Internetových podvodov žiaľ v našom online priestore pribúda a najviac na to doplácajú tí, ktorí sú nepozorní, prípadne nevedia podvod rozlíšiť. Slováci tak prichádzajú niekedy aj o celoživotné úspory, ktoré sami odovzdajú do rúk internetových podvodníkov.

Polícia SR na svojej stránke Hoaxy a podvody začala proti tomuto smutnému trendu bojovať. A zdá sa, že jej kampaň má medzi ľuďmi úspech.

Na svojom Facebooku zverejnila tri jednoduché body, ktoré by mali pomôcť ľuďom poradiť si s online podvodníkmi. Najskôr ich musia odhaliť, potom ich môžu vysmiať a následne informovať políciu, ktorej vyšetrovatelia môžu konať:

1. Odhaľte podvod

  • Predávate tovar a napíše vám niekto, kto by si ho rád kúpil. Tá osoba však trvá na tom, že vám sama pošle kuriéra. Pozor je to podvod.
  • Príde vám e-mail, kde na vás „polícia a Europol“ podávajú trestné oznámenie. Opäť ide o podvod.
  • Narazíte na komentár, kde vám niekto chce darovať celý svoj majetok. To je snáď jasné, podvod!

2. Vysmejte podvodníka

  • Uložte si obrázok „Mňa neoklameš“ alebo jeho anglickú verziu „Don’t even try“ s logom polície a pošlite ho každému podvodníkovi, na ktorého narazíte. Či už v správach, cez e-mail alebo v komentároch.
  • Takto zistí, že sa nemá ďalej pokúšať a vy neprídete o svoje peniaze.

3. Pošlite polícii snímku obrazovky 

Uložte si fotku obrazovky, kde konverzáciu s podvodníkom pekne vidno. Vyšetrovateľom to pomôže pri odhaľovaní online podvodov a polícií zas na to, aby na tieto metódy upozornili ostatných. Obrázky v slovenčine a angličtine stiahnete pod týmto odstavcom:

Mňa neoklameš iniciatíva polície SR
Zdroj: Polícia SR
Mňa neoklameš iniciatíva polície SR
Zdroj: Polícia SR

Iniciatíva sa už rozbehla a funguje príkladne 

Aj keď je samotná iniciatíva spustená len relatívne krátko, polícia sa už na svojej oficiálnej facebookovej stránke stihla pochváliť, ako jej ľudia vo veľkom nahlasujú podvody a vysmievajú sa podvodníkom. Zdá sa teda, že iniciatíva je úspešná a to je ešte iba na začiatku. Zapojte sa do nej aj vy. Veď nič nemôžete stratiť.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz

Prečítajte si tiež  Podvodník sa vydával za Boha. Žena mu poslala cez 300 000 €
Môže ťa zaujímať
- Reklama -