Apple zažíva v Indii obrovský rozmach svojej lokálnej výroby a predaja. Podľa posledných údajov, ktoré zverejnil portál The Economic Times, spoločnosť zaznamenala významný nárast svojich operácií v krajine. Práve tieto úspechy sú dôsledkom presunu časti výrobných kapacít z Číny.

Tento strategický krok umožnil jablkovej spoločnosti stať sa najrýchlejšie rastúcou technologickou firmou v regióne. Z Indie sa tak stáva kľúčový prvok v dodávateľskom reťazci Apple.

Apple zaznamenal raketový nárast v Indii

V období od marca 2023 do marca 2024 spoločnosť Apple v Indii zvýšila hodnotu svojich operácií z 13,7 miliardy dolárov na impozantných 23,5 miliardy. Tento rast predstavuje podľa indických úradníkov najrýchlejšie tempo za posledné polstoročie.

iPhone 16 Pro výroba
Zdroj: YouTube / EverythingApplePro, DALL-E (vytvorené pomocou umelej inteligencie, úprava redakcie)

Zaujímavým aspektom expanzie spoločnosti Apple v Indii je zvýšenie podielu na celkovom objeme výroby iPhonov. Kým v roku 2023 sa v Indii vyrábalo 7 % všetkých iPhonov, tento rok je to už 14 %. Rastúca dôležitosť indického výrobného sektora pre Apple je očividná aj v tom, že predaj iPhonov na indickom trhu dosiahol v roku 2024 hodnotu 8 miliárd dolárov.

Napriek tomuto pozitívnemu trendu v predaji čelí Apple na indickom trhu určitým výzvam. Podiel spoločnosti na trhu smartfónov je stále pomerne nízky – predstavuje menej ako 6 %. Jablkové smartfóny tak výrazne zaostávajú za trhovým podielom Android zariadení.

Tento fakt bol predmetom diskusie aj počas protimonopolného vyšetrovania, ktoré v Indii začalo v roku 2021. Podľa vyšetrovania Apple zneužíva svoje dominantné postavenie na trhu, najmä prostredníctvom obchodnej politiky App Store. Firme sa však v regióne darí a preto môžeme očakávať rozširovanie výroby aj na ďalšie rady produktov z ponuky Apple.

Prečítajte si tiež  Zbohom Čína. iPhone 16 Pro už môže pochádzať z úplne inej krajiny

Hľadáte nové Apple zariadenie? Skontrolujte náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple produkty. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -