Je až neuveriteľné, že od uvedenia legendárneho prehrávača iPod prešlo už 20 rokov. Pri tejto príležitosti sa objavili fotografie vzácneho prototypu zariadenia, ktoré zverejnil Cabel Sasser na blogu Panic.

Prototyp nemá po vizuálnej stránke s iPodom ako ho poznáme takmer nič spoločné, no práve vďaka tomuto testovaciemu zariadeniu môžeme vďačiť za produkt, ktorý patrí medzi najikonickejšie mená v portfóliu jablkovej firmy.

Prečítajte si tiež  Presne pred 20 rokmi predstavil Steve Jobs prvý iPod a spôsobil revolúciu

Prototyp je v porovnaní s iPodom prvej generácie výraznej väčší a namiesto uceleného panelu na ňom nájdeme vertikálne zoradené tlačidlá a ikonický „scroll wheel“ hneď vedľa malého displeja.

Do prototypu bol implementovaný identický softvér, ako v prípade finálneho zariadenia, to rovnako platí aj pre napájacie porty. Nájdeme v ňom klasický 3,5mm jack na slúchadlá a FireWire na nabíjanie.

iPod 1st geniPod 1st geniPod 1st gen

Prehrávač, ktorý si podmanil celý svet

iPod sa ukázal byť jedným z najdôležitejších produktov v histórii spoločnosti Apple a spolu s iMacom G3 pomohol tejto firme znovu sa postaviť na nohy v čase, keď trpela doslova na každom fronte a pomaly sa blížila ku bankrotu.

„S príchodom iPodu Apple vynašlo úplne novú kategóriu digitálnych hudobných prehrávačov, ktoré vám umožnia schovať celú hudobnú zbierku do vrecka a počúvať ju, nech ste kdekoľvek,“ uviedol Jobs v tlačovej správe.

“S iPodom nebude počúvanie hudby už nikdy ako predtým.” 

iPod 1st gen

Testovacie zariadenie sa podľa informácií nachádzalo v rukách Panic už dlhšiu dobu, no pri dvadsiatom výročí sa Cabel rozhodol podeliť sa o fotky aj s okolitým svetom.

Ako si spomínate na prvú generáciu iPodu vy? Vlastnili ste tento kus Apple histórie aj vy? Podeľte sa s nami o postrehy a dojmy v sekcii komentárov.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -
ZDROJPanic
Tomáš Varga
Redaktor a autor obsahu na svetapple.sk, no hlavne veľký fanúšik firmy Apple a jej ideológie. Okrem noviniek z jablkového sveta patrí medzi moje záujmy aj videoherná sféra, hudba a cestovanie.