Z Európskej únie ku nám neustále prichádzajú nové pravidlá a zákony, z ktorých niektoré vnímame pozitívne a iné zas dosť negatívne. Ako informuje portál Európske novinky, po novom môžete za závažný dopravný priestupok prísť o možnosť šoférovania na území celej EÚ, nie len v krajine, kde ste ho spôsobili.

Presne tak to totiž fungovalo doteraz. Ak napríklad vodič vo Francúzsku neprimerane prekročil rýchlosť, alebo nebodaj šoféroval pod vplyvom alkoholu a policajti mu zobrali vodičský preukaz, toto obmedzenie ho už nemuselo trápiť v Nemecku alebo inej krajine, v ktorej vedel naďalej cestovať.

Nové pravidlá zabezpečia, že ak vodičovi odoberú vodičský preukaz v inej krajine EÚ, toto rozhodnutie sa postúpi domovskej krajine vodiča.

O vodičák prídete za alkohol za volantom aj prekročenie rýchlosti 

Poslanci už dokonca navrhli aj závažné dopravné priestupky, pri ktorých bude mať polícia právo na zabavenie vodičského preukazu.

Ide napríklad o jazdu pod vplyvom alkoholu, spôsobenie smrteľnej dopravnej nehody či maximálne prekročenie povolenej rýchlosti o 50 km/h.

Členské štáty by mali informovať domovinu šoféra o zákaze šoférovania do 10 pracovných dní. Rozhodnutie o celoplošnom zákaze v EÚ by malo padnúť do 15 dní. Vodič musí byť informovaný do 7 dní.

Kedy začnú platiť nové pravidlá? 

Nové pravidlá schválil parlament, no implementovať ich bude nový parlament po voľbách v júni 2024. Bližšie podrobnosti prinesieme neskôr.

Hľadáte nové Apple zariadenie? Skontrolujte náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 900 inzerátov na rôzne Apple produkty. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  Telekomu sa darí predávať Apple Watch. iPhone však mierne zaostáva
Môže ťa zaujímať
- Reklama -