Anglická Premier League sa rozhodla pre radikálnu zmenu vo futbalovom rozhodovaní a nahradila svoj doterajší systém video asistencie rozhodcov. Nová technológia, ktorú liga zavádza využíva desiatky iPhonov na snímanie zápasov z viacerých uhlov a s vysokou snímkovou frekvenciou.

Systém, ktorý bol vyvinutý americkou spoločnosťou so skúsenosťami z NBA, sľubuje výrazne zvýšenie presnosti pri detekcii ofsajdov, jednom z najkontroverznejších futbalových pravidiel. Téme sa venoval portál 9to5mac.

Práve pravidlo ofsajdu bolo dlhodobo zdrojom frustrácie, keďže jeho presná detekcia je pre ľudské oko v niektorých prípadoch takmer nemožná. Rozhodcovia často musia rozhodovať na základe minimálnych rozdielov, ktoré môžu ovplyvniť priebeh celého zápasu. Doterajšie systémy, založené na pixelových meraniach dosahovali len 96 % presnosť, čo mnohí považovali za nepostačujúce.

Nový systém označovaný ako Dragon využíva iPhone 14 na snímanie až 200 snímok za sekundu a umelú inteligenciu na zlepšenie rozlíšenia. Toto riešenie by malo eliminovať potrebu zdĺhavých video revízií, ktoré narúšajú plynulosť hry.

Aj keď konečné rozhodnutie zostane na rozhodcovi, nový systém by mal výrazne zlepšiť presnosť a rýchlosť rozhodovania, čím prispeje k spravodlivejšiemu a plynulejšiemu priebehu zápasov.

Tento krok Premier League naznačuje jasný posun smerom k modernejšej, technológiami podporovanej budúcnosti futbalu. Ostáva len dúfať, že táto inovácia prinesie viac spravodlivosti a menej kontroverzií na trávniky.

Hľadáte nové Apple zariadenie? Skontrolujte náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple produkty. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  Apple sa už chystá na iOS 15 a macOS 12. Prezradil to nový únik
Môže ťa zaujímať
- Reklama -