Apple sa nikdy neuspokojil s priemerom a iPhone 18 by mal byť jasným dôkazom tohto tvrdenia. Podľa najnovších správ pripravuje spoločnosť prvé smartfóny s výhradne 2 nm čipom, čo bude predstavovať obrovský skok vo výkone a efektivite. Exkluzívne partnerstvo s TSMC umožní Apple vyrobiť procesor, ktorý bude nielen rýchlejší, ale aj energeticky úspornejší.

Prechod na 2 nm proces z aktuálneho 3 nm procesu (druhej generácie) umožní umiestniť viac tranzistorov na menšiu plochu. To znamená rýchlejšie spracovanie dát a nižšiu spotrebu energie pri zachovaní rovnakých rozmerov čipu. V praxi by to mohlo pre koncového zákazníka priniesť benefity v podobe dlhšej výdrže batérie a plynulejšieho chodu náročných aplikácií, alebo špičkových konzolových herných titulov. Tie začal podporovať už iPhone 15 Pro.

Trochu smutnou správou ale je, že tento revolučný 2 nm čip, ktorý by mohol niesť označenie A20 Pro bude dostupný len pre modely iPhone 18 Pro. Štandardné verzie zostanú pri starších procesoroch vyrobených pravdepodobne predošlým 3 nm procesom. Je to typická stratégia, ktorá má motivovať zákazníkov investovať do drahších modelov.

Nebude to len o 2 nm výrobnom procese 

iPhone 17 čip 2nm
Zdroj: YouTube / EverythingApplePro (snímka obrazovky, úprava redakcie)

Aby toho nebolo málo, spoločnosť Apple plánuje prejsť na pokročilú metódu balenia čipov nazývanú WMCM. Táto technológia umožní integráciu CPU, GPU, RAM a ďalších komponentov do jedného modulárneho celku. Výsledkom bude rýchlejšia komunikácia medzi komponentmi a celkové zvýšenie výkonu.

Aj keď sa vám to v kontexte zariadenia, akým je iPhone, pri ktorom sa nevyžaduje výkon ako pri špičkovom počítači môže zdať zbytočné, netreba zabúdať, do akej doby sa postupne blížime. Tieto zmeny nebudú užitočné len pre vyšší výkon a lepšiu efektivitu ale aj pre využívanie pokročilých AI funkcií, ktoré sú na spracovanie veľmi náročné.

iPhone 18 Pro by mal mať minimálne 12 GB RAM

Ďalšou veľkou novinkou je zvýšenie operačnej pamäte RAM zo súčasných 8 GB až na (minimálne) 12 GB v Pro modeloch. Dôležité je však podotknúť, že ku jej navýšeniu môže dôjsť už na budúci rok. Týkať sa to ale má len najdrahšieho iPhonu 17 Pro Max. Nižšie prinášame zhrnutie RAM v prehľadnej tabuľke.

Model RAM
iPhone 16 8 GB (všetky modely)
iPhone 17 8GB / 12 GB RAM (pre 17 Pro Max)
iPhone 18 8 GB / 12 GB RAM (pre oba Pro modely)

Pre bežného používateľa to možno nie je podstatné, ale pre náročných užívateľov a profesionálov je to vítaná zmena.

Prečítajte si tiež  3 dôvody, prečo by mal byť iPhone 7 vodeodolný

Nepreskakujme iPhone 17. Aj ten môže zamiešať kartami 

iPhone 17 Slim
Zdroj: X / Majin Bu / The Apple Hub

Predtým, než nám spoločnosť Apple predstaví iPhone 18, Apple plánuje uviesť na trh iPhone 17 s čipom A19 a A19 Pro. Hoci sa stále bude držať 3 nm procesu, očakáva sa, že prinesie veľké inovácie.

Dokonca sa nedávno objavili správy, že ak pôjde všetko podľa plánov, TSMC by mohol stihnúť zaradiť exkluzívny 2 nm výrobný proces práve pre modely iPhone 17 Pro a iPhone 17 Pro Max už v roku 2025. Tieto správy sú však často zmiešané a tak ťažko povedať, kde je pravda.

Zatiaľ by sme z nášho pohľadu počítali skôr so scenárom, že túto novinku prinesie až iPhone 18 v roku 2026. Veď len minulý rok sme prvýkrát prešli na 3 nm proces a ten má stále čo ponúknuť.

Hľadáte nové Apple zariadenie? Skontrolujte náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple produkty. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -