Ako informuje portál GSMarena, Európska únia zatlačila na spoločnosť prevadzkujúcu sociálnu sieť TikTok a núti ju, aby začala dodržiavať novoprijatý zákon o digitálnych službách (DSA). Jeho cieľom je zlepšenie moderovania obsahu na takých platformách, akými je práve TikTok a to vrátane vytvorenia maximálnej transparentnosti.

Hľadáte kvalitný transparentný kryt pre svoj iPhone? Na Loopi.sk ho nájdete. V ponuke je za skvelú cenu a zaplatiť zaň môžete rýchlo a bezpečne cez Apple Pay. (reklama)

V praxi to znamená, že sociálna sieť by mala používateľom vysvetliť, prečo bol konkrétny obsah vymazaný a tiež odôvodniť to, akým spôsobom na nich inzerenti cielia svoje reklamy a propagácie.

TikTok môže byť v Európskej únii úplne zakázaný

Zdroj: Unsplash / Alexander Shatov / Jeremy Bezanger

Európsky komisár Thierry Breton povedal generálnemu riaditeľovi TikToku Shou Zi Chewovi, že platforma pod jeho vedením musí začať dodržiavať nové pravidlá v dostatočnom predstihu pred termínom 1. septembra. V opačnom prípade bude mať obrovské problémy a dokonca môže byť úplne zakázaná.

TikToku hrozí napríklad pokuta až do výšky 6 % z celoročných príjmov, čo v praxi predstavuje niekoľko miliárd eur. Pokiaľ by navyše sociálna sieť nemohla byť prevádzkovaná v Európa, pre spoločnosť by šlo o podstatne väčšiu stratu.

„S mladším publikom prichádza väčšia zodpovednosť,“ povedal generálnemu riaditeľovi TikToku Thierry Breton. Hovorkyňa TikToku Caroline Greerová na Twitteri uviedla, že platforma sa zaviazala dodržiavať pravidlá DSA, GDPR a Kódex praxe v oblasti dezinformácií. Evidentne sa teda chce vyhnúť možným problémom.

Odosielanie osobných údajov do Číny

TikTok v ruke používateľa na displeji iPhonu
Zdroj: Unsplash / Solen Feyissa

Thierry Breton sa podľa svojho dávnejšieho blogového príspevku obáva, že platformy ako práve TikTok zbierajú množstvo osobných údajov o používateľoch z EÚ a posielajú ich mimo, predovšetkým do Číny.

Týmto spôsobom môže byť ohrozená bezpečnosť Európanov. Zákon o DSA sa snaží takýmto praktikám zabraňovať a vytvára  bezpečnejší digitálny priestor pre všetkých európskych používateľov, najmä pre tých mladších.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  Apple zdražuje!
Môže ťa zaujímať
- Reklama -