V dnešnom svete sme žiaľ doslova obklopení rôznymi online podvodníkmi, ktorí čakajú na správnu príležitosť, aby nás obrali o peniaze. Pekným príkladom sú SMS správy, ktoré boli v poslednej dobe rozposielané Slovákom v súvislosti s diaľničnou známkou. Teraz však na novú vlnu podvodov upozorňuje známa finančná inštitúcia na svojom oficiálnom webe.

mBank varuje svojich klientov na zvýšený výskyt podvodných SMS správ, ktoré môžu viesť k úniku osobných údajov a dokonca ku krádeži karty. Tieto správy, maskované za legitímne žiadosti od známych inštitúcií, ako sú kuriérske služby či banky, žiadajú o doplatok poštovného alebo aktualizáciu údajov.

Nejde však o bežnú komunikáciu, ale o sofistikovaný útok zameraný na získanie vašich citlivých informácií. Navyše v poslednej dobe využívajú podvodníci čoraz sofistikovanejšie metódy a texty, s ktorými môžu nachytať kohokoľvek. Stačí chvíľa nepozornosti a problém je na svete.

mBank na svojom webe zverejnila aj podrobnú inforgrafiku, ktorá kompletne mapuje, ako podvod prebieha. Postup je nasledovný:

mBank
Zdroj: mBank

Akonáhle ste prešli touto cestou, podvodník môže vybrať hotovosť z akéhokoľvek bankomatu prostredníctvom vašej tokenizovanej karty vo svojom mobilnom zariadení. Prísť môžete o všetky peniaze až do výšky zvýšeného limitu.

mBank tiež radí, ako sa pred podvodom ochrániť 

  1. Neklikajte na odkazy SMS a za žiadnych okolností na nich nezadávajte žiadne citlivé údaje, ani sa cez ne neprihlasujte do svojho účtu.
  2. Cez mobilnú aplikáciu mBank si overujte, že hovoríte so zamestnancom banky a nie podvodníkom.
  3. Do svojho internet bankingu sa prihlasujte vždy iba cez oficiálnu stránku banky, ktorú sami napíšete do prehliadača.
  4. Bankové aplikácie nesťahujte cez zaslané odkazy, ale vždy z oficiálnych úložísk (Google Play, App Store a pod.) a vždy skontrolujte hodnotenie a počet stiahnutí, či nejde o falošnú aplikáciu.
  5. Venujte pozornosť tomu, čo potvrdzujete – či už pomocou SMS alebo mKľúča. Stačí chvíľka nepozornosti a namiesto zníženia sa vám limity zvýšia alebo autorizujete platbu, ktorú ste nezadávali.

My ešte odporúčame, aby ste o tomto type podvodu dobre informovali všetkých svojich známych, najmä tých starších, ktorí možno nie sú zbehlí v zložitom online svete. Práve táto skupina ľudí žiaľ býva najčastejším terčom podvodníkov. Najlepšia prevencia voči tomu, aby sa nikto nenachytal je informovanosť.

Hľadáte nové Apple zariadenie? Skontrolujte náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1000 inzerátov na rôzne Apple produkty. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  Tim Cook mal spáchať závažný podvod. Spoločnosť Apple žalujú investori, ktorí rozprávkovo zarobili
Môže ťa zaujímať
- Reklama -