Slovensko sa chystá na významnú zmenu v oblasti bezhotovostných platieb. Od júla budúceho roka bude povinné prijímať platby kartou vo všetkých podnikoch, ktoré používajú registračnú pokladnicu. Tento krok môže výrazne ovplyvniť nielen zákazníkov, ale aj samotných podnikateľov.

Podľa nového návrhu vlády, o ktorom informovala STVR budú musieť byť všetci podnikatelia s eKasou schopní umožniť zákazníkom platiť bezhotovostne. To zahŕňa nielen platby kartou, ale aj online prevody či platby pomocou QR kódov.

Zmiznúť by malo aj pravidlo, v rámci ktorého niektoré menšie podniky, ako cukrárne či kvetinárstva umožňovali platby kartou len od určitej sumy, napríklad 5 / 10 €.

Boj proti daňovým únikom

Vláda argumentuje tým, že tento krok pomôže v boji proti daňovým únikom. „Digitálne platby zefektívňujú výkon kontroly plnenia daňových povinností a prispievajú k zlepšeniu výberu daní,“ uviedol hovorca ministerstva financií Pavol Kirinovič. Transparentnosť transakcií by mala obmedziť priestor pre nelegálne praktiky.

Mnohí podnikatelia však tento návrh kritizujú. Obávajú sa zvýšených nákladov spojených s obstaraním platobných terminálov a poplatkov za transakcie. „Nevidíme, aby sa takáto zmena zavádzala bez pripomienkovania, bez odbornej diskusie,“ hovorí Ján Solík zo Združenia podnikateľov Slovenska.

Na druhej strane by mohla táto novinka vyhovovať zákazníkom, ktorí už nebudú obmedzovaní minimálnou sumou pre platby kartou a nebudú musieť hľadať bankomaty, ak nemajú pri sebe hotovosť. Pre mnohých to znamená väčšie pohodlie a flexibilitu pri nákupoch.

Otázne dôsledky pre malé podniky

Otázkou zostáva, ako sa s touto zmenou vyrovnajú malé podniky. Zvýšené náklady môžu viesť k zdražovaniu služieb, čo pochopiteľne môže odradiť záujemcov o ich produkty / služby.

Hľadáte nové Apple zariadenie? Skontrolujte náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple produkty. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  Apple vydalo prvú reklamu na iPhone 14 Pro. Firma zvolila iný prístup ako Samsung
Môže ťa zaujímať
- Reklama -