Investori môžu oslavovať. Celosvetovo známa kryptomena Bitcoin sa 5. marca vyšplhala na nové historické maximum a prekonala hranicu 69 200 USD, čo predstavuje výrazný nárast až o 5 % za uplynulých 24 hodín. Ako informuje portál Cointelegraph, tento vývoj korunoval pozoruhodný týždeň pre túto kryptomenu, ktorá zaznamenala 21 % skok smerom nahor, čím zatienila svoj predchádzajúci vrchol 68 990 USD zaznamenaný na Coinbase ešte 10. novembra 2021.

Nové historické maximá Bitcoinu sú v súlade s prílevom investícií z novo zavedených spotových fondov obchodovaných na burze (ETF) Bitcoin v Spojených štátoch, ktoré pretvárajú prostredie kryptomien. Tieto ETF zohrali kľúčovú úlohu pri vytváraní stabilného, na cenu necitlivého dopytu po Bitcoine, čím posilnili jeho pozíciu solídneho uchovávateľa hodnoty a prispeli k rastu jeho ceny.

Analytici spoločnosti Bitfinex v správe pre portál Cointelegraph zdôraznili, že tento trend by mal do štvrtého štvrťroka 2024 stanoviť konzervatívny cenový cieľ na úrovni 100 000 – 120 000 USD, čo je skoro dvojnásobok aktuálne zaznamenanej hodnoty. Vrchol tohto cyklu sa očakáva niekedy v roku 2025, pokiaľ ide o celkovú kapitalizáciu trhu s kryptomenami.

Bitcoin by mohol byť stabilnejší, ako doteraz 

Bitcoin
Zdroj: Google

Fantastickou správou je aj to, že analytici sú optimistickí a myslia si, že zavedenie spotových ETF môže zmierniť volatilitu, ktorá sa zvyčajne vyskytuje po dosiahnutí nových maxím cyklu, čo potenciálne povedie k stabilnejšej trajektórii cien podobnej tej, ktorá bola pozorovaná po zavedení ETF na zlato.

Tento vývoj podčiarkuje rozhodujúcu úlohu Bitcoinových ETF v prebiehajúcej rally, pričom podľa výskumu CryptoQuant tieto fondy predstavujú približne 75 % nových investícií do vlajkovej kryptomeny, ktorá v poslednom období prekonala hranicu 50 000 USD.

Bitcoin
Zdroj: Unsplash / Kanchanara

Porovnanie Bitcoinových ETF a zlatých ETF sa stáva čoraz relevantnejším, pričom prognózy naznačujú, že Bitcoinové ETF by mohli v priebehu nasledujúcich dvoch rokov dokonca prekonať zlaté ETF v objeme spravovaných aktív, ako vyplýva z výskumu, o ktorý sa podelili analytici agentúry Bloomberg Eric Balchunas a Andre Yapp.

Na záver treba ešte zdôrazniť, že aj keď Bitcoin dosiahol nové historické maximum, očakáva sa, že by mohol po nadchádzajúcom znížení o polovicu zažiť značnú volatilitu. S touto informáciou prišiel Paul Eisma – vedúci obchodovania s opciami v XBTO Futures. Tak či onak ide, ale o výborný trend, z ktorého sa dnes určite teší nejeden investor. Uvidíme, ako to bude pokračovať ďalej.

Hľadáte nové Apple zariadenie? Skontrolujte náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1000 inzerátov na rôzne Apple produkty. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  iOS 17.3 sa jednoznačne oplatí nainštalovať. Odstraňuje chybu, ktorú zneužili hackeri
Môže ťa zaujímať
- Reklama -