Súčasná farebná paleta zahŕňa čiernu, bielu, prírodnú titánovú a tmavomodrú, pričom čierna farba by mohla prejsť zmenou na „vesmírne čiernu“ podobne, ako pri staršom iPhone 14 Pro.

27. marec 2024 – iPhone 16 si môžete pozrieť v plnej kráse. Nový únik odhaľuje detaily

iPhone 16 maketa
Zdroj: Weibo

Apple plánuje predstaviť modelový rad iPhone 16 na jeseň s mierne prepracovaným dizajnom. Nové úniky odhaľujú väčšiu uhlopriečku displeja a zmeny v zadnom kamerovom systéme, vrátane nového tlačidla Capture Button.

Na Weibo sa objavili makety nových iPhone 16, ukazujúce ich dizajn. Uniknuté obrázky naznačujú, že základné verzie iPhone 16 a iPhone 16 Plus získajú tlačidlo Action Button, ktoré bolo minulý rok exkluzívne pre modely iPhone 15 Pro. Tradičný prepínač tichého režimu nebude už k dispozícii vo všetkých modeloch.

26. marec 2024 – iPhone 16 prinesie radikálne vylepšenie. Potvrdil ho uniknutý kryt

iPhone 16 Pro kryt
Zdroj: X / Sonny Dickson

Uniknutá fotografia ukázala čierny kryt iPhonu 16 Pro s novým bočným tlačidlom nazvaným Capture Button, ktoré chýbalo v predchádzajúcich modeloch. Očakáva sa, že zábery sú skutočné, keďže výrobcovia príslušenstva už pripravujú masovú produkciu krytov na základe CNC makiet od Apple.

Tlačidlo bude mechanicky ovládateľné a bude reagovať na tlak a dotyk, umožňujúc užívateľom pohodlne zväčšovať a zmenšovať obraz, zaostrovať a aktivovať nahrávanie videa silnejším stlačením. Technológia má zlepšiť funkčnosť podobne ako na klasických fotoaparátoch.

26. marec 2024 – iPhone 16 Pro dostane čip s lepšou podporou AI

A18 Pro umelá inteligencia
Zdroj: Bing AI, Apple (úprava redakcie)

Analytik Jeff Pu, ktorý je známy svojimi presnými predpoveďami o spoločnosti Apple uviedol, že čip A18 Pro bude mať rozšírenú GPU so 6 jadrami. To umožní zvýšenie počtu tranzistorov a špecializovaných AI komponentov. Tento vývoj naznačuje posun k Edge AI computing, kde sa AI úlohy spracúvajú priamo na zariadení, namiesto externých serverov spoločnosti. Firma tým chce dosiahnuť čo najvyššiu bezpečnosť.

20. marec 2024 – iPhone 16 dostane ešte tenšie rámiky okolo displej

iPhone 15 Pro Max v ruke používateľa
Zdroj: Unsplash / Amanz

Podľa kórejského denníka Sisa Journal Apple plánuje využiť technológiu ultratenkých rámčekov v iPhone 16, pričom sa spoľahne na novú technológiu Border Reduction Structure (BRS).

Táto technológia zmenší spodný rámček displeja a dodá zariadeniu moderný vzhľad. Zaujímavosťou je, že BRS bude implementovaná vo všetkých štyroch modeloch iPhone 16, ktoré majú byť vydané koncom roka. Týmto krokom sa Apple môže vzdať dizajnového obmedzenia, ktoré umožňovalo používať podobné pokročilé technológie iba pre modeloch s označením „Pro“.

17. marec 2024 – Podcenil Apple túto dôležitú vec pri iPhone 16 Pro?

Apple A18 a A18 Pro iphone 16
Zdroj: Apple (úprava redakcie)

Leaker Nguyen Phi Hung na sociálnej sieti X naznačil, že očakávaný procesor A18 Pro v iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max má len skromné zlepšenie výkonu o cca 10 % oproti čipu A17 Pro.

Hoci nie je táto informácia oficiálne potvrdená, súhlasí s únikmi, ktoré uvádzajú, že Snapdragon 8 Gen 4 od Qualcommu by mal prekonať A18 Pro z hľadiska výpočtového výkonu.

Qualcommu môže pomôcť 3 nm výrobný proces a nové rozloženie jadier. Keďže Apple už využíval 3 nm proces, výrazné zlepšenie s A18 Pro je nepravdepodobné, čo dáva konkurencii hodenú rukavicu.

12. marec 2024 – iPhone 16 Pro Max s iOS 18 sa objavil vo videu. Je to reálne, alebo podvod?

Profil BrakingTech zverejnil krátke video na sociálnej sieti X, na ktorom predstavuje to, čo tvrdí, že je iPhone 16 Pro Max s nainštalovaným operačným systémom iOS 18. Dôkazom, že by mohlo ísť o najnovší model iPhonu, je absencia výrezu (Dynamic Island) vo vrchnej časti telefónu, pričom technológie pre Face ID a prednú kameru sú zrejme integrované priamo pod displejom.

Avšak, všetko nasvedčuje tomu, že ide o falzifikát. Predpokladá sa, že iPhone, ktorý bude uvedený na trh v roku 2024, by mal ešte obsahovať Dynamic Island a Apple údajne plánuje technológie ukryť pod obrazovku až okolo rokov 2025 alebo 2026, čo znamená, že máme ešte pomerne dostatok času.

Dôveryhodnosť videa ďalej oslabuje fakt, že zobrazené zariadenie pravdepodobne predstavuje starší model iPhone 14 Pro Max, identifikovateľný podľa hrúbky jeho okrajov, ktorý bol jednoducho obrátený hore nohami a možno na ňom beží staršia verzia operačného systému iOS po úprave prostredníctvom Jailbreaku. Na to poukazuje aj ikona Emoji v názve operátora, čo je prvok, ktorý v oficiálnej verzii iOS 18 určite nenájdeme.

10. marec 2024 – Dizajn iPhone 16 Pro unikol v schémach. Odhaľuje aj nové tlačidlo

iPhone 16 Pro
Zdroj: 91Mobiles
Zdroj: 91Mobiles
iPhone 16 Pro
Zdroj: 91Mobiles

Osoba, ktorá má tesné väzby s portálom 91Mobiles a ktorá nám už tradične predstavuje návrhy nových produktov Apple niekoľko mesiacov pred ich oficiálnym predstavením, získala prístup k fascinujúcim dokumentom. Tieto dokumenty obsahovali údaje, ktoré vyobrazujú predbežný dizajn iPhonu 16 Pro, vrátane jeho mierne upraveného vzhľadu.

Z informácií, ktoré unikli a zahŕňajú aj presné rozmery budúceho modelu vyplýva, že tento iPhone bude mať rozšírený displej na 6,3″ (zo 6,1″) a 6,9″ (zo 6,7″) – téma, ktorá je už nejaký čas predmetom diskusií.

Zo niekoľkých schém sa dá tiež vyčítať, že iPhone 16 Pro by mohol obsahovať novú funkciu – tlačidlo na zachytenie záberov, známe ako Capture Button, umiestnené priamo pod tlačidlom napájania na pravej strane prístroja.

iPhone 16 Pro
Zdroj: 91Mobiles
iPhone 16 Pro
Zdroj: 91Mobiles
iPhone 16 Pro
Zdroj: 91Mobiles
iPhone 16 Pro
Zdroj: 91Mobiles

Z úniku je zrejmé, aké rozmery bude mať nová vlajková loď smartfónov z Cupertina menšom 6,3″ prevedení. Konkrétne má ísť o 149,6 x 71,4 x 8,4 mm, čo je o niečo viac, než má súčasný iPhone 15 Pro (146,6 x 70,6 x 8,25 mm). Novinka bude vyššia, širšia a dokonca aj hrubšia.

8. marec 2024 – iPhone 16 sa ukázal na realistickom koncepte (fotky)

iPhone 16
Zdroj: Instagram / atuos_user (snímka obrazovky)
iPhone 16
Zdroj: Instagram / atuos_user (snímka obrazovky)
iPhone 16
Zdroj: Instagram / atuos_user (snímka obrazovky)
iPhone 16
Zdroj: Instagram / atuos_user (snímka obrazovky)
iPhone 16
Zdroj: Instagram / atuos_user (snímka obrazovky)
iPhone 16
Zdroj: Instagram / atuos_user (snímka obrazovky)

8. marec 2024 – iPhone 16 sa ukázal na CAD renderi. Prinesie zmenu dizajnu

iPhone 16 Pro
Zdroj: Majin Bu

Známy leaker Majin Bu poskytol najnovšie detaily o iPhone 16 prostredníctvom svojho príspevku na sociálnej platforme X (Twitter), kde zverejnil uniknutý CAD render tohto zariadenia, ktorý má pochádzať z dodávateľských reťazcov.

Nové vizuálne zobrazenie naznačuje, že iPhone 16 bude mať kompletné prepracovaný zadný foto-modul, ktorý je teraz v centre pozornosti už niekoľko mesiacov. Navrhovaný dizajn sa vracia k estetike použitej pri modeloch iPhone X a XS.

28. február 2024 – iPhone 16 Pro príde na trh s brutálnym fotoaparátom. Pomôže táto nová technológia

iPhone 16 Pro
Zdroj: YouTube / #ios beta news (snímka obrazovky)

iPhone 15 Pro Max je momentálne jediný model v ponuke, ktorý bol vybavený „Tetraprism“ objektívom, ktorý prináša možnosť zlepšiť optické zoomovanie teleobjektívu z trojnásobného na päťnásobné zväčšenie.

Na rozdiel od neho, iPhone 15 Pro tuto vlastnosť nemá, pravdepodobne kvôli limitáciám spojeným s jeho konštrukciou. Avšak, jeho nasledovník by mal byť vybavený 6,3-palcovým displejom, oproti predchádzajúcim 6,1 palcom, čo umožní zväčšenie tela telefónu a poskytne viac priestoru pre inštaláciu nového typu objektívu.

Hybridná šošovka známa ako „tetraprizmová“, označovaná kódom 1G3P, kombinuje jeden sklenený a tri plastové prvky, čím poskytuje odolné, a pritom ľahké riešenie s vynikajúcimi optickými schopnosťami.

21. február 2024 – iPhone 16 Pro príde v nových farbách

iPhone 16 Pro nové farby
Zdroj: Bing AI, X (Twitter) / Majin Bu (úprava redakcie)

Majin Bu odhalil nové informácie, ktoré sa týkajú iPhonu 16 Pro a iPhonu 16 Pro Max. Vo svojom najnovšom príspevku na X (predtým Twitter), tento leaker zdieľal, že prémiové modely budú predstavené v nových farebných variantoch s názvami „Desert Titanium“ a „Titanium Gray“.

Farebná varianta „Desert Titanium“ sa bude vyznačovať odtieňom blízkym zlatej farbe, akú sme mali možnosť vidieť u modelu iPhone 14 Pro z roku 2022. Naopak, „Titanium Gray“ pravdepodobne pripomenie známy odtieň Space Gray, ktorý bol k dispozícii na iPhone 5S v roku 2013. Na bližšie podrobnosti si však ešte musíme počkať.

20. február 2024 – Forma pre iPhone 16 unikla na internet. Potvrdzuje predošlé informácie

Koncept fotoaparátu iPhone 16 pro
Zdroj: Twitter/ Majin Bu (úprava redakcie)

Známy leaker Majin Bu zverejnil na svojom X (predtým Twitter) zvláštne snímky, ktoré naznačujú, že prichádzajúce modely iPhone 16 Pro a 16 Pro Max by mohli byť vybavené novým dizajnom fotoaparátu.

Tento dizajn, ktorý má tvar trojuholníka a pripomína fidget spinner, by mohol predstavovať radikálnu zmenu, ktorú by Apple mohol zaviesť, aby oživil svoj vzhľad. Pôsobí to však trochu „divoko“.

Aj preto je dôležité si uvedomiť, že tento koncept nemusí nutne odrážať finálny dizajn kamery, ktorý bude implementovaný v konečnom produkte. Apple totiž skúma rôzne varianty dizajnu fotoaparátu s cieľom nájsť najoptimálnejšie riešenie.

19. február 2024 – Forma pre iPhone 16 unikla na internet. Potvrdzuje predošlé informácie

Zdroj: Majin Bu / X

Veľké firmy, ktoré spolupracujú s Apple majú k dispozícii špeciálne CAD rendery a kovové formy zariadenia skoro v ročnom predstihu, aby stihli pripraviť svoje ochranné obaly a kryty pre iPhone 16. Hlavným zámerom je zabezpečiť, aby bolo toto príslušenstvo dostupné v požadovanom množstve hneď v momente, keď sa nové zariadenie objaví na trhu.

Hoci je zdieľanie podôb týchto foriem a CAD renderov striktne zakázané a nie sú na nich viditeľné určité špecifické prvky, aby ich nebolo možné jednoznačne rozpoznať, internet sa každoročne napriek tomu zaplní únikmi, vrátane tohto najnovšieho, ktoré nám predstavujú tieto dizajny. Postaral sa oň lekaer Majin Bu.

iPhone 16
Zdroj: X / Majin Bu
iPhone 16
Zdroj: X / Majin Bu

16. február 2024 – Uniknutý komponent potvrdzuje novinku v iPhone 16

iPhone 16 zadný fotoaparát
Zdroj: Majin Bu

Známy leaker MajinBu, ktorý si v posledných rokoch vybudoval reputáciu presných predpovedí týkajúcich sa únikov, na sociálnej sieti X zverejnil fotografiu, ktorá odhaľuje pravdepodobný kamerový systém základného iPhonu 16. Zdá sa, že tento model bude mať opäť raz konfiguráciu s dvojitou šošovkou. Zadná kamera iPhone 16 by však mala prejsť redesignom

Na fotografii je zreteľne viditeľné, že dizajn tohto modulu je určený pre vertikálne a nie diagonálne umiestnenie, čím sa potvrdzuje predtým uniknuté detaily o novej podobe zariadenia.

Zdá sa, že Apple plánuje zaviesť pokročilé funkcie do fotoaparátu základnej verzie iPhone 16, a preto bude potrebné uskutočniť niektoré vizuálne úpravy ovplyvňujúce celkový dizajn smartfónu. Na dosiahnutie týchto vylepšení bude nevyhnutné vytvoriť viac priestoru v konštrukcii telefónu.

iPhone 16 zadný fotoaparát
Zdroj: Majin Bu

16. február 2024 – iPhone 16 dostane obrovské vylepšenie, vďaka ktorému bude používať pokročilé prvky AI

iPhone 16
Zdroj: TheAppleHub

Podľa správ, ktoré zverejnil portál Economic Daily News s odvolaním sa na zdroje z dodávateľského reťazca, Apple má v pláne implementovať nové čipy A18 a M4, ktoré budú obsahovať vylepšený systém Neural Engine s výrazne väčším počtom jadier. Tento krok umožní lepšie využitie technológií umelej inteligencie.

Práve táto inovácia zabezpečí značné posilnenie schopností strojového učenia AI v rámci operačného systému iOS 18. Apple intenzívne pracuje na vývoji v oblasti generatívnej AI, avšak konkrétne detaily týkajúce sa nových funkcií zatiaľ neboli odhalené.

13. február 2024 – iPhone 16 Pro / 16 Pro Max dostane brutálnu výdrž batérie

iPhone 15 Ultra
Zdroj: Twitter / Jonas Daehnert

Nie je žiadnou veľkou novinkou, že Apple v roku 2024 zväčší iPhone 16 Pro na 6,3″ a iPhone 16 Pro Max na 6,9″. Vzhľadom ale na to, že nové modely vlajkových smartfónov sa budú pýšiť väčšími rozmermi, iPhone 16 Pro a 16 Pro Max budú disponovať dostatočným priestorom pre akumulátory s výnimočnou kapacitou. To by mohlo umožniť, že aj pre tých, ktorí svoje zariadenia využívajú intenzívne, sa nabíjanie raz za dve dni stane bežnou normou.

Ako dodatočná informácia, Apple už v tejto oblasti dosahuje významný pokrok. Súčasný model iPhone 15 Pro Max sa vyznačuje akumulátorom s kapacitou 4 441 mAh, čo zabezpečuje až 29 hodín výdrže batérie na jediné nabitie. Avšak, jeho následník, iPhone 16 Pro Max, by mohol byť prvým modelom, ktorý prekročí limit 30 hodín výdrže, vďaka zväčšeniu batérie o 5 % na kapacitu 4 676 mAh.

9. február 2024 – Takúto RAM dostane iPhone 16 Pro Max

iPhone 15 Pro / 15 Ultra
Zdroj: 4RMD

Nedávno zdieľané informácie od leakera so pseudonymom „yeux1122“ na sociálnej sieti X, ktoré uverejnil profil Apple Hub, nám poskytujú náhľad na očakávanú veľkosť operačnej pamäte RAM v nových „Pro“ iPhonoch. Nebude to však žiaden dôvod na veľké oslavy

Podľa informácií z medzinárodných zdrojov by iPhone 16 Pro Max mal disponovať opäť iba 8 GB RAM, čo je identické s kapacitou jeho predchodcu, iPhonom 15 Pro Max. Hoci by sa dalo argumentovať tým, že pre iOS, ktorý je optimalizovaný inak ako Android, by toto množstvo RAM mohlo byť postačujúce, my máme na celú vec trochu iný názor. 

Aj keď má Apple možnosť dokonale koordinovať hardvér a softvér a dosiahnuť ich hladkú spoluprácu, v prípade niektorých konkrétnych úloh, ako sú napríklad náročnejšie hry, sa môže nedostatok operačnej pamäte prejaviť ako limitujúci faktor.

Z našej perspektívy by bolo logické, ak by iPhone 16 Pro / 16 Pro Max prišiel s minimálne 12 GB RAM, aby si mohol lepšie poradiť s požiadavkami, rovnako ako to dokáže mnoho jeho súperov. Konečné rozhodnutie však leží na pleciach vývojárov zo spoločnosti Apple. Poďme sa nechať prekvapiť tým, ako sa situácia vyvinie.

9. február 2024 – iPhone 16 Plus môže prísť o svoju najväčšiu výhodu

iPhone 16 Plus
Zdroj: X / @shailesh__h

Na sociálnej sieti X / Twitter sa objavil príspevok, v ktorom známy leaker Majin Bu prezradil kapacity batérií, ktoré budú poháňať tohtoročné modely iphonov.

Začneme pri iPhonu 16, ktorý by mal v porovnaní s predchodcom, iPhonom 15, zaznamenať zlepšenie. Súčasný model je vybavený batériou s kapacitou 3 349 mAh, zatiaľ čo jeho nasledovník by mal byť osadený batériou s väčšou kapacitou, konkrétne 3 561 mAh.

Tiež model iPhone 16 Pro Max, ako prémiový produkt v rade, získa väčšiu batériu. Aktuálny model, iPhone 15 Pro Max, disponuje batériou s kapacitou 4 422 mAh, zatiaľ čo nový model by mal prísť s batériou o kapacite 4 676 mAh.

Zatiaľ sme sa nezmienili o iPhone 16 Plus, ktorého predchádzajúci model, iPhone 15 Plus, je zo strany výrobcu často chválený za vynikajúcu výdrž batérie s kapacitou až 4 383 mAh. Avšak, podľa informácií, ku ktorým sa dostal Majin Bu, by mohol iPhone 16 Plus prísť s menším akumulátorom, konkrétne s kapacitou 4 006 mAh, čo by mohlo znamenať stratu jeho kľúčovej prednosti. A to by bolo naozaj poľutovaniahodné. Kapacita batérie iPhonu 16 Pro nebola v tomto úniku spomenutá.

4. február 2024 – AKTUÁLNE: Schéma dizajnu, na ktorej je iPhone 16 unikla na internet

Zdroj: X / Majin Bu / upintheozone / TheAppleHub (úprava redakcie)

Populárny leaker Majin Bu zdieľal na svojom účte X (Twitter) obrázok, ktorý nám dáva nahliadnuť do návrhu tohtoročného iPhonu 16 vo verzii s 6,1-palcovým displejom. Podľa obrázka, ktorý si môžete prezrieť nižšie, vyzerá základná konštrukcia pripravovaného smartfónu takmer identicky, ako aktuálny iPhone 15. Nechýbajú ani mierne zaoblené okraje či Dynamic Island.

Podstatná zmena však nastala na zadnej strane telefónu, kde nájdeme fotoaparát umiestnený v odlišnej konfigurácii ako jeho predchodca z minulého roka. Celkový dizajn pripomína skôr estetiku, ktorú Apple použil už v roku 2017 s modelom iPhone X, než súčasný vzhľad iPhonu 12, avšak s viditeľne väčšími objektívmi.

iPhone 16 dizajn
Zdroj: X / Majin Bu

4. február 2024 – iPhone 16 bude mať extrémny výkon. Unikli prvé testy procesora A18 Pro

Apple Sillicon a iPhone 15 Pro
Zdroj: Unsplash / Thai Nguyen / Apple (úprava redakcie)

Informácie o novom procesore od Apple prišli od leakera Nguyen Phi Hunga. Únik sa konkrétne týka výkonu očakávaného čipu A18 Pro, ktorý by mal byť súčasťou prémiových modelov iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max. A vyzerá to tak, že nás čaká veľa vzrušujúcich noviniek.

Podľa získaných dát by mal tento čip v aplikácii Geekbench 6 dosiahnuť skóre približne 3 500 bodov v teste jedného jadra a okolo 8 200 bodov vo viacjadrovom teste. Výkon jedného jadra je v tomto prípade obzvlášť pôsobivý, keďže by mohol predčiť čipy M3, známe z Mac počítačov, až o 14 % a dokonca by mal mať až 23 % náskok oproti budúcemu súperovi, čipu Snapdragon 8 Gen 4 od Qualcommu, ktorý sa bude primárne využívať v zariadeniach s operačným systémom Android.

3. február 2024 – Ďalší zdroj potvrdil 2 dôležité novinky, s ktorými príde iPhone 16

iPhone 16 Pro nové farebné varianty
Zdroj: X (Twitter) / Majin Bu

Renomovaný analytik Ming-Chi Kuo vyjadril vo svojej poslednej správe neistotu ohľadom zakomponovania umelej inteligencie do iPhonu 16 / 16 Pro a predpokladá, že táto inovácia by mohla byť zavedená až v iPhone 17 v roku 2025.

Avšak, čo Kuo považuje za isté, je pridanie nového „Capture“ tlačidla určeného špeciálne pre kreatívcov a nadšencov fotografie / natáčania videí.

Predpokladá sa, že toto inovatívne tlačidlo, ktoré bude citlivé na tlak, umožní používateľom nielen spustenie fotoaparátu, ale aj ovládanie zaostrenia a priblíženia. Takto zdá sa nenápadná funkcia by mohla úplne premeniť spôsob, akým používatelia interagujú s fotoaparátom svojho iPhonu.

Kuo ďalej potvrdzuje aj ďalšie špekulácie týkajúce sa budúcej generácie iPhonov, ktoré sa týkajú rozmerov displejov. Podľa jeho informácií, modely iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max ponúknu väčšie displeje o veľkostiach 6,3 palca a 6,9 palca, v porovnaní s aktuálnymi veľkosťami 6,1 palca a 6,7 palca. S touto zmenou Apple zamieri na konkurenciu s firmami ako Samsung, ktoré už podobné veľkosti displejov ponúkajú. Základné verzie ponúknu stále „iba“ 6,1″ a 6,7″ displej.

1. feburár 2024 – iPhone 16 bude po dizajnovej stránke sklamaním

iPhone 16
Zdroj: AppleTrack

Už niekoľko mesiacov sa šíria informácie, že nadchádzajúca séria iPhone 16 od spoločnosti Apple neprinesie zásadné zmeny. Tieto tvrdenia nedávno podporil aj renomovaný analytik Ming-Chi Kuo, ktorý svoje zistenia opiera o údaje z dodávateľského reťazca. Podľa jeho slov, smartfóny, ktoré Apple predstaví tento rok, nebudú obsahovať žiadne výrazné dizajnové aktualizácie.

Nie je prekvapujúce, že Apple neplánuje radikálnu premenu svojich zariadení. Čo však vyvoláva zvedavosť, je Kuoovo konštatovanie, že nové modely neprinesú ani pokročilé funkcie založené na generatívnej umelej inteligencii. Zdá sa, že Apple si takéto inovácie necháva pre model iPhone 17, ktorý má byť uvedený na trh v nasledujúcom roku.

1. február 2024 – iPhone 16 Pro môže dostať extrémne úložisko

iPhone 16
Zdroj: YouTube / Matt Talks Tech (úprava redakcie)

Najnovšie informácie z Kórey naznačujú, že Apple má v pláne prekvapiť trh s nadchádzajúcimi modelmi iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max, zvyšovaním kapacity úložiska na nebývalú úroveň. Správa uvádza, že tieto smartfóny by mohli ponúkať až 2 TB vnútornej pamäte, čo by predstavovalo dvojnásobok oproti existujúcim modelom iPhone 15 Pro a 15 Pro Max s 1 TB pamäťou. O tejto novinke informoval portál Macrumors.

Zdá sa, že Apple plánuje použiť inovatívnu Quad-Level Cell (QLC) NAND flash technológiu, ktorá by umožnila zväčšenie úložného priestoru bez nutnosti zväčšenia fyzických rozmerov zariadenia. Avšak, je potrebné zdôrazniť, že QLC NAND, hoci je cenovo efektívnejšia a kompaktnejšia než súčasná Triple-Level Cell (TLC) NAND technológia, môže priniesť isté kompromisy, najmä v oblasti rýchlosti čítania a zápisu.

Je dôležité pripomenúť, že podobné domnienky o 2 TB verziách iPhonu 14 Pro a 15 Pro sa objavili aj v minulosti, no nakoniec sa neukázali ako pravdivé. Preto by sme mali k týmto najnovším informáciám pristupovať opatrne a čakať na oficiálne potvrdenie zo strany Apple.

20. január 2024 – Capture Button v iPhone 16 bude fungovať absolútne geniálnym spôsobom

iPhone 16 Pro Max / iPhone 17 Pro Max
Zdroj: YouTube / Matt Talks Tech (úprava redakcie)

Podľa najnovších správ zverejnených na portáli The Information, tlačidlo Capture Button bude mať mechanické ovládacie prvky a bude tiež citlivé na tlak a dotyk.

Používatelia iPhonu budú môcť s týmto tlačidlom ľahko približovať a odďaľovať obraz potiahnutím smerom do strán, zaostrovať jemným stlačením a spustiť nahrávanie videa pevnejším stlačením tlačidla. Takýto systém bude v mnohých ohľadoch prekonávať tradičné fotoaparáty. Pri nich môžete zaostriť slabým stlačením a dlhším + silnejším stlačením zachytiť záber alebo spustiť nahrávanie.

20. január 2024 – Takto má v roku 2024 vyzerať iPhone 16

17. január 2024 – iPhone 16 môže mať pomalé úložisko 

iPhone 15
Zdroj: YouTube / Kyle Erickson (snímka obrazovky)

V rámci dynamicky sa rozvíjajúceho trhu s mobilnými telefónmi, firmy ako Apple neustále zvyšujú kapacitu úložísk v ich zariadeniach. Tento trend však prináša s sebou zvýšené náklady na komponenty, čo predstavuje veľkú výzvu. Apple, technologický gigant so sídlom v Cupertine, sa podľa informácií zverejnených portálom Appleinsider zameriava na vývoj ekonomickejšej alternatívy úložných riešení, čo by mohlo byť kľúčovým faktorom v znížení nákladov na výrobu.

Odborníci z oblasti podľa zdrojov z DigiTimes naznačujú, že Apple by mohol čoskoro prejsť od používania TLC NAND flash, ktorá uchováva tri bity dát v jednej pamäťovej bunke, k QLC NAND flash technológii. Tento prechod by sa týkal hlavne zariadení s kapacitou 1 TB a viac.

Kľúčovou prednosťou QLC NAND pamäte je schopnosť uložiť štyri bity dát v jednej bunke, čo umožňuje dosiahnuť porovnateľnú úložnú kapacitu ako TLC NAND, avšak s použitím menšieho množstva pamäťových buniek. Táto inovácia by mohla Apple umožniť ušetriť veľké sumy, možno až niekoľko miliónov alebo dokonca miliárd dolárov ročne. Na druhej strane by však mohla mať negatívny vplyv na rýchlosť čítania a zápisu úložiska v iPhone 16.

16. január 2024 – Táto novinka pre iPhone 16 nebude dostupná pre základné modely

iPhone 15
Zdroj: YouTube / Kyle Erickson (snímka obrazovky)

Technologický expert Jeff Pu uviedol, že najnovší modem od spoločnosti Qualcomm s označením Snapdragon X75, by sa mal tento rok objaviť výlučne v prémiových modeloch iPhone 16 Pro a 16 Pro Max. Tento modem predstavuje vylepšenie v oblasti 5G pripojenia, čo znamená vyššiu kvalitu a spoľahlivosť pripojenia. Užijú si to však iba tí, ktorí si priplatia.

16. január 2024 – Základný iPhone 16 dostane viac operačnej pamäte RAM

iPhone 16 koncept
Zdroj: X (Twitter) / @upinthezone

Renomovaný analytik Jeff Pu nedávno odhalil nové údaje o technických parametroch pripravovaných iPhonov 16. Z jeho najnovších prognóz vyplýva, že iPhone 16 a iPhone 16 Plus budú vybavené až 8 GB operačnou pamäťou RAM, čím o 2 GB prekonajú súčasné modely iPhone 15 a iPhone 15 Plus, ktoré sú vybavené čipom A16 Bionic a 6 GB RAM.

V analýze pre investičnú spoločnosť Haitong International Securities Jeff Pu potvrdil svoje predpoklady, že každý model v rade iPhone 16 bude disponovať 8 GB RAM.

14. január 2024 – Apple testuje nové tlačidla v iPhone 16 v štyroch prototypoch 

iPhone 16 Pro
Zdroj: Macrumors

Počas posledných mesiacov bola spoločnosť Apple neúnavne zaneprázdnená dokončovaním dizajnu pre svoj nadchádzajúci iPhone. Podľa zdrojov z portálu Macurmors, firma vyvinula až štyri rozličné návrhy pre iPhone 16, vrátane jeho tlačidiel a ich rozmiestnenia. Predpokladá sa, že v roku 2024 by mohlo dôjsť k pridaniu nového tlačidla s názvom Capture Button, ktoré bude slúžiť na natáčanie videa.

Aktuálne, Apple podrobne skúma štyri rôzne konfigurácie tlačidiel pre model iPhone 16 Pro:

  • Spojené tlačidlo hlasitosti a menšie tlačidlo Action Button.
  • Spojené tlačidlo hlasitosti, rozšírené tlačidlo Action Button a nové tlačidlo Capture Button.
  • Oddelené tlačidlá hlasitosti, väčšie tlačidlo Action Button a Capture Button, ktoré by boli zarovnané s rámom telefónu a využívali by haptickú spätnú väzbu.
  • Oddelené tlačidlá hlasitosti, menšie tlačidlo Action Button a Capture Button zarovnané s rámom (ako je to v súčasnosti).

8. január 2024 – Takto bude vyzerať iPhone 16 Pro v roku 2024

iPhone 16 Pro
Zdroj: Macrumors

Zahraničný web Macrumors sa snažil poskytnúť odpoveď na otázku týkajúcu sa iPhonu 16 Pro a iPhonu 16 Pro Max. Zbierali najvýznamnejšie úniky informácií o týchto modeloch a využili ich na vytvorenie vlastných vizualizácií, ktoré následne predstavili verejnosti.

Pri tvorbe týchto vizualizácií sa spoliehali výhradne na informácie z overených zdrojov. Je dôležité poznamenať, že na prvý pohľad sa nové modely nebudú výrazne líšiť od ich súčasných predchodcov. Napriek tomu sa dá očakávať, že v mnohých aspektoch uvidia výrazný posun vpred.

6. januára 2024 – iPhone 16 Pro posunie priestorové videá na novú úroveň 

iPhone 15 Pro Spatial Video
Zdroj: Apple (úprava redakcie)

Apple nedávno predstavil novú funkciu umožňujúcu majiteľom iPhonu 15 Pro a iPhone 15 Pro Max vytvárať 3D videá. Táto inovácia, zavedená v systémovom update iOS 17.2, ponúka užívateľom možnosť vychutnať si trojrozmerný vizuál vo svojej plnej paráde pomocou headsetu Apple Vision Pro.

Aj keď ide o prielomovú inováciu, funkcia priestorového videa má určité limity. Aktuálne je možné nahrávať video len v rozlíšení 1080p a pri 30 snímkach za sekundu. Avšak, podľa najnovších predpovedí týkajúcich sa technických vylepšení sa očakáva, že iPhone 16 Pro prinesie zlepšenie v podobe 4K rozlíšenia.

Momentálne je prekážkou vyššieho rozlíšenia limitácia súčasného 12-megapixelového ultraširokého snímača, ktorý nedokáže poskytnúť dostatočnú kvalitu pre 4K video.

Tento nedostatok by sa mal odstrániť už tento rok s príchodom iPhonu 16. Podľa odborníkov by nové modely iPhone 16 Pro mali byť vybavené 48-megapixelovým ultraširokouhlým fotoaparátom, čo by umožnilo nahrávanie priestorového videa vo vyššej 4K kvalite.

3. januára 2024 – iPhone 16 má byť sklamaním: Nemáme sa tešiť na žiadne zásadné inovácie

iPhone 16 možný dizajn zadných kamerových modulov
iPhone 16 možný dizajn zadných kamerových modulov (Foto: Macrumors)

Podľa nedávnej analýzy od Barclays sa očakáva, že Apple tento rok zaznamená len malý rast. V dôsledku toho spoločnosť upravila svoju prognózu vývoja cien akcií z pôvodných 161 dolárov na 160 dolárov za akciu. Za týmito negatívnymi vyhliadkami stoja rôzne faktory.

Jedným z hlavných dôvodov je predpoklad, že predaj iPhonov bude pokračovať v poklese až do uvedenia iPhonu 16, pričom ani s týmto novým modelom sa nepredpokladá výrazný obrat k lepšiemu.

Čo sa týka inovácií a funkcií iPhonu, analytici nevidia žiadne významné zmeny alebo vylepšenia, ktoré by mohli robiť iPhone 16 markantne atraktívnejším v porovnaní s aktuálnymi modelmi. Tieto zistenia sú však založené predovšetkým na informáciách unikajúcich z dodávateľských reťazcov. Nechajme sa teda prekvapiť, čo ukáže čas.

22. december – Unikol zdrojový kód iOS 18: Odhalil novinky o iPhone 16

iPhone 16 iOS 18
Zdroj: MacRumors, YouTube / 4RMD (úprava redakcie)

Podľa očakávaní by sme mali prvú beta verziu operačného systému iOS 18 vidieť až v júni 2024, avšak MacRumors nedávno získal údaje o jeho ranných fázach vývoja v uniknutom zdrojovom kóde. Systém, ktorý má interný názov „Crystal“, poukazuje na existenciu štyroch dosiaľ nevydaných modelov iPhonu.

Pôvodné dohady hovorili o možnom uvedení exkluzívneho iPhone 16 Ultra, ale zatiaľ sa to v zdrojovom kóde iOS 18 neodráža.Hoci existuje teoretická šanca, že nový model by mohol niesť identifikátor „D94“, zvyčajne sa pre unikátne verzie používa odlišný identifikátor, aby sa líšil od štandardných modelov.

Pri iPhone 15 Pro Max Apple vyvinul alternatívnu verziu s identifikátorom „D84S“ pre interné testovanie 5G modemu. Písmeno „S“ v označení „D84S“ zrejme znamená „Sinope“, čo je interný názov Apple projektu pre 5G modem. Tento model však ostal len v štádiu testovania a nikdy nebol uvedený na trh.

Podľa nových údajov z operačného systému by mala celá rada iPhone 16 používať nový čip s interným označením t8140 – Tahiti, ktorý Apple bude oficiálne predstavovať ako A18. Najväčšou inováciou bude, že tento čip sa očakáva nielen v modeloch iPhone 15 Pro a 15 Pro Max, ale aj v dvoch základných modeloch iPhone 16. Tam však nepôjde o jeho „Pro“ verziu.

21. december – Takto by mal vyzerať bežný iPhone 16: Bude to dokonalý model pre bežných ľudí

Kým prémiové modely iPhonu 16 Pro sa zamerajú na výraznú zmenu v displeji, ktorý by mal dosiahnuť veľkosti 6,3″ a 6,9″ namiesto terajších 6,1″ a 6,7″, dostupnejšie varianty plánujú lákať používateľov novým dizajnom zadného fotoaparátu.

Ako by takéto zmeny mohli vyzerať v praxi, nám nedávno ukázal portál Macrumors. Teraz však vďaka YouTube kanálu #ios beta news môžeme vidieť aj atraktívny 3D koncept s týmto novinkami. A veruže sa máme na čo tešiť.

19. december – Na toto bude slúžiť nové tlačidlo v iPhone 16

iPhone 15 Pro Action Button
Zdroj: Unsplash / Samuel Angor

Podľa informácií zverejnených na webe MacRumors, dostane iPhone 16 nové tlačidlo s názvom Capture Button. Hoci meno a poloha tohto tlačidla boli známe už pár týždňov, teraz máme k dispozícii ďalšie detaily o jeho funkciách. Hlavným účelom tohto tlačidla bude ovládanie kamerového systému na mobilnom zariadení.

Mark Gurman, analytik z Bloomberg, vo svojom článku uvádza, že toto nové tlačidlo umožní užívateľom začať natáčať video. Capture Button sa bude nachádzať na dolnej pravej časti iPhonu 16, čím sa pridá k existujúcemu akčnému tlačidlu, ktoré bolo zavedené v modeloch tohto roku. Týmto prístupom poskytne iPhone 16 ďalšiu funkčnú výhodu v rámci svojho prémiového dizajnu.

18. december – iPhone 16 Pro dostane ultimátny foto – systém

iPhone 16 Pro
Zdroj: YouTube / #ios beta news (snímka obrazovky)

Je pravdepodobné, že ste už zachytili správy o tom, ako spoločnosť Apple plánuje do svojho menšieho modelu iPhone 16 Pro integrovať vylepšený teleobjektív s päťnásobným optickým zoomom, ktorý by nahradil aktuálny trojnásobný zoom.

Teraz však podľa zdrojov z portálu Macrumors a zistení presného leakera Instant Digital, ktorý má spoľahlivé informácie, nepôjde o jedinú zásadnú inovácie.

Najnovšie správy hovoria o tom, že Apple plánuje aktualizovať aj ultraširokouhlý objektív, ktorý bol prvýkrát predstavený v iPhone 11 v roku 2019 a odvtedy sa stal štandardom vo všetkých nových modeloch, okrem série „iPhone SE“.

Tento snímač, ktorý sa ideálne hodí na tvorbu obsahu pre sociálne siete, ponúka už štyri roky štandardné rozlíšenie 12 Mpx. Apple však má v pláne túto špecifikáciu v nadchádzajúcom období vylepšiť a dostať ho až na 48 Mpx. Uvidíme, či sa to podarí.

14. december – iPhone 16 prejde radikálnou dizajnovou zmenou 

iPhone 16 možný dizajn zadných kamerových modulov
iPhone 16 možný dizajn zadných kamerových modulov (Foto: Macrumors)

Podľa informácií z portálu Macrumors sa očakáva, že pripravovaný iPhone 16 prinesie určité zmeny v dizajne, najmä pokiaľ ide o usporiadanie zadných fotoaparátov v základných modeloch.

Novinka spočíva v tom, že namiesto diagonálneho umiestnenia fotoaparátov vo štvorcovom module by mali byť tieto umiestnené vertikálne a možno v obdĺžnikovom module. Apple by mohol túto zmenu podčiarknuť aj novými dizajnovými prvkami.

Posledný model iPhone, ktorý mal podobné usporiadanie zadných fotoaparátov, bol iPhone 12 vydaný v roku 2020. Na druhej strane, prvým modelom iPhone, ktorý zaviedol tento štýl umiestnenia zadných fotoaparátov, bol iPhone X z roku 2017.

10. december – iPhone 16 dostane špeciálnu inováciu pre umelú inteligenciu 

iPhone 16 Pro
Zdroj: Unspalsh / Thai Nguyen (úprava redakcie)

Spoločnosť Apple plánuje inováciu mikrofónu v pripravovanom iPhone 16, aby posilnila očakávané funkcie Siri, ktorá môže byť rozšírená o pokročilú verziu umelej inteligencie.

Túto novinku potvrdil aj renomovaný analytik Ming-Chi Kuo vo svojom poslednom článku na webovom portáli Medium. Ak si myslíte, že Apple v oblasti AI momentálne zaostáva, už čoskoro sa to zmení.

9. december – iPhone 16 sa v tomto smere zákazníkom vysmeje do tváre 

iPhone predná kamera
Zdroj: SvetApple

Podľa posledných informácií, ktoré zverejnil známy leaker Tech_Reve na platforme X (predtým známej ako Twitter), plánuje Apple pri nadchádzajúcom iPhone 16 použiť technológiu, ktorá sa v roku 2024 javí ako neprimerane zastaralá.

Konkrétne, všetky modely iPhone 16 by mali byť vybavené OLED displejom s vysokým rozlíšením a jasom. Avšak, ak sa rozhodnete pre niektorý z nižších modelov, pripravte sa na to, že opäť zostanete bez dvoch užitočných funkcií, ktoré sú bežne dostupné aj na menej nákladných Android zariadeniach.

Napriek tomu, že iPhone 16 a iPhone 16 Plus prídu v roku 2024, funkcia Always-on na nich nebude dostupná, čo je vnímané ako značná nevýhoda. Tieto modely budú mať rovnaké uhlopriečky, ako ich predchodcovia a budú založené na LTPS technológii.

To znamená, že obnovovacia frekvencia displeja zostane na úrovni 60 Hz. Hoci únik informácií naznačuje, že niektoré komponenty displeja by mohli prejsť určitým vylepšením, bližšie špecifikácie neboli odhalené.

6. december – Komponenty pre iPhone 16 sa budú čoraz menej vyrábať v Číne

iPhone 15 Pro Max vo farbe natural titan
Zdroj: Apple

Spoločnosť Apple, ktorá je známa ako jeden z lídrov vo výrobe smartfónov na celosvetovom trhu sa preslávila svojimi striktnými štandardmi, ktoré kladie na dodávateľov komponentov. Podľa najnovších správ z Macrumors, tento technologický gigant so sídlom v Cupertine nedávno požiadal svojich výrobných partnerov, aby presunuli výrobu batérií pre pripravovaný iPhone 16 do Indie.

Tento krok je súčasťou stratégie Apple na rozšírenie a diverzifikáciu svojho dodávateľského reťazca na globálnej úrovni. Firma čelí rôznym výzvam, vrátane problémov spojených s pandémiou COVID-19, nedostatkom čipov a rastúcim počtom sankcií voči Číne.

Tieto faktory prinútili Apple znížiť svoju závislosť od Číny, keďže akákoľvek ďalšia komplikácia by mohla vážne ovplyvniť výrobný proces spoločnosti a tým aj jej finančné výsledky. Apple si nemôže dovoliť podobné riziko. V nedávnej minulosti ho to stálo miliardy.

4. december – iPhone 16 Pro dostane zásadné vylepšenie kamery 

iPhone 15 Pro Max vs Samsung Galaxy S23 Ultra v teste rýchlosti: Kto bude víťazom?
Zdroj: YouTube / PhoneBuff

V rámci modelu iPhone 16 Pro bude implementovaná nová tetraprízová kamerová technológia, ktorá poskytne možnosti 5-násobného optického zoomu a až 25-násobného digitálneho zoomu pomocou teleobjektívu. Táto funkcia už nebude exkluzívne dostupná len pre najvyšší model Pro Max.

Podľa posledných informácií, o ktoré sa postaral The Elec, Apple úspešne uzavrel dohodu s novým dodávateľom pre skladaný zoomový modul, ktorý je kľúčový pre túto technológiu. Tento krok zabezpečí dostatočné dostatočné výrobné kapacity pre Apple, keďže spoločnosť očakáva veľký dopyt po modeloch iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max v závere roka 2024.

3. december – Action Button sa v iPhone 16 zmení 

iPhone 16 Pro
Zdroj: YouTube / #ios beta news (snímka obrazovky)

V dnešnom úniku sa spomína, že spoločnosť Apple zabije Action Button v podobe, v akej ho predstavila v iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max. Programovateľné tlačidlo má byť samozrejme súčasťou každého iPhonu 16, avšak po novom už nemá byť fyzické.

Reagovať by malo čisto na dotyk, a okrem toho by ste si naň mohli nastaviť viac, ako len jednu funkciu. Pri slabom a krátkom stlačení by sa napríklad zapol LED blesk a pri dlhom a silnejšom stlačení by ste spustili tichý režim. Toto súčasnej verzii Action Button chýba ako soľ.

Podobne by síce mohol fungovať aj súčasný „fyzický“ Action Button, no Apple môže túto zmenu aplikovať len na novšiu generáciu smartfónov, aby na ňu nalákal viac záujemcov.

9Staršie úniky tiež tvrdili, že haptický nebude len Action Button, ale úplne všetky tlačidlá, ktoré budú súčasťou iPhonu 16. Nechajme sa preto prekvapiť, ako to dopadne.

30. november – iPhone 16 bude cestovať v čase a má sa podobať na iPhone 12

iPhone 16 koncept
Zdroj: X (Twitter) / @upinthezone

To, o čom sa hovorilo už dávnejšie bude zdá sa realitou. Základný iPhone 16 a iPhone 16 má síce vyzerať podobne, ako aktuálne generácie, no mierny rozdiel nastane v zadnej časti, v oblasti zadných fotoaparátov.

Práve na tomto mieste sa nebudú nachádzať zadné šošovky v diagonálnom rozmiestnení, ale naopak sa presunú pod seba rovnako, ako to Apple navrhol pri iPhone 12, alebo starších modeloch. Rovnako by šošovky mohli byť doplnené aj o LiDAR skener.

A ak sa pýtate, prečo Apple chystá takúto zvláštnu zmenu, podľa zahraničných únikov to môže mať niečo spoločné so schopnosťou nahrávať 3D video. Práve to má byť pri iPhone 16 kľúčová funkcia, pretože smartfón má byť kompatibilný s náhlavnou súpravou Apple Vision Pro. Nechajme sa teda prekvapiť, ako to dopadne.

27. november – Väčšie displeje prinesie len iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max

iPhone 16 uhlopriečka obrazovky
Zdroj: SvetApple

Spoločnosť Apple chystá pre niektoré modely iPhonu 16 poriadnu zmenu. Firma zrejme dospela k názoru, že súčasné uhlopriečky, ktoré zaviedla séria iPhone 12 už nie sú dostatočné a preto dôjde ku ich zväčšeniu.

Zatiaľ čo iPhone 16 Pro bude mať 6,3 (presnejšie 6,27″) displej, väčší iPhone 16 Pro Max dostane až 6,9″ (presnejšie 6,85″) displej.

Naopak, ak si zaobstaráte iPhone 16 alebo iPhone 16 Plus, v oboch prípadoch sa budete musieť zmieriť s menšími 6,1″ a 6,7″ uhlopriečkami tak, ako to poznáme dnes. Pokrok v tomto smere pre základné modely nastane pravdepodobne až v roku 2025, keď Apple predstaví iPhone 17.

23. november – iPhone 16 určite nedostane Touch ID

Touch ID
Zdroj: Apple

Už roky sa špekuluje nad tým, že spoločnosť Apple plánuje do svojich iPhonov vrátiť snímač odtlačkov prstov v displeji, ktorý by mohol slúžiť, ako sekundárna autentifikačná technológia. A aj keď to znie lákavo, minimálne pri iPhone 16 by sme si nemali robiť príliš veľké nádeje.

Spoločnosť Apple síce Touch ID umiestnené pod displejom stále vyvíja, no do produkcie ho v žiadnom prípade neplánuje pustiť na budúci rok a pravdepodobne ani v roku 2025.

Technológia má radu problémov a ak sa s ňou niekedy stretneme v praxi, Apple bude vyžadovať, aby fungovala minimálne tak rýchlo a spoľahlivo, ako cez tlačidlo Home Button. A v súčasnosti jej vývoj zrejme ešte na takejto úrovni nie je.

22. november – V tomto iPhone 16 totálne zaspí dobu 

iPhone 16
Zdroj: YouTube / MG Bits

Spoločnosť Apple prinesie v roku 2024 opäť štvoricu nových iPhonov, ktoré sa budú líšiť technológiami, dizajnom, spracovaním a tiež cenou. A aj keď by firma mohla svoje dostupnejšie modely konečne prispôsobiť štandardom súčasnej doby, zdá sa, že to Apple opäť úplne odignoruje.

Najnovšie úniky nám totiž naznačujú, že ako iPhone 16 tak aj iPhone 16 Plus dostane opäť len zastaralý 60 Hz displej, čo je už niekoľko rokov trochu hanba. Veď vyššiu 90 – 10 Hz obnovovaciu frekvenciu majú aj smartfóny podstatne nižšej triedy s operačným systémom Android. Pre Apple je to však stále jednoduchá cesta, ako odlíšiť základné a Pro verzie iPhonov. Škoda, že na to doplácajú zákazníci.

21. november – Unikol prvý komponent iPhonu 16

iPhone 16 Pro batéria
Zdroj: YouTube / #ios beta news (snímka obrazovky), Twitter / Kosutami (úprava redakcie)

Na internete sa v posledných hodinách objavili zábery, ktoré zobrazujú akumulátor v špeciálnom kovovom obale s kapacitou 3 274 mAh. Podľa úniku má ísť práve o batériu, ktorú spoločnosť Apple použije v roku 2024 v iPhone 16 Pro.

Jej kapacita narastie v porovnaní s iPhonom 15 Pro o cca 2,5 %, no presné údaje nepoznáme, nakoľko na fotkách má byť zatiaľ iba prototyp. Apple v rámci neho zmenil aj konektor.

A ak vás teraz zaujíma, prečo má batéria netradičný kovový plášť, odpoveď je jednoduchá. Táto zmena zvyšuje tepelnú účinnosť batérie bez vplyvu na hmotnosť samotnej súčiastky. Rovnakú technológiu Apple už roky používa pri hodinkách Apple Watch.

21. november – Nový iPhone 16 Pro dostane lepší optický zoom 

iPhone 15 Pro
Zdroj: Unsplash / Sophia Stark

Na internete sa opäť objavila informácia, ktorá nám naznačuje, že spoločnosť Apple použije lepší optický zoom aj v menšom 6,3″ iPhone 16 Pro v roku 2024. Zatiaľ čo dnes má jeho predchodca iPhone 15 Pro „len“ 3x optické priblíženie (a iPhone 15 Pro Max až 5x optické priblíženie), v nadchádzajúcej generácii sa dočkáme v tomto smere zjednotenia.

A ak sa pýtate, prečo si to Apple odkladá až na budúci rok, odpovedí je hneď niekoľko. V prvom rade si treba uvedomiť, že Apple potreboval iPhone 15 Pro a iPhone 16 Pro medzi sebou výraznejšie odlíšiť.

V druhom rade potom platí, že väčší optický zoom bude môcť byť v novom modeli prítomný aj vďaka väčšej konštrukcii. Ako sme už naznačili viackrát, novinka nebude mať 6,1″, ale až 6,3″ displej.

18. november – iPhone 16 sa už nebude prehrievať 

iPhone 16
Zdroj: YouTube / Matt Talks Tech (úprava redakcie)

Určite ste postrehli problémy s prehrievaním, ktoré mal v roku 2023 iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max. Apple chce podobným zlyhaniam v budúcnosti predísť a preto na tom zapracuje už na budúci rok.

iPhone 16 by mal mať nový grafénová chladič s kovovým obalom batérie, vďaka čomu by mal byť schopný lepšie prenášať tepelnú energiu a tým pádom zabraňovať nadmernému prehrievaniu procesora pod vysokou záťažou.

Za zmienku tiež stojí, že táto zmena môže byť veľmi efektívna, pretože grafén má až desaťnásobne vyššiu tepelnú vodivosť než meď.

15. november – Nový iPhone 16 môže mať menší výrez pre Face ID 

iPhone 16 Pro pill
Zdroj: Twitter (X) / Majin Bu

Na internete sa objavili úniky, za ktorými stojí známy leaker Majin Bu. Ten vo svojom príspevku tvrdí, že iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max už nemusí mať štandardný výrez pre Dynamic Island, ale namiesto toho tu uvidíme len jednoduchý okrúhly priestrel displeja.

Hlavným cieľom technologického giganta je v tomto smere poskytnúť používateľovi menej rušivý a estetickejší zážitok z používania iPhonu. Zároveň tiež platí, že táto zmena nebude nijakým zásadným spôsobom vplývať na funkčnosť technológie Dynamic Island. Apple ho sem totiž môže vždy keď to bude potrebné umelo dotvoriť.

15. november – iPhone 16 dostane novinku od Samsungu 

iPhone Samsung
Zdroj: Unsplash / Thai Nguyen (úprava redakcie)

Spoločnosť Apple v iPhone 16 plánuje použiť vylepšené OLED displeje, ktoré by mali byť oveľa úspornejšie. Technologický gigant z Cupertina sa za to bude môcť poďakovať spoločnosti Samsung, ktorá údajne vyvíja novú sadu materiálov pre panely OLED, ktorá je špeciálne určená pre spoločnosť Apple.

Táto sada zahŕňa rôzne komponenty OLED obrazovky, v rámci ktorých tu nechýbajú krycie vrstvy, ktoré ovplyvňujú optické vlastnosti obrazovky. Každú z týchto súčastí dodáva špecializovaný výrobca spoločnosti Samsung, pričom táto firma ich následne spojí ako hlavný dodávateľ a vytvorí dokonalý OLED panel. Rôzne materiály v sade môžu mať vplyv na rôzne vlastnosti displejov, medzi ktoré patrí trvanlivosť, jas, presnosť farieb alebo efektívnosť výroby panelu.

Hlavným cieľom spoločnosti Samsung je v tomto prípade nahradenie modrých fluorescenčných materiálov za pomoci fosforescencie. Firma by týmto spôsobom mohla znížiť spotrebu energie a tým predĺžiť iPhonu výdrž batérie na jedno nabitie. Nechajme sa prekvapiť, ako to dopadne.

9. november – iPhone 16 nebude revolučný, no zachráni to iOS 18

iOS 18 iPhone 15
Zdroj: YouTube / FutureOS / Unsplash / Sophia Stark (úprava redakcie)

Spoločnosť Apple si pre nás v roku 2024 chystá viacero prekvapení, ktoré nebudú len hardvérové, ale aj softvérové. iPhone 16 síce dostane jemne prepracovaný dizajn, výkonnejší procesor či upgrade zadných kamier, no oveľa viac oceníte operačný systém iOS 18, ktorý by v súvislosti s ním mohol dostať exkluzívne funkcie. No a o čo pôjde?

Podobne, ako konkurenčný Samsung, aj Apple pracuje na vlastnej generatívnej umelej inteligencií, avšak na rozdiel od svojho juhokórejského konkurenta ju ešte nestihol predstaviť. Zmeniť by sa to malo práve s príchodom operačného systému iOS 18, pričom exkluzívne AI funkcie môžu byť dostupné výhradne pre iPhone 16. Nechajme sa prekvapiť.

7. november – iPhone 16 bude mať polovodičové tlačidlá 

iPhone 15 Pro
Zdroj: Unsplash / Yuheng Ouyang

O tejto novinke sa diskutovalo už aj v súvislosti s tohtoročným iPhonom 15 / 15 Pro, avšak Apple sa napokon rozhodol technológiu odložiť pre ďalšiu generáciu. Znamená to teda, že pokiaľ čakáte na iPhone 16 / 16 Pro, je vysoká pravdepodobnosť, že sa v ňom stretnete s novými polovodičovými tlačidlami.

Tie už nebudú fungovať na klasické fyzické stlačenie, ale to nahradia dotykové plochy a silný TapTic Engine, ktorý vám bude schopný poskytnúť silnú spätnú väzbu. V skutočnosti tak budete mať pocit, že došlo ku plnohodnotnému fyzickému stlačeniu, hoci to vôbec nebude pravda.

Ak sa teraz pýtate, na čo to bude vlastne dobré, odpoveď je jednoduchá. Apple týmto spôsobom eliminuje možné problémy s tlačidlami a čo je ešte dôležitejšie, iPhone 16 bude vďaka novému systému odolnejší pred vodou či prachom.

Firma tiež môže vďaka novej technológii slušne ušetriť. Už roky ju používa napríklad aj v Trackpade pre MacBook. Možno, že ste ani nevedeli o tom, že toto kliknutie je v skutočnosti iba imitáciou.

1. november – iPhone 16 Pro dostane nové Akčné tlačidlo 

iPhone 15 Pro Action Button
Zdroj: Unsplash / Samuel Angor

Spoločnosť Apple chystá na rok 2024 zmenu, ktorá sa zďaleka nemusí páčiť všetkým jej fanúšikom. Hoci je akčné tlačidlo relatívne veľká novinka, táto technológia prejde už na budúci rok zaujímavým vylepšením.

Apple chce dosiahnuť to, aby akčné tlačidlo nereagovalo na fyzické stlačenie, ale vyslovene len na dotyk. O spätnú väzbu sa potom postará systém haptickej odozvy, ktorý má spoločnosť Apple veľmi dobre prepracovaný. Poznať to môžete napríklad z Trackpadu v novších MacBookoch, ktorý sa už roky fyzicky nestláča.

To, či sa toto vylepšenie stretne s úspechom je zatiaľ nejasné. Každopádne tento výrobca už dlhšiu dobu uvažuje nad tým, že všetky fyzické tlačidlá v iPhone nahradí za vyslovene dotykové. Nechajme sa prekvapiť, aká bude reakcia zákazníkov.

31. október – iPhone 16 Pro prinesie v roku 2024 revolučný fotoaparát

iPhone 15 Pro
Zdroj: Unsplash / Sophia Stark

Zahraničný portál Economic Daily News zverejnil správu, ktorá nadväzuje na staršie úniky spred leta 2023. Tvrdí v nej, že spoločnosť Apple v roku 2024 plánuje predstaviť iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max s veľkým vylepšením na úrovni fotoaparátu.

Tieto zariadenia by mali mať prepracovanejšou šošovkou teleobjektívu, ktorá bude využívať pokročilé sklenené tvarované šošovky. iPhone 16 Pro bude môcť vďaka tomu získať tenší dizajn a zároveň poskytne väčšie optické priblíženie obrazu pri fotografovaní alebo natáčaní videa.

Nakoľko je však výroba tohto komponentu mimoriadne drahá a náročná, firma ju zatiaľ použije len pri teleobjektíve. Až v budúcnosti by sme sa s ňou mohli stretnúť aj pri ultraširokouhlom objektíve alebo hlavnom snímači.

23. október – iPhone 16 bude drahší: Toto je dôvod

iPhone 15
Zdroj: YouTube / Kyle Erickson (snímka obrazovky)

Hoci veľmi neradi, v súvislosti s iPhonom 16 máme aj negatívne správy. Je tu totiž obrovská pravdepodobnosť, že spoločnosť Apple nebude mať na výber a toto zariadenie bude vo všetkých verziách predávať výrazne drahšie, ako súčasný iPhone 15, ktorý bol po uvedený na trh na Slovensku paradoxne lacnejší. Dôvodom bol pokles kurzu eura voči doláru.

Hlavným dôvodom, prečo očakávame zo strany Apple v roku 2024 zdražovanie je to, že iPhone 15 / 15 Pro firma vyrába o 8 – 16 % drahšie (v závislosti od modelu), než predošlý iPhone 14 / 14 Pro. Vyplýva to z podrobnej analýzy dodávateľských reťazcov, o ktorú sa postarala analytická spoločnosť Nikkei Asia.

Vo výsledku teda spoločnosť Apple zarobí na každom jednom iPhone 15 menej, než na iPhone 14 či starších modelov, čo je z dlhodobého hľasika neudržateľné. Môžeme teda predpokladať, že pri iPhone 16 sa vrátime cca ku cenám, ktoré Apple na Slovensku nastolil v roku 2022, keď uviedol na trh iPhone 14 / 14 Pro a zdražel celý svoj sortiment.

21. október – Takto by vyzeral skladací iPhone 16

YouTube kanál iOS Beta News predstavil svetu svoju 3D víziu toho, ako by mohol vyzerať iPhone 16 v prevedení so skladacím displejom. Inšpiráciou bol zrejme Samsung Galaxy Z Flip4 a aj keď je jasné, že Apple takéto zariadenie v roku 2024 určite nevyrobí, je to aspoň zaujímavá vízia, nad ktorou sa určite pozastaví nejeden fanúšik technologického giganta.

21. október 2023 – iPhone 16 Pro koncept na videu 

Aj keď sme od predstavenia nového iPhonu 16 Pro ešte relatívne ďaleko, komunita fanúšikov už teraz vymýšľa koncepty, v ktorých sa nám snaží odprezentovať, ako by toto zariadenie mohlo vyzerať. Ten posledných pochádza z YouTube kanála iOS Beta News a prináša vcelku vydarený vizuál so štyrmi kamerami v zadnej časti.

V súčasnosti ešte nie je celkom jasné, aký bude mať iPhone 16 Pro dizajn. Na druhej strane je však isté, že sa opäť nebude zas až tak líšiť od súčasného iPhonu 15 Pro. Môžeme tak očakávať konštrukciu s plochými hranami (s jemným zaoblením), vystupujúce fotoaparáty v zadnej časti či nové farebné možnosti.

To čo však skoro isté je, že iPhone 16 Pro dostane ďalšie tlačidlo, ktoré sa bude nachádzať na pravej strane (pri pohľade spredu) a ponesie názov Capture Button. Jeho úlohou bude zrejme to, aby ste mali rýchlejší prístup ku fotoaparátu. Taktiež má byť novinkou aj prepracovaný Action Button, ktorý už nemusí byť fyzický ale reagovať bude len na dotyky s haptickou spätnou väzbou.

V neposlednom rade má mať iPhone 16 Pro / 16 Pro Max iné rozmery než predchodcovia. Tieto verzie budú totiž o čosi väčšie a ponúknu 6,3″, respektíve 6,9 uhlopriečky. Základný iPhone 16 a iPhone 16 Plus zostanú pri 6,1″ a 6,7″ displeji.

19. október 2023 – Apple chystá nové procesory A18 a A18 Pro 

Apple A18 a A18 Pro iphone 16
Zdroj: Apple (úprava redakcie)

Na rozdiel od posledných modelov, iPhone 16 a iPhone 16 Pro príde v roku 2023 so zaujímavou zmenou. Už nebude platiť pravidlo, že drahšie modely dostanú úplne nový procesor a tie lacnejšie sa budú spoliehať na generačne staršiu čipovú sadu, ktorá bola využívaná v predošlých vlajkových lodiach.

Apple v roku 2024 plánuje vyrábať iPhone 16 s čipom A18, ktorý má byť vyrábaný druhou generáciou 3 nm procesu s označením N3E. Len pre doplnenie, čip A17 Pro je vyrábaný prvou generáciou 3 nm procesu s označením N3B.

Druhým procesorom, ktorý sa bude vyrábať rovnakým spôsobom ako klasický čip A18 má byť verzia s označením A18 Pro. Predpokladáme, že bude viac zameraná na extrémne náročných zákazníkov, ktorí si budú chcieť na novom iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max užívať konzolové herné tituly podobne, ako to dnes dokáže ponúknuť iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max. Na základnom iPhone 16 a iPhone 16 Plus to zrejme opäť nebude možné:

Takto by mala vyzerať celá zostava čipov A18:
  • iPhone 16: čip A18 (N3E)
  • iPhone 16 Plus: čip A18 (N3E)
  • iPhone 16 Pro: čip A18 Pro (N3E)
  • iPhone 16 Pro Max: čip A18 Pro (N3E)

17. október 2023 – iPhone 16 bude mať lepšie 5G aj WI-Fi 7

iPhone 15
Zdroj: YouTube / Kyle Erickson (snímka obrazovky)

Známy analytik Jeff Pu prezradil, že spoločnosť Apple plánuje vo svojom novom iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max použiť revolučný 5G modem Qualcomm Snapdragon X75, ktorý v zariadeniach vystrieda jeho súčasnú verziu Qualcomm Snapdragon X70.

Jeho hlavnou výhodou je to, že má integrovaný mmWave a sub-6GHz vysielač, ktorý má menší a úspornejší komponent. V praxi to znamená, že pripojenie by mohlo byť rýchlejšie, stabilnejšie, spoľahlivejšie a hlavne energeticky úspornejšie. 5G modem bude pri tom zaberať v konštrukcii zariadenia menej miesta.

Pu tiež potvrdil fámy o tom, že Apple chce v iPhone 16 použiť štandard Wi-Fi 7. Ten je štyrikrát rýchlejší, ako súčasne zaužívaný štandard Wi-Fi 6E.

6. október – iPhone 16 sa blíži do skúšobnej výroby 

iPhone 16 Pro koncept
Zdroj: Yanko Design

Aj keď sa vám to môže zdať ako príliš skoro, v skutočnosti spoločnosti Apple zostáva už menej ako 11 mesiacov na to aby dokončila a pripravila na výrobu svoj nový iPhone 16. Zariadenie preto ešte koncom roka musí vstúpiť do testovacej výroby, ktorej výsledkom budú prvé funkčné prototypy.

Ako informuje portál Gizchina, skúšobná produkcia iPhonu 16, ktorá začne prebiehať už o pár týždňov pomôže okrem iného nastaviť výrobné procesy a postupy na jednej vzorovej linke v čínskom meste Čcheng-tu.

4. október – iPhone 16 môže priniesť nový výrobný proces 

iPhone 16 Pro
Zdroj: YouTube / Technizo Concept (úprava redakcie)

Hovorí sa o tom, že spoločnosť Apple sa pri základných doskách pomaly, ale isto chystá na prechod na špeciálne medené fólie, ktoré sú potiahnuté živicou (RCC). Dnešné základné dosky s obvodmi, sú vyrobené z pružného medeného substrátu.

Tenšie PCB dosky by tak mohli uvoľniť miesto, ktoré by mohlo byť využité na zakomponovanie väčšej batérie či iných technológií do vnútra tela zariadenia.

Ich nevýhodou, ale je, že sú krehké, takže v prípade pádu zariadenia by sa mohli rozbiť. Spoločnosť Apple preto musí veľmi dobre zvážiť, či ich nasadí v takom zariadení, akým je práve iPhone 16. Mohla by mať totiž problémy.

26. september – iPhone 16 dostane nové tlačidlo 

iPhone 16
Zdroj: YouTube / Matt Talks Tech (úprava redakcie)

Portál Macrumors zverejnil informáciu, v ktorej sa píše o tom, že budúci iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max dostane nové tlačidlo. Niesť by malo označenie Capture Button a umiestnené bude pod tlačidlom uzamykania. Ako už asi tušíte, táto novinka by mala slúžiť na to, aby ste sa vedeli jednoduchšie dostať ku funkcii fotoaparátu. Nebude to, ale všetko.

Zatiaľ čo Capture Button by mal byť prítomný len na Pro modeloch, klasický iPhone 16 a iPhone 16 Plus dostanú programovateľné tlačidlo Action Button, s ktorým prišiel v roku 2023 iPhone 15 Pro / 15 Pro Max. Navždy tak zanikne mechanický prepínač tichého režimu.

20. september – iPhone 16 Pro dostane lepší optický zoom

iPhone 15 Pro
Zdroj: Unsplash / Amanz / Thai Nguyen (úprava redakcie)

Spoločnosť Apple v roku 2023 urobila rozdiel vo fotoaparátoch pri iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max. Aj keď sa oba smartfóny spoliehajú na veľmi podobné technológie, v menšom 6,1″ prevedení sa stretávame „len“ s 3x optickým zoomom, zatiaľ čo väčší iPhone 15 Pro Max so 6,7″ displejom má až 5x optický zoom.

A keďže to niektorým zákazníkom prekáža, podľa známe analytika Ming-Chi Kua to spoločnosť Apple na budúci rok bude riešiť. Lepšie 5x optické priblíženie by mal dostať aj model iPhone 16 Pro so 6,3″ displejom, vďaka čomu sa zákazníci budú môcť spoliehať na kvalitnejší zoom.

1. september 2023 – iPhone 16 môže mať extrémne jasný displej

iPhone 16
Zdroj: YouTube / MG Bits

Portál Appleinsider priniesol správu, v ktorej uvádza, že Apple môže priniesť v iPhone 16 revolúciu v oblasti displejov. Dodávatelia obrazoviek sa vraj v týchto chvíľach snažia presvedčiť technologického giganta z Cupertina, aby pri iPhone 16 použil technológiu MLA (micro lens array), alebo len zjednodušene „mikrošošoviek“.

Apple sa s touto myšlienkou pohrával už aj v minulosti, no napokon sa pre MLA nerozhodol. Hlavnou výhodou technológie je pri tom to, že zariadenie s ňou dokáže ponúknuť výrazne vyšší jas, než to, na čo sme zvyknutí pri klasických OLED paneloch.

Celé to funguje tak, že svetlo, ktoré sa bežne odráža vo vnútri panela, sa presmeruje smerom k prednej časti displeja. Medzi najväčšie výhody patrí potom fakt, že pri vynaložení menšieho množstva energie môže byť displej jasnejší, čo predĺžuje výdrž batérie.

Zdôrazniť však treba, že technológia MLA má aj negatíva a tým najväčším je obmedzený pozorovací uhol, čo by pri zariadení, akým je iPhone mohol byť dosť veľký problém. Uvidíme teda, ako to dopadne.

16. august 2023 – iPhone 16 dostane Wi-Fi 7 a 48 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát 

iPhone 15 Pro Max
Zdroj: Unsplash / Thai Nguyen (úprava redakcie)

Spoločnosť Apple údajne v novom iPhone 16 použije technológiu Wi-Fi 7, pomocou ktorej bude možné odosielať a prijímať dáta v pásmach 2,4 GHz, 5 GHz a 6 GHz. V praxi vďaka tomu bude mať toto zariadenie vyššiu rýchlosť internetu, väčšiu spoľahlivosť pripojenia a samozrejme nižšiu latenciu. Samotný rýchlosť v rámci štandardu Wi-Fi 7 by mohla v iPhone 16 dosiahnuť až neuveriteľných 40 Gb/s. Ide o štvornásobný nárast oproti Wi-Fi 6E.

Aby toho nebolo málo, nový iPhone 16 by mal mať k dispozícii aj vylepšený ultraširokouhlý zadný fotoaparát. Snímač už nebude mať 12 Mpx rozlíšenie, ale rovnakých 48 Mpx, ako sme na to zvyknutí pri súčasných hlavných snímačoch v iPhone 14 Pro, iPhone 15 aj iPhone 15 Pro. Fotky tak budú schopné zachytiť viac detailov.

19. júl 2023 – iPhone 16 Pro Max má priniesť bezkonkurenčný fotoaparát

iPhone 15 Pro
Zdroj: Unsplash / Sophia Stark

Na sociálnej sieti Weibo sa objavil únik, ktorý naznačuje, že nový iPhone 16 Pro Max môže priniesť objektív, ktorý bude sprevádzaný s označením „Super“ alebo „Ultra“. V praxi by malo ísť o teleobjektív s ohniskovou vzdialenosťou nad 300 mm, ktoré výrazne zväčšujú a približujú vzdialené objekty.

Na základe toho sa môžeme domnievať, že iPhone 16 Pro Max môže mať extrémny optický zoom, ktorý prekoná väčšinu svojich konkurentov, dokonca aj spoločnosť Samsung. Hodnota by sa totiž mohla dostať až za 10-násobné optické priblíženie. Nechajme sa prekvapiť.

29. máj 2023 – iPhone 16 bude mať lepšie fotoaparáty 

iPhone 15 Pro
Zdroj: Apple

Keďže spoločnosť Apple plánuje predstaviť dva väčšie iPhony s označením „Pro“, objavili sa aj špekulácie ohľadom toho, aký bude mať táto zmena vplyv na ostatné benefity. No a zdá sa, že nebude zanedbateľný.

Merk Gurman z agentúry Bloomberg napríklad prezradil, že tým, že iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max bude mať viac vnútorného priestoru, mohla by sa sem nasťahovať napríklad väčšia batéria, alebo v prípade vlajkovej lode dokonca aj periskopický objektív.

Zatiaľ čo základný iPhone 16 Pro sa s 5x optickým priblížením v rámci kamery dotiahne na iPhone 15 Pro, iPhone 16 Pro Max by mohol pokračovať ďalej na ceste za 7.5x až 10x optickým priblížením. Nechajme sa prekvapiť.

23. máj 2023 – iPhone 16 sa vráti ku dizajnu iPhonu 12 

iPhone 12
Zdroj: YouTube / Digital Amusers

Na sociálnej sieti Reddit sa objavili informácie o tom, že spoločnosť Apple pri novom iPhone 16 a iPhone 16 Plus v základných verziách využije staré známe rozmiestnenie kamier, ktoré sme poznali z iPhonu 12 a starších modelov predstavených pred rokom 2021.

Novšie verzie, ako iPhone 13 už využívali diagonálne umiestnené zadné fotoaparáty, nakoľko sa v nich skrývala technológia optickej stabilizácie snímača, ktorá sa vyžadovala viac miesta. Ťažko povedať, ako chce Apple fotoaparáty riešiť v základných iPhonoch 16, každopádne je tu istá šanca, že zariadenia ich budú mať umiestnené pod sebou.

9. máj 2023 – iPhone 16 prinesie nové uhlopriečky displeja

iPhone 16
Zdroj: 9to5mac

Spoločnosť Apple prinesie v roku 2024 zásadnú zmenu v uhlopriečkach pri svojom iPhone 16. Týkať sa to, ale má iba dvoch modelov. Pokiaľ si zaobstaráte menší iPhone 16 Pro, toto zariadenie bude k dispozícii po novom so 6,3″ OLED obrazovkou namiesto súčasnej 6,1″ obrazovky. Pri nákupe vlajkovej lode iPhonu 16 Pro Max bude mať potom displej až 6,9″ namiesto súčasných 6,7″. Apple vďaka týmto zmenám predstaví najväčšie smartfóny vo svojej histórii.

Horšou správou, ale je, že zmena sa zrejme nebude týkať základného iPhonu 16 ani iPhonu 16 Plus. Tieto zariadenia by mali naďalej disponovať 6,1″ a 6,7″ obrazovkami rovnako, ako iPhone 15 a iPhone 15 Plus.

iPhone 16 príde v štyroch verziách. Zariadenia však budú iné ako iPhone 15

iphone 16
Zdroj: YouTube / 4RMD

Spoločnosť Apple plánuje v roku 2024 predstaviť štyri modely iPhonu 16, pričom tentokrát sa dočkáme pravdepodobne aj štyroch samostatných uhlopriečok. Pokiaľ si budete chcieť zaobstarať základný iPhone 16 alebo iPhone 16 Plus, tieto modely by sa mali spoliehať klasicky na 6,1″, respektíve 6,7″ displej rovnako, ako dnes iPhone 15 alebo iPhone 15 Plus.

Ak však budete preferovať drahšie prevedenia iPhone 16 Pro alebo iPhone 16 Pro Max, tu majú zobrazovacie jednotky poriadne narásť. Zatiaľ čo menšie prevedenie prejde zo 6,1″ na 6,3″ (pred zaokrúhlením 6,27″), vlajková loď ponuky iPhone 16 Pro Max vymení súčasný 6,7″ displej za 6,9″ obrazovku (pred zaokrúhlením 6,85″).

koncept iPhone 15 v bielej farbe
Zdroj: NotebookCheck

Dôvodom tejto zmeny má byť lepšia konkurencieschopnosť niektorým zariadeniam s operačným systémom Android. Dlhoročným trendom je, že smartfóny stále rastú a ešte to evidentne neskončilo.

Taktiež stojí za zmienku, že okrem štyroch vyššie uvedených smartfónov sa dlhšiu dobu špekuluje aj nad tým, že spoločnosť Apple uvedie na trh niečo špeciálne, čo bude postavené ešte nad nimi.

Reč je konkrétne o novej vlajkovej lodi s označením iPhone 16 Ultra, ktorá by mohla byť po hardvérovej stránke ešte viac vyladená. To, či však príde na trh je v tejto chvíli veľmi ťažké odhadnúť a preto s ňou v tejto chvíli radšej nepočítame.

iPhone 15 Pro / 15 Ultra
Zdroj: 4RMD

iPhone 16 – očakávané verzie pre rok 2024 

  • iPhone 16 (6,1″ displej) – základný model
  • iPhone 16 Plus (6,7″ displej) – základný model s väčším displejom
  • iPhone 16 Pro (6,3″ displej) – prémiový model
  • iPhone 16 Pro Max (6,9″ displej) – prémiový model vyššej triedy
  • iPhone 16 Ultra (6,9″ displej) – vlajková loď?

iPhonu 16 sa po dizajnovej stránke veľmi nezmení

Zdroj: Macrumors

Čo sa týka dizajnu, spoločnosť Apple ho pri iPhone mení veľmi nerada a my sa tomu vôbec nečudujeme. Načo by totiž firma menila niečo čo dlhodobo veľmi dobre funguje? iPhone 16 a iPhone 16 Pro budú mať po vzore svojich predchodcov jemne zaoblený dizajn s plochými hranami a spoliehať sa majú aj na úplne rovnaké materiály.

Zatiaľ čo dostupnejšie prevedenia budú vyrobené z hliníka, tie drahšie by opäť mali používať extrémne pevný, odolný a hlavne veľmi ľahký titán.

Zaujímavosťou, ale je, že v roku 2024 by mal byť už každý model vybavený programovateľným akčným tlačidlom, ktoré raz a navždy vyradí z ponuky prepínač tichého režimu. Rovnako sa špekuluje nad tým, že iPhone 16 alebo aspoň modely „Pro“ by mali dostať v každom jednom prípade aj ďalšie tlačidlo s označením Capture Button. Nachádzať sa má v pravej spodnej časti (pod tlačidlom uzamykania) a podľa všetkého bude určené na spúšťanie fotoaparátu.

Taktiež sa objavili špekulácie, že tlačidla by nemali byť fyzické, ale už iba dotykové s haptickou spätnou väzbou. O tom sa však hovorilo aj pri iPhone 15 a špekulácie sa napokon nenaplnili. Uvidíme teda ako to dopadne.

Za zmienku tiež stojí, že kým prémiový iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max by mal ponúkať veľmi podobný, len trochu zväčšený dizajn oproti iPhonu 15 Pro, respektíve iPhonu 15 Pro Max, pri základných prevedeniach môže dôjsť ku zmene. Tieto modely by totiž nemuseli disponovať diagonálne umiestnenými šošovkami zadných fotoaparátov, tak ako s tým prišiel iPhone 13 (a novšie modely), ale naopak by sa mohli vrátiť ku jednoduchému usporiadaniu pod sebou, ktoré Apple používalo od predstavenia iPhonu X.

iPhone 16 bude mať odlišné rozmery ako iPhone 15 

iPhone 15 Pro Max vs Samsung Galaxy S23 Ultra v teste rýchlosti: Kto bude víťazom?
Zdroj: YouTube / PhoneBuff

Ako sme už naznačili vyššie, zatiaľ čo iPhone 16 a iPhone 16 Plus bude po stránke rozmerov vyzerať veľmi podobne, ako súčasný iPhone 15 a iPhone 15 Plus, prémiové verzie sa dočkajú väčších, 6,3″ a 6,9″ displejov.

Táto zmena sa pochopiteľne môže negatívne podpísať na celkových rozmeroch iPhonu 16 Pro / 16 Pro Max a tiež váhe, ktorú budú tieto smartfóny dosahovať. Keďže tu Apple bude musieť použiť viac materiálu, zákazníci sa musia zmieriť s tým, že budú logicky o niečo ťažšie.

Našťastie však nepôjde o nič dramatické. Ako môžete vidieť v tabuľkách nižšie, ktoré zobrazujú odhadované rozmery aj váhu, jednotlivé hodnoty sa budú meniť len veľmi mierne. Zaujímavé je tiež to, že spoločnosť Apple by mala zachovať hrúbku 8,25 mm.

iPhone 16 Pro rozmery
Zdroj: Macrumors / snímka obrazovky
iPhone 16 Pro Max rozmery
Zdroj: Macrumors / snímka obrazovky

iPhone 16 dostane dva procesory zo série Apple A18 

Apple A18 Pro iphone 16
Zdroj: Apple (úprava redakcie)

Spoločnosť Apple začala v posledných rokoch uplatňovať stratégiu, v rámci ktorej používala v dostupných a prémiových modeloch dva rôzne typy procesorov. Výnimku netvoril ani iPhone 15 / 15 Pro, kde sme sa dočkali čipu A16 Bionic pre dostupnejšie verzie a špičkového procesora A17 Pro pre prémiové verzie.

Pri iPhone 16 bude zachovaný rovnaký princíp, no Apple tu použije odlišný postup. Zatiaľ čo iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max budú opäť vybavené špičkovým 3 nm čipom, ktorý tentokrát ponesie názov A18 Pro a mal by mať ešte vyšší výkon CPU aj GPU so zachovaním 8 GB RAM, lacnejšie modely by mali ponúkať slabšiu verziu toho istého procesora, ktorá sa bude taktiež vyrábať 3 nm procesom.

Apple A18 a A18 Pro iphone 16
Zdroj: Apple (úprava redakcie)

V iPhone 16 a iPhone 16 Plus tak nájdeme s najvyššou pravdepodobnosťou čip, ktorý ponesie označenie A18 alebo A18 Bionic a nebude mať také možnosti najmä v oblasti gamingu, ako jeho prepracovanejší braček. To či v roku 2024 uvidíme aj pri dostupnejších verziách 8 GB RAM alebo sa tu Apple zatiaľ bude držať 6 GB RAM v tejto chvíli nevieme. Odhalia nám to až úniky, ku ktorým sa dostaneme o pár mesiacov.

iPhone 16 bude podporovať lepšie 5G a Wi-Fi 7

Jednou z veľkých inovácií, ktorú môže priniesť iPhone 16 Pro bude prítomnosť 5G čipu Snapdragon X75 od spoločnosti Qualcomm. Ten má podľa výrobcu poskytovať vylepšenú agregáciu nosičov a tiež kombinovaný vysielač / prijímač sub-6 GHz a mmWave 5G.

Nový modem by mal byť zároveň až o dvadsaťpäť percent menší a aby toho nebolo málo, tak aj o dvadsať percent úspornejší v porovnaní so súčasným modemom Snapdragon X70, ktorý využíva aj iPhone 15 a spoliehať sa naň majú tiež základné verzie iPhone 16 a iPhone 16 Plus.

Zaujímavé na Snapdragone X75 je tiež to, že by mal podporovať štandard s názvom 5G Advanced. V praxi to znamená, že tento modem bude podliehať inováciám v oblasti strojového učenia, čo by mohlo zákazníkom priniesť vyššiu pridanú hodnotu v rámci pripojenia. A aj keď je pravda, že Apple si už roky vyvíja vlastný 5G čip, ten podľa analytikov nebude dostupný ešte pekných pár rokov. Do sériovej výroby by sa mal dostať až niekedy v roku 2025 a prvým smartfónom, v ktorom sa bude nachádzať, bude iPhone SE 4. generácie.

Taktiež sa šepká o tom, že drahšie modely iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max by mohli podporovať aj úplne nový štandard sieťovej generácie WiFi 7, ktorý môže dosiahnuť rýchlosť až 40 Gb/s. Len pre doplnenie, WI-Fi 7 využíva aj 320 MHz kanály a podporuje technológiu 4K kvadratúrnej amplitúdovej modulácie (QAM). Zariadenia, v ktorých sa bude nachádzať preto budú schopné dosahovať až o 2,4-krát rýchlejšie pripojenie, ako v rámci štandardu Wi-Fi 6 za predpokladu, že budú využívať rovnaký počet antén. Výhodou tiež bude nižšia latencia a oveľa spoľahlivejšie pripojenie.

Príde iPhone 16 o SIM kartu?

SIM karty iPhone 15
Zdroj: Freepik / mi_konstantin (úprava redakcie)

Podobne ako pri iPhone 15, aj pri jeho nástupcovi sa naskytá otázka či príde o SIM kartu. A odpoveď žiaľ zatiaľ nie je celkom jednoznačná. Aj keď je pravda, že spoločnosť Apple už na niektorých trhoch predáva iPhone bez SIM karty, v mnohých končinách sveta ešte nie sú digitálne eSIM natoľko zavedené a spopularizované, aby si mohla spoločnosť Apple pri iPhone 16 dovoliť takýto razantný krok.

Aj preto sa skôr prikláňame k názoru, že aj keď bude mať Apple verzie iPhonu 16 bez SIM karty, oveľa viac zariadení sa na globálnom trhu bude predávať s klasickým SIM slotom.

USB-C je v iPhone realita: Vylepší ho Apple pri iPhone 16? 

iPhone 15 výdrž batérie a USB-C
Zdroj: Apple

Spoločnosť Apple urobila v roku 2023 veľký krok, keď sa podvolila novým nariadeniam Európskej únie a na globálnom trhu začala predávať iPhone 15 / 15 Pro s novým USB-C konektorom, ktorý raz a navždy z hry odstavil dosluhujúci Lightning. A aj keď je to veľmi pekné, predsa sme sa dočkali obmedzení, ktorých sme sa pred predstavením zariadení tak moc báli.

Zatiaľ čo iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max podporujú rýchlejší prenos dát v rámci štandardu Thunderbolt 4, pri základnom iPhone 15 a iPhone 15 Plus sa musíme spoliehať len na rýchlosti štandardu USB 2.0, ktorými disponoval pred rokom aj Lightning. Väčšine používateľom to neprekáža no nájdu sa aj takí, ktorí si pre toto obmedzenie iPhone vôbec nekúpia.

Presne preto sa ľudia pýtajú, či bude s príchodom budúceho iPhonu 16 toto obmedzenie odstránené. A aj keď by sme boli úprimne veľmi radi, keby sa to podarilo, s chladnou hlavou môžeme napísať, že sa to s vysokou pravdepodobnosťou nestane. Dôvod je jasný.

Spoločnosť Apple urobila tento krok úplne zámerne aby profesionálnych zákazníkov motivovala ku nákupu drahších modelov. Aj v roku 2024 sa teda pravdepodobne stane, že iPhone 16 bude mať pomalšie USB-C pripojenie ako iPhone 16 Pro. Nechajme sa prekvapiť.

Apple v iPhone 16 prepracuje fotoaparáty 

iPhone 16
Zdroj: YouTube / MG Bits

Aj keď sa to možno na prvý pohľad nezdá, spoločnosť Apple urobila v roku 2023 kus práce so svojimi kamerovými systémami, ktoré sa nachádzajú v iPhone 15 a iPhone 15 Pro. Aj preto v roku 2024 zrejme ku žiadnym revolučným zmenám nedôjde. Napriek tomu sa však môžeme tešiť na určité „evolučné“ vylepšenia.

Je nad svetlo jasné, že už každý iPhone 16 dostane hlavný snímač s rozlíšením 48-megapixelov. Ak si však zaobstaráte modely „Pro“, v tých by sa mohlo nachádzať rovnaké rozlíšenie aj pre ultraširokouhlý objektív. Dnes má k dispozícii „iba“ 12 Mpx. Pokiaľ budete so smartfónmi fotiť, bude schopní zachytiť väčšie množstvo detailov.

Samozrejme by mal byť aj v tomto prípade k dispozícii úsporný 24 Mpx režim, s ktorým prišiel iPhone 15. V praxi ponúkne veľmi kvalitné fotografie, no tie zaberú podstatne menej úložiska.

Taktiež sa v kuloároch šepká, že iPhone 16 Pro Max by mohol mať 48 Mpx hlavný snímať, ktorý bude obsahovať osem-dielny hybridný objektív s dvoma sklenenými prvkami a šiestimi plastovými prvkami. Pridajme k tomu ešte vylepšený teleobjektív, ktorý by mohol teoreticky poskytnú lepší optický zoom a opäť tu budeme mať smartfón, ktorému v oblasti fotografie bude vedieť konkurovať iba málokto.

Zaujímavé tiež je, že obmedzenie z roku 2023, kedy má iPhone 15 Pro len 3x optický zoom a iPhone 15 Pro Max má 5x optický zoom by malo v roku 2024 skončiť. Lepšieho priblíženia sa vraj dočká aj menší 6,3″ iPhone 16 Pro.

iPhone 16 cena 

iPhone 15
Zdroj: YouTube / Kyle Erickson (snímka obrazovky)

Komentovať ceny, za ktoré bude spoločnosť Apple predávať svoj nový iPhone 16 / 16 Pro je dnes veľmi náročné. Napriek tomu môžeme napísať, že existuje určitá pravdepodobnosť, že výrobca opäť zdražie.

V roku 2023 totiž pocítil vyššie výrobné náklady ako aj infláciu na vlastnej koži a každý iPhone 15 sa vyrába drahšie v rozmedzí od 8 – 16 %. Firma však napriek tomu ceny nedvíhala a na Slovensku sme sa paradoxne stretli s ich znižovaním. Dôvodom bola zmena kurzu eura voči doláru.

Pri iPhone 16 a iPhone 16 Pro by však mohlo byť všetko úplne ináč a zariadenia by sa zrazu mohli ponúkať o čosi drahšie. A keďže Apple zvyšuje ceny systematicky, tu sú naše očakávania, ako by sa mohli pohybovať. V zátvorke sa nachádza aktuálna cena za iPhone 15 / 15 Pro:

  • iPhone 16 – 999 € (949 €)
  • iPhone 16 Plus – 1 149 € (1 099 €)
  • iPhone 16 Pro – 1 199 € (1 299 €)
  • iPhone 16 Pro Max – 1 599 € (1 449 €)
  • iPhone 16 Ultra – 1 799 € ?

iPhone 16 úložisko 

iPhone 15 Pro
Zdroj: Unsplash / Amanz / Thai Nguyen (úprava redakcie)

Predpokladáme, že Apple zachová úložiska pri iPhone 16 na podobnej úrovni, ako v roku 2023 pri iPhone 15. Je skoro isté, že základné modely sa budú spoliehať na 128 GB pamäť, pričom k dispozícii bude aj variant s 256 GB, respektíve 512 GB úložiskom. Čo však drahšie modely?

iPhone 15 Pro je dnes k dispozícii so základnou 128 GB pamäťou a iPhone 15 Pro Max s 256 GB pamäťou. Apple bude rovnaký systém zachovávať aj pri iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max, alebo už bude oba smartfóny štandardne ponúkať s vyšším 256 GB úložiskom, čím čiastočne ospravedlní aj ich vyššiu cenu.

V takomto prípade sa, ale môže stať, že vrchol ponuky nebude uzatvárať po 512 GB verzii extrémny 1 TB model, ale pribudne sem ešte jeden variant s kapacitou až 2 TB. A aj keď je to dobrá správa, má to malý háčik. Apple tu použije technológiu úložiska Quad-Level Cell (QLC) NAND flash namiesto Triple-Level Cell (TLC) NAND.

Podpísať sa to môže negatívne na rýchlosti čítania aj zápisu. Firma však potrebuje šetriť miesto v zariadení a tiež výrobné náklady. Dá sa teda predpokladať, že ak má mať iPhone 16 Pro 2 Tb úložisko, ináč to jednoducho nepôjde.

iPhone 16 dátum predstavenia

Tim Cook iPhone
Zdroj: YouTube / Apple / Unsplash / Sophia Stark (úprava redakcie)

Apple nás ešte v roku 2022, keď predstavil iPhone 14 trochu zaskočilo, keď sa odohrával veľký mediálny event ešte počas prvého septembrového týždňa. V roku 2023 pri iPhone 15 sa potom všetko zmenilo a veľká udalosť bola naplánovaná na 12. september presne podľa očakávaní.

Ak sa teda pozrieme do kalendára a budeme sa riadiť tým, že Apple zvykne predstavovať nové smartfóny prevažne počas druhého alebo výnimočne tretieho septembrového týždňa, zistíme, že iPhone 16 uvidíme s najvyššou pravdepodobnosťou buď 10. septembra 2024 alebo 17. septembra 2024. Predobjednávky začnú potom v najbližší piatok 13. alebo 20. septembra a predaj o týždeň neskôr 20. alebo 27. septembra.

Článok budeme aktualizovať 

Toto je zatiaľ všetko, čo vieme o iPhone 16. Tento článok budeme samozrejme neustále aktualizovať o ďalšie skutočnosti, nakoľko nás obrovské množstvo únikov ešte len čaká. Dajte nám vedieť do komentára, čo od tohto zariadenia očakávate vy. Tešíme sa na všetky vaše postrehy a názory!

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Instagram Banner

Xiaomi Redmi Buds 5 Pro kúpite po zľave neuveriteľne lacno. Majú výbavu ako AirPods Pro

Xiaomi Redmi Buds 5 Pro
Zdroj: YouTube / Польза NET (snímka obrazovky + úprava redakcie)

Hoci je spoločnosť Apple najväčším výrobcom bezdrôtových slúchadiel na svete, neznamená to, že aj iné značky nemajú v tomto smere zaujímavé produkty, ktoré kúpite za fantastické ceny. Pekným príkladom sú Xiaomi Redmi Buds 5 Pro, ktoré sa dajú získať extrémne lacno a ponúkajú pri tom hardvér, ktorý sa v mnohom vyrovná AirPods Pro.

Začať by sme mohli tým najdôležitejším – zvukom. Xiaomi Redmi Buds 5 Pro sa spoliehajú na 11 mm meniče a prehrávať dokážu aj Hi-Res, takže si užijete maximálne hudobné či filmové zážitky v tej najvyššej možnej kvalite. Samozrejmosťou je aj podpora funkcií ako aktívne potláčanie okolitých zvukov (ANC), ktorá ich umocní, no oceníte aj praktickú funkciu Ambient Sound, vďaka ktorej budete lepšie počuť svoje okolie.

Čo sa potom týka ceny, tak tá je kapitolou sama o sebe. Xiaomi Redmi Buds 5 Pro sú špičkovým produktom, ktorý výrobca štandardne predáva na našom trhu len za 74,9 €. Ak sa vám to zdá za konkurenta pre AirPods Pro málo, tak vedzte, že sme ešte neskončili. Xiaomi Redmi Buds 5 Pro totiž kúpite v zľave po kliknutí na tento odkaz len za 54,7 €, vďaka čomu ušetríte krásnych 20 €. Pri takto dostupnom produkte je to veľmi slušná úspora.

Xiaomi Redmi Buds 5 Pro
Zdroj: Xiaomi

Tešiť sa pri tom budete z prémiového vyhotovenia zakonečného silikónovými štupľami a z uzatvorenej konštrukcie. Xiaomi Redmi Buds 5 Pro majú aj kvalitné mikrofóny, cez ktoré môžete komunikovať v práci, s rodinou alebo so svojimi priateľmi a na jedno nabitie dokážu fungovať až 35 hodín. Samotné slúchadlá zvládnu 10 hodín a nabíjacie puzdro zvyšných 25 hodín. Za zmienku tiež stojí pripojenie cez funkciu Bluetooth 5.3, podpora LDAC či certifikácia IP54, ktorá zariadenie chráni pred vodou.

Ak sa vám teda Xiaomi Redmi Buds 5 Pro zapáčili a chceli by ste niečo ako AirPods Pro 2 od Apple, len za štvornásobne nižšiu cenu, toto je ideálny kandidát na nákup, ktorého výber určite neoľutujete. Vo svojej triede moc nemá konkurenciu. Po kliknutí na tento odkaz kúpite slúchadlá len za 54,7 €. Z nášho pohľadu je to ponuka, ktorú by bola veľká škoda nevyužiť. Veď Xiaomi je preslávené tým, že vyrába síce lacné, no za to kvalitné produkty a Redmi Buds 5 Pro patria medzi ne!

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

SLEDUJ NÁS

35,802FanúšikoviaPáči sa
5,014NasledovníciNasledovať
203OdberateliaPredplatiť

NAJČÍTANEJŠIE

YOUTUBE