Slovenskí seniori sa stávajú čoraz častejšie terčom prefíkaných podvodníkov. Nedávno sa obeťou stala 82-ročná žena z okresu Košice-okolie, ktorá prišla o svoje celoživotné úspory a cennosti. O tejto skutočnosti informovala stránka Polícia SR – Košický kraj.

V celom príbehu zohrával dôležitú úlohu neznámy muž, ktorý kontaktoval seniorku telefonicky, predstavil sa ako policajt a varoval ju pred údajným útokom mafie, ktorá mala za cieľ získať jej úspory. Pod psychickým nátlakom ju presvedčil, aby všetky peniaze a šperky vložila do igelitovej tašky a nechala ich na smetnej nádobe pred domom. Dôverčivá dôchodkyňa to urobila, čo podvodník využil a rýchlo zmizol aj s jej majetkom.

Polícia Slovenskej republiky upozorňuje na nárast takýchto prípadov a vyzýva občanov k opatrnosti. Podvodníci často využívajú rôzne legendy a príbehy, aby získali dôveru obetí.

Ako sa chrániť? Dôležité rady pre seniorov

  • Nedôverujte neznámym volajúcim, ktorí sa vydávajú za príbuzných, lekárov či policajtov. Ak sa vám zdá hovor čo i len trochu podozrivý, zbystrite pozornosť a radšej zavolajte svojmu blízkemu a porozprávajte sa s ním o tom (pozor, podvodníci veľakrát robia nátlak, aby ste neskladali telefón. Ignorujte ho).
  • Nikdy neodovzdávajte peniaze alebo cennosti cudzím osobám.
  • Overte si informácie u svojich blízkych alebo priamo na polícii.
  • Nereagujte na pokyny vyhodiť peniaze z okna či ich položiť na verejné miesto. Už na prvé počutie to znie zvláštne.

Tabuľka: Najčastejšie podvodné praktiky a ako na ne reagovať

Podvodná praktika Správna reakcia
Vydávanie sa za príbuzného v núdzi Overiť situáciu priamym kontaktom s príbuzným – cez jeho skutočné číslo
Hrozba mafie alebo iného nebezpečenstva Ukončiť hovor, kontaktovať políciu
Žiadosť o odovzdanie peňazí či cenností Odmietnuť, neodovzdávať nič cudzej osobe
Ponuka preplatkov či iných finančných výhod Byť opatrný, overiť u oficiálnych inštitúcií

Dôležitú úlohu tu zohráva aj rodina či okolie

Rodinní príslušníci, susedia a miestne komunity by mali venovať zvýšenú pozornosť osamelým seniorom vo svojom okolí. Informujte ich o rizikách a pomôžte im rozpoznať možné podvody. Práve prevencia je najlepším bojom voči týmto nechutným praktikám. Dávajte si pozor!

Hľadáte nové Apple zariadenie? Skontrolujte náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple produkty. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  Slovenka prišla o 42 500 €. Naletela na klasický podvod
Môže ťa zaujímať
- Reklama -