Dnes na ľudí číha nebezpečenstvo takmer všade. Výnimkou nie je samozrejme ani internet, váš smartfón či dokonca aplikácie v ňom. V tomto konkrétnom prípade si nebezpečnú aplikáciu nainštalovalo viac ako 40 miliónov ľudí. Týka sa to dokonca aj operačného systému iOS!

Nebezpečnú aplikáciu si nainštalovalo viac ako 40 miliónov ľudí

Pokiaľ si niekto nainštaluje vašu aplikáciu v takomto počte, môžete hovoriť o úspechu. Ak je vaša aplikácia navyše aj potencionálnym rizikom, na ktorom môžete zbohatnúť, máte veľký dôvod na radosť. Reč je o appke, ktorá sa nazýva ako Ai.type.

Na internetovom obchode Google Play bola ku dnešnému dňu stiahnutá viac ako 40 000 000 krát! Nie je to ale všetko. Dodnes je dostupná vrámci AppStoru. Ak vás zaujíma to, čo appka robí, je odpoveď je jednoduchá. Ponúkne vám využívanie nových druhov klávesníc, do vášho zariadenia.

Prečo je taká nebezpečná?

To čo vás určite zaujíma najviac je informácia o tom, prečo je táto aplikácia tak veľmi nebezpečná. Dôvod je takýto. V prvom rade sa v nej vyskytuje veľké množstvo reklám a kliknutí, ktoré sú falošné alebo nejakým spôsobom zamaskované. Jedným chybným klikom pri tom začnete nakupovať najrôznejšie digitálne služby. Poväčšine sa nejedná o nič lacné. Aplikácia vás vlastne môže pripraviť o nemalú čiastku peňazí a to vy určite nechcete.

Na celý problém prišla platforma Secure-D, ktorú ponúka spoločnosť Mobile Tech. Spoločnosť pri tom upozorňuje, že napriek tomu, že už sa v Google Play nevyskytuje stále je veľkým rizikom. Na zariadeniach, na ktoré sú ju používatelia nainštalovali je totiž stále aktívna. Inými slovami môže bezstarostne nakupovať digitálne služby z vašej peňaženky. Spoločnosti Mobile Tech sa postupne darí pomocou spomínanej platforme úspešne bojovať proti tomuto podvodu.

Podarilo sa jej zablokovať vyše 14 000 000 transakcii, ktoré vytvorilo 110 000 zariadení. Teraz si predstavte, koľko tých transakcii mohlo (môže?) byť vrámci toho, že ju má nainštalovanú asi 40 miliónov ľudí. Na stránke Realwire sa dokonca objavila informácia o tom, akú škodu by týchto 14 miliónov transakcii urobilo svojim používateľom. Výsledok je až 18 miliónov amerických dolárov. To už je veru slušné číslo. Zaujímavé pri tom všetko je ale to, že aplikácia si pýta až podozrivo veľa povolení. Na to, že ide len o „klávesnicu“ potrebuje prístup ku vašim správam, kontaktom, videám, fotografiám, internému úložisku a podobne.

Prečítajte si tiež  Tuto bude Apple prezentovať svoje novinky!

Na Slovensku je rozšírená málo. Treba byť ale obozretný!

Okrem toho, že vás táto nešťastná aplikácia môže pripraviť o peniaze, má ešte jednu negatívnu stránku. Tou je samotná záťaž na vaše zariadenie. Používatelia hlásia, že sa im kvôli nej znižovala výdrž batérie na ich zariadení či dokonca aj dosť výrazne poklesol výkon.

Problémom je tiež nechcené čerpanie mobilných dát. Aplikácia momentálne postihla už niekoľko krajín. Patrí medzi ne napríklad Egypt či Brazília. Ak sa dostala do vášho zariadenia, nečakajte a odstráňte ju. Problémom je hlavne to, že sa ešte v dobe písania tohto článku vyskytovala aj v App Store!

Zaujímavé o samotnej aplikácii nie je len to čo vlastne robí a aká je nebezpečná ale aj to, že už má za sebou kontroverznú minulosť. Bavíme sa o úniku dát, konkrétne osobných údajov. To sa stalo ešte v roku 2017. Vtedy sa na svetlo sveta dostali informácie o 31 miliónoch používateľoch.

Ak si budete čokoľvek teda inštalovať, treba myslieť na to, že to môže byť potencionálne nebezpečné aj v prípade, že sa to vyskytuje v AppStore (aj keď je evidentné, že používatelia mali problém predovšetkým s Androidom). Tak či onak, overujte si podozrivé aplikácie a sledujte recenzie. Aj tak sa môžete vyhnúť podobným problémom…

Nebezpečnú aplikáciu si nainštalovalo viac ako 40 miliónov ľudí. Hrozba platí predovšetkým pre iOS.
Nebezpečnú aplikáciu si nainštalovalo viac ako 40 miliónov ľudí. Hrozba platí predovšetkým pre iOS.
Môže ťa zaujímať
- Reklama -
Róbert Hallon
Som spolumajiteľ a hlavný tvorca obsahu na svetapple.sk. Študujem Dizajn médií v Bratislave a milujem Apple najmä pre filozofiu, ktorou tvorí svoje služby a produkty. Mojím druhým "koníčkom" sú autá, o ktorých tu sem tam tiež niečo napíšem.