Opäť sa ukázalo, že aj keď je internet fantastické miesto, v otázke kybernetickej bezpečnosti by sme mali byť obozretní. Vedci z Cybernews objavili najväčšiu zbierku hesiel v histórii, nazvanú RockYou2024. Jej súčasťou je neuveriteľných 9,948,575,739 unikátnych hesiel, ktoré môžu patriť napríklad aj vám.

Tento kolosálny súbor bol zverejnený 4. júla používateľom s prezývkou ObamaCare na hacker fóre. Ide o mimoriadne nebezpečnú situáciu pre bežných ľudí, ale aj firmy po celom svete. Vďaka tomuto úniku môžu hackeri získať prístup ku vašim softvérom, sociálnymi sieťami, e-mailom a podobne.

Podľa odborníkov sa tu otvárajú ideálne podmienky na útoky typu credential stuffing, ktoré môžu mať devastujúce následky. Hacker pri nich využíva kombináciu starých a nových hesiel, aby sa dostal do vášho účtu.

Únik RockYou2024 predstavuje vážnu hrozbu pre všetky systémy, ktoré nie sú dostatočne chránené pred brute-force útokmi. Môže dôjsť k neoprávnenému prístupu k online účtom, priemyselnému hardvéru či dokonca kamerovým systémom.

Ak teda chcete zostať v maximálnom bezpečí, mali by ste konať. Našťastie existuje hneď niekoľko spôsobov, ako sa pred únikom hesiel RockYou2024 efektívne chrániť. Nie je to nič ťažké.

Ako sa chrániť pred únikom hesiel RockYou2024? 

Hoci neexistuje univerzálne riešenie, ktoré by úplne eliminovalo riziko, odborníci z Cybernews odporúčajú niekoľko krokov na zmiernenie následkov vyššie opisovaného úniku hesiel. Ak sa chcete chrániť, mali by ste urobiť nasledovné tri kroky.

1. Okamžitá zmena hesiel: Resetujte heslá všetkých účtov spojených s uniknutými heslami. Vytvárajte silné a jedinečné heslá pre každý účet.

2. Dvoj-faktorová autentifikácia (2FA): Aktivujte dvoj-faktorovú autentifikáciu (2FA) všade, kde je to možné. Tento dodatočný krok značne zvýši bezpečnosť.

3. Používajte manažérov hesiel: Manažéri hesiel pomáhajú bezpečne generovať a ukladať komplexné heslá, čím znižujú riziko opakovaného používania rovnakých hesiel.

Dáta z RockYou2024 budú integrované do Leaked Password Checker-u od Cybernews, čo umožní používateľom skontrolovať, či ich heslá boli vystavené tomuto úniku. Tento užitočný nástroj nájdete na tomto odkaze.

Pár slov na záver

Tento incident nám pripomína, aké dôležité je pravidelne meniť heslá a používať silné zabezpečenie. Bezpečnostné hrozby sa neustále vyvíjajú, a preto musíme byť vždy o krok vpred.

Dávajte si na internete veľký pozor a nepodceňujte svoju kybernetickú bezpečnosť. Hackeri môžu získať lusknutím prsta prístup ku celému vášmu digitálnemu životu a to je v dnešnej dobe obzvlášť veľmi nebezpečné!

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  Tento videoklip bol kompletne celý natočený na nový iPhone 15 Pro
Môže ťa zaujímať
- Reklama -