iPhone je nadčasový produkt a jeho obrovskou prednosťou je fakt, že starne veľmi pomaly. Aj preto si dnes môžete kúpiť aj niekoľkoročný model bez z toho, že by stratil podporu, začal sekať alebo prestal fungovať normálne. Otázne, ale zostáva, o ako starý model môže v praxi ísť. Do redakcie nám prišla otázka, či sa ešte oplatí iPhone 11 z roku 2019, ktorý iOS 18 stále podporuje a po kliknutí na tento odkaz ho zoženiete už za 362 €.

Hoci to znie pre niekoho možno trochu absurdne, netreba zabúdať, nový systém bude možné nainštalovať na ešte starší iPhone XR, ktorý pochádza dokonca z roku 2018. Aj používatelia týchto modelov preto budú mať možnosť užívať si najnovšie používateľské rozhranie, hoci si svoj iPhone kúpili už poriadne dávno. Ako je to, ale s nákupom takto starého smartfónu v roku 2024?

Nebudeme si klamať, iPhone 11 má už najväčšiu slávu za sebou a je to na ňom cítiť. Hoci bude s iOS 18 pravdepodobne fungovať bez väčších problémov, za čo môže aj jeho nadčasový procesor A13 Bionic vyrábaný 7 nm procesom, inde si jeho technológie nebudete veľmi užívať. iPhone 11 má napríklad ešte klasický LCD displej s hrubými rámikmi a relatívne nízkym rozlíšením. Takisto ešte nemá podporu pre 5G sieť a chýbajú mu niektoré moderné technológie.

iPhone 11 v zľave
Zdroj: YouTube / Nick Ackerman / Yehia Radwan يحيى رضوان (úprava redakcie)

Aby sme mu, ale iba nekrivdili, v praxi už ponúka napríklad Face ID, relatívne veľký 3 110 mAh akumulátor (celodenná výdrž batérie), na svoju dobu veľmi dobré 12 Mpx fotoaparáty (hlavný a ultraširokouhlý) s podporou optickej stabilizácie obrazu, nočným ale aj portrétnym režimom. Takisto s ním natočíte 4K video pri 60 FPS.

A keďže stojí iPhone 11 po kliknutí na tento odkaz iba 362 €, v súčasnosti je aj veľmi lacný, čo z neho robí zaujímavú voľbu pre deti, alebo seniorov. Tí nižšie rozlíšenie alebo absenciu 5G siete zrejme nebudú riešiť. Ak ste však náročnejší spotrebiteľ, tento model si už určite nekupujte. Namiesto toho mám pre vás oveľa lepší tip.

Toto je z môjho pohľadu najvýhodnejší iPhone súčasnosti 

iPhone 12
Zdroj: YouTube / SuperSaf (snímka obrazovky + úprava redakcie)

Oveľa lepšou voľbou ako iPhone 11 je z môjho pohľadu o generáciu novší a nie zas o toľko drahší iPhone 12. Má moderný dizajn s plochými hranami, ale hlavne OLED displej s oveľa vyšším rozlíšením a tiež úpravou Ceramic Shield, ktorá zvyšuje jeho odolnosť. „Pod kapotou“ sa potom skrýva 5 nm čip A14 Bionic (v základnom iPade ho Apple predáva dodnes), podpora 5G siete a tiež prítomnosť MagSafe alebo Qi2 nabíjania.

Prečítajte si tiež  iPhone 16 bude lákať na umelú inteligenciu. Apple si ho objednal v obrovskom množstve kusov

No a keď som napísal, že iPhone 12 je drahší, myslel som o málo drahší. Tento prelomový model totiž po kliknutí na tento odkaz kúpite za 425,5 €, čo oproti iPhonu 11 predstavuje príplatok len na úrovni 65 €. Získate však dizajnovo a hlavne technologicky oveľa modernejšie zariadenie, ktoré sa nestratí ani v dnešnom náročnom svete. Veď určite uznáte aj sami, že iPhone 12 vyzerá veľmi podobne, ako aktuálny iPhone 15.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -