V súčasnosti je na trhu množstvo rôznych tlačiarní, ktoré sa líšia v mnohých ohľadoch. Vďaka tomu je výber správnej domácej tlačiarne pomerne jednoduchý, pretože si stačí ujasniť, čo od nej očakávate, a podľa toho si vybrať. Ako to však urobiť? Vo všeobecnosti platí, že ak si vyberáte z tlačiarní rôznych značiek v približne rovnakej cenovej kategórii, ich technické špecifikácie budú takmer na 100 % veľmi podobné. 

Z tohto dôvodu nemôžeme povedať, že sa oplatí zaobstarať si tento model na kvalitnú tlač, tento model na kvalitné skenovanie a podobne. Tieto tlačiarne sa od seba spravidla nelíšia ani z hľadiska dostupnosti náplní. V skutočnosti nie je problém zohnať náplne aj do menej bežných kúskov ako napríklad Dell

Najväčšie rozdiely medzi tlačiarňami rôznych značiek sú čisto dizajnové, niektorí výrobcovia vsadili na modernejšie tvary, zatiaľ čo iní už dlhé roky vyrábajú tlačiarne v tradičnom „kabáte“, ktoré síce neurazia, ale ani neohromia svojím dizajnom. Napríklad HP je v tomto smere pomerne progresívne, zatiaľ čo Brother sa drží skôr časom overeného vzhľadu bez väčších inovácií

Tlačiarne jednotlivých značiek sa od seba líšia aj z hľadiska softvéru a softvérovej podpory. Tu by však bolo lepšie povedať skôr to, že len jedna sa vlastne líši od ostatných značiek – a to HP. Tento výrobca totiž pomerne nedávno začal zavádzať systém „dynamických bezpečnostných opatrení“, ktorý blokuje používanie neoriginálnych náplní v týchto tlačiarňach, čo mnohí používatelia vnímajú negatívne. 

Ku cti spoločnosti HP však slúži, že nie všetok softvér z jej dielne je zlý. Napríklad jej mobilné aplikácie sú v porovnaní s konkurenciou na veľmi vysokej úrovni a zaujímavá sa javí aj možnosť mesačného predplatného tlače, keď za určitý mesačný poplatok dostanete od HP farby do tlačiarne HP spolu s množstvom „predplateného“ papiera. HP je skrátka asi najinovatívnejším a cenovo najdostupnejším hráčom na poli výrobcov tlačiarní. 

Biela tlačiareň umiestnená v pracovni vedľa počítača.
Zdroj: unsplash.com

Náplne do tlačiarne sú nevyhnutné alebo nehľadajte len originálne 

Náplne do tlačiarne sú najdôležitejším príslušenstvom pre vašu tlačiareň. Práve vďaka nim môže tlačiareň vytvárať výtlačky na papier. Bez ohľadu na to, či pre svoje účely potrebujete farebnú náplň do tlačiarne, alebo máte tlačiareň, ktorá dokáže tlačiť len čiernobielo, je nevyhnutné vedieť, aký typ náplne vaša tlačiareň podporuje. Našťastie to však nie je raketová veda. V skutočnosti si môžete vybrať len z jednej možnosti:

  • atramentové cartridge pre atramentové tlačiarne,
  • tonery pre laserové tlačiarne.
Prečítajte si tiež  Postavte si dom pomocou 3D tlačiarne!

Okrem toho možno náplne do tlačiarní ďalej rozlišovať na originálne a kompatibilné, prípadne alternatívne. Ako napovedá označenie náplní, originálne pochádzajú priamo od výrobcu tlačiarne, zatiaľ čo alternatívne vyrábajú výrobcovia tretích strán. 

Ich kvalita je však porovnateľná s originálnymi, a to aj napriek výrazne nižšej cene. Z tohto dôvodu sa vo všeobecnosti oplatí vsadiť skôr na ne ako na originálne. Pre úplnosť len dodajme, že okrem identickej kvality tlače je napríklad výmena tonera v tlačiarňach HP a Canon identická, rovnako ako výmena cartridge. Alternatívnych náplní sa teda v žiadnom prípade nemusíte obávať. 

Náplne ako také by sme potom mohli rozdeliť podľa ich kapacity. Mnohí výrobcovia sú schopní vyrábať náplne v štandardnej aj XL verzii, ktoré sa líšia tým, koľko sa s nimi dá vytlačiť. Vo všeobecnosti samozrejme platí, že každá tlačiareň podporuje iný typ náplne, a tak je potrebné vybrať si náplň presne podľa toho, akú tlačiareň máte doma. 

Tu je však potrebné dodať, že vo verzii XL je zvyčajne možné vybrať iba cartridge. Je to preto, že hoci tonery sú zvyčajne vždy naplnené na maximum, pre výrobcu náplní je jednoduchšie naplniť kazetu len čiastočne a predávať ju ako štandardnú verziu a tú istú kazetu naplniť viac a predávať ju ako verziu XL. 

Tip na záver

Nech už sa rozhodnete pre akúkoľvek značku a typ tlačiarne, pravdepodobne budete hľadať aj funkcie ako pripojenie k smartfónu a tlač priamo z neho. Možnosti, ako tlačiť z iPhonu sme rozoberali v našom staršom článku, preto si ho neváhajte pozrieť, ak chcete zistiť viac aj o tejto problematike.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -
ZDROJInzercia
Róbert Hallon
Som spolumajiteľ a hlavný tvorca obsahu na svetapple.sk. Študujem Dizajn médií v Bratislave a milujem Apple najmä pre filozofiu, ktorou tvorí svoje služby a produkty. Mojím druhým "koníčkom" sú autá, o ktorých tu sem tam tiež niečo napíšem.