Keď hovoríme o špičkových polovodičových technológiách, TSMC je v technologickom svete silné meno, ktoré nemožno ignorovať. S oznámením o masovej výrobe 2 nm procesu v roku 2025 spoločnosť opäť dokazuje svoju vedúcu pozíciu v odvetví a zároveň naznačuje, že jej najväčší partner, spoločnosť Apple, bude mať citeľný náskok pred najväčšou konkurenciou. S touto informáciou prišiel čínsky portál CTEE.

Historicky sme boli svedkami súboja medzi TSMC, Samsungom a Intelom. Hoci TSMC vedie, Samsung tejto firme v poslednom čase dýcha na krk a Intel sa snaží dohnať zameškané, no zatiaľ z technologického hľadiska dosť stráca. Kým TSMC aj Samsung už vyrýbajú 3 nm procesom a chystajú sa na 2 nm, Intel zatiaľ iba prechádza zo 7 nm na 3 nm.

Porovnanie plánov výrobcov polovodičov

Spoločnosť Aktuálny proces Plánovaný proces Rok masovej výroby
TSMC 3 nm 2 nm 2025
Samsung 3 nm 2 nm 2026?
Intel 7 nm 3 nm 2024
  • Táto tabuľka ukazuje aktuálne a plánované výrobné procesy troch hlavných hráčov v oblasti výroby polovodičov. Ako môžete vidieť sami, TSMC má v pláne spustiť 2 nm výrobu skôr než konkurencia, čo jej dáva výraznú výhodu a využiť to má práve Apple.

Ekosystém ako kľúčový faktor úspechu

Jedným z hlavných dôvodov, prečo TSMC dokáže udržať takto výrazný náskok pred konkurenciou, je jej silný ekosystém partnerov.

V situácii, kde sú zdroje obmedzené, majú veľkí hráči tendenciu priťahovať viac partnerov—a TSMC je toho veľkým príkladom. Jej schopnosť ponúknuť „one-stop-shop“ služby v oblasti polovodičových technológií pôsobí ako magnet pre ekosystémových partnerov, ktorí sú ochotní investovať svoje zdroje do spoločnej spolupráce.

Čo to znamená pre Apple a AMD?

Apple A19 Pro procesor
Zdroj: Apple (úprava redakcie)

Hlavnými klientmi, ktorí budú ťažiť z 2 nm výrobného procesu, sú spoločnosti Apple a AMD. Môžeme očakávať ešte výkonnejšie a efektívnejšie zariadenia, ktoré zmenia spôsob, akým používame technológie. Prvý 2 nm čip by sa vďaka tomu mohol dostať aj do iPhonu 17 Pro a iPhonu 17 Pro Max, ktoré prídu na trh už v septembri 2025.

Vlajkové lode budú vďaka tomu schopné ponúknuť extrémny výkon a tiež vysokú energetickú účinnosť, ktorou prekonajú konkurenčné zariadenia a tiež svojich predchodcov. Čip s názvom A19 Pro má byť teda revolučným a my sa už teraz nevieme dočkať na to, ako nám ho Apple odprezentuje.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1100 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  Táto 58" TV od TCL je brutálne lacná. Má 4K rozlíšenie aj inteligentné funkcie
Môže ťa zaujímať
- Reklama -