Minuloročný prechod na USB-C konektor v iPhonoch 15 bol veľkou udalosťou, no Apple sa rozhodol, že nevyužije jeho potenciál naplno. Modely iPhone 16 a iPhone 16 Plus stále trpia obmedzením prenosových rýchlostí, ktoré sú porovnateľné s pôvodným Lightning portom. Otázka znie prečo?

iPhone 16 sa stále spolieha na USB 2.0

Zatiaľ čo konkurencia využíva moderné technológie na zrýchlenie prenosu dát, iPhone 16 zostáva uviaznutý na USB 2.0 rýchlostiach s maximom 480 Mb/s. Rovnakú rýchlosť ponúkal aj starší Lightning port, čo znamená, že prechod na USB-C nepriniesol žiadne skutočné vylepšenia pre bežného používateľa okrem univerzálnejšej koncovky.

Na druhej strane, iPhone 16 Pro a 16 Pro Max podporujú USB 3.0, čo umožňuje prenosové rýchlosti až 10 Gb/s. Ak chcete využiť tieto rýchlosti naplno, potrebujete síce špeciálny kábel, no aj tak je to benefit, ktorý môžu niektorí zákazníci oceniť napríklad pri veľkých zálohách do počítača.

Apple vie ísť s USB-C ďaleko za 10 Gb/s

iPhone 16 vs iPhone 16 Pro
Zdroj: Apple

Zarážajúce navyše je, že Apple má technológiu, ktorá dokáže oveľa viac. iPad Pro s USB-C portom podporuje Thunderbolt a prenosové rýchlosti až 40 Gb/s.

Vieme ale pochopiť, že uplatnenie tejto schopnosti bude v iPade úplne iné, ako v menšom iPhone. Aj tak sa však pýtame, prečo Apple nepriniesol už na každý model aspoň 10 Gb/s? Veď 480 Mb/s je v roku 2024 naozaj smiešna hodnota.

Predpokladáme, že hlavným dôvodom je snaha ešte viac medzi sebou odlíšiť základný a prémiový model a USB 2.0 vs USB 3.0 sa na to javí ako ideálna príležitosť. Dúfajme, že na budúci rok sa tohto zbytočného neduhu raz a navždy zbavíme. Bolo by už na čase…

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 100 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  Apple Vision Pro vás prenesie do hôr, na púšť či do lesa: Pozrite sa na prostredie, ktoré headset prinesie
Môže ťa zaujímať
- Reklama -