Sociálna sieť X zaviedla nové nastavenie, ktoré umožňuje využívanie príspevkov používateľov na trénovanie svojho AI systému s názvom Grok. Je tu však jeden problém. Táto zmena bola aplikovaná automaticky pre všetkých používateľov bez toho, aby ich na to spoločnosť upozornila.

Podľa najnovších správ sa využitie dát týka školenia a doladenia AI modelu Grok, ktorý vyvinul Elon Musk so svojim tímom. Informácie získané z interakcií používateľov, ako sú samotné tweety a reakcie, mali byť použité pre rôzne účely. Bývalý Twitter ich mal používať na zlepšenia schopnosti systému rozumieť a reagovať na ľudskú komunikáciu alebo zlepšenie presnosti a relevancie odpovedí. Používatelia však s týmto krokom neboli vopred oboznámení.

X cvičí svoj AI systém na príspevkoch používateľov

Zdroj: Midjourney

Na internete sa objavil aj návod, ako môžu používatelia toto predvolené nastavenie deaktivovať. To je ale možné iba cez webovú verziu sociálnej siete X na počítači a nie priamo v mobilnej aplikácii, čo predstavuje problém.

Deaktivácia je možná cez cez „Nastavenia a súkromie“, kde sa nachádza možnosť, ktorá obmedzuje používanie obsahu pre systém Grok. Aj keď sa uvádza, že možnosť deaktivácie sa čoskoro objaví aj pre mobilné zariadenia, zatiaľ je nutné použiť desktopové nastavenie.

Toto zistenie vyvolalo medzi používateľmi X rozruch, pričom mnoho z nich nesúhlasia, aby boli ich príspevky a interakcie používané na podobné účely.

Elon Musk pritom ešte nedávno tvrdil, že systém Grok je trénovaný na najvýkonnejšom tréningovom klastri AI na svete a že je k dispozícii pre prémiových predplatiteľov X.

Zmena v používaní údajov prišla po tom, ako spoločnosť aktualizovala formuláciu vo svojom centre pomoci. Pôvodne sa uvádzalo, že na školenie AI sa používajú interakcie, vstupy a výsledky vyhľadávania používateľov, no teraz sú v zozname zahrnuté aj príspevky používateľov X.

Prečítajte si tiež  Čoskoro zabudneš na to, že existuje Google. OpenAI spustil vlastný vyhľadávač s ChatGPT

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -