Rozhodli ste sa pre upgrade svojho notebooku? Nezahadzujte starý MacBook do koša, ešte môže pekne poslúžiť niekomu inému. Pred predajom by ste ale mali urobiť niekoľko vecí. Jednou z nich je vymazanie pevného disku.

Ak sa zbavujete akéhokoľvek notebooku, mali by ste si všetko zálohovať a potom vymazať. Obyčajné vymazanie disku ale neodporúčame. Ako vymazať MacBook správne, aby ste sa nemuseli báť, že v ňom niečo zostane? Než sa vrhnete do vymazávania, urobte tieto kroky:

1. Vytvorte si zálohu

Aby ste neprišli o svoje dáta, dokumenty, fotografie alebo videá, vždy si vytvorte zálohu disku, najdôležitejších dát a súborov. MacBook môžete zálohovať cez Time Machine, ktorý je zabudovaný v každom MacBooku. Alebo môžete využiť iCloud, či všetko dôležité ručně nahrať na externý disk.

2. Odhláste sa z iTunes a iCloudu

Ak máte OS Catalina, môžete odhlásenie z iTunes preskočiť, na OS Mojave a starších by ste na tento krok nemali zabudnúť. Z iTunes sa odhlásite tak, že v okne iTunes vyberiete možnosť účet, následne Autorizácia a vyberiete Odhlásiť autorizáciu počítača. Potom už stačí zadať heslo a vaše Apple ID a kliknúť na Deautorizovať.

- Reklama -

Z iCloudu sa odhlásite kliknutím na Predvoľby systému v ponuke Apple a zvolíte iCloud a následne v Prehľade kliknete na Odhlásiť sa.

3. Vymažte pevný disk

Ak budete MacBook predávať, vždy vymažte disk s názvom Macintosh HD. Ide o štartovací disk. Vymažete ho tak, že svoj notebook spustíte v režime zotavenia.

Ako spustiť MacBook v režime zotavenia?

Pri zapnutí MacBooku okamžite stlačte a podržte klávesy Command a R. Zobrazí sa logo Apple alebo iná spúšťacia obrazovka – v ten moment klávesy pustite. Zadajte heslo správcu notebooku a po chvíli by sa vám malo zobraziť okno Utility macOS.

Pre vymazanie disku vyberte možnosť Disková utilita. Tu zvoľte disk s názvom Macintosh HD a kliknite na Vymazať. Zobrazí sa pole, kam vyplníte názov, ako sa bude disk volať (pokojne to môže byť Macintosh HD) a formát – odporúčaný formát pre MacBook vám disková utilita ponúkne automaticky.

Potvrďte vymazanie kliknutím na Vymazať, prípadne zadajte heslo Apple ID a počkajte až bude hotovo. 

4. Znovu nainštalujte macOS

Po vymazaní pevného disku je vhodné znovu inštalovať macOS. To urobíte podobným spôsobom ako pri vymazávaní disku – zapnite notebooku v režime zotavenie a v okne namiesto Diskovej utility zvolíte Znovu inštalovať macOS. 

Pri predaji notebooku je dobré nechať v továrenských nastaveniach a po inštalácii OS nepokračovať v nastavení, ale len vypnúť MacBook pomocou klávesovej skratky Command a Q.

Čo spraviť, než predáte svoj MacBook?
Čo spraviť, než predáte svoj MacBook? (Zdroj: Unsplash.com)
- Reklama -
Róbert Hallon
Som spolumajiteľ a hlavný tvorca obsahu na svetapple.sk. Študujem Dizajn médií v Bratislave a milujem Apple najmä pre filozofiu, ktorou tvorí svoje služby a produkty. Mojím druhým "koníčkom" sú autá, o ktorých tu sem tam tiež niečo napíšem.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here