Sociálna sieť Instagram, ktorú vlastní spoločnosť Meta nedávno predstavila nové funkcie zamerané na ochranu tínedžerov pred sexuálnym vydieraním a online podvodmi. Ako vša k dopĺňa BBC, aj napriek tomu sa objavila kritika, že tieto opatrenia nie sú dostatočné. Ako sa situácia vyvíja a čo na to hovoria odborníci?

Jedným z nástrojom, ktoré chce Meta v praxi využívať je bránenie vytvárania snímok obrazovky alebo zaznamenávanie videí pri miznúcom obsahu – obrázky / videá v správach, ktoré sa vám môžu zobraziť len raz. Tieto funkcie majú byť súčasťou „neustáleho úsilia“ zastaviť kybernetických zločincov, ktorí manipulujú tínedžerov, aby im poslali intímne materiály. Zvyšný obsah, ako napríklad obrázky vo feede alebo reely však bude naďalej možné „screenshotovať“ alebo zaznamenávať pomocou nahrávania obrazovky.

Organizácia NSPCC označila tieto zmeny za „krok správnym smerom“. Avšak bývalý zamestnanec Meta, Arturo Béjar, teraz whistleblower tvrdí, že Instagram by mohol urobiť viac, napríklad by mohol umožniť jednoduchšie nahlasovať účty ľudí, ktorí sa snažia vyššie opisované praktiky zneužívať v praxi a následne ich lepšie kontrolovať.

Instagram mal nové opatrenia navrhnúť na základe spätnej väzby 

Instagram tvrdí, že jeho nové nástroje boli vyvinuté na základe spätnej väzby od používateľov a poskytujú tínedžerom jasné možnosti na nahlásenie nevhodného správania alebo obťažovania.

Spoločnosť tiež zdôrazňuje, že ponúka mechanizmy na označenie nechcených nahých obrázkov a prioritizuje takéto hlásenia.

Tabuľka: Nové funkcie Instagramu pre tínedžerov

Funkcia Popis
Zákaz snímok obrazovky miznúcich médií Zabraňuje ukladaniu citlivých obrázkov a videí
Jednoduchšie nahlasovanie Umožňuje rýchlo hlásiť nevhodné účty a správy
Ochrana pred podvodmi Identifikuje a blokuje potenciálnych podvodníkov

Aj keď je to pozitívna zmena, Meta čelí kritike

Richard Collard z NSPCC sa pýta, prečo Meta nezavádza podobné ochrany na všetkých svojich platformách, vrátane WhatsAppu, kde sa tiež vyskytujú prípady sexuálneho násilia a podvodov. Rodičia obetí tiež vyzývajú na prísnejšie opatrenia. Uvidíme, ako na to jedna z najväčších technologických firiem sveta bude reagovať. Nechajme sa prekvapiť.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  Instagram už čoskoro spustí možnosť plateného sledovania
Môže ťa zaujímať
- Reklama -