Ak vás fascinuje vesmír a máte radi padajúce „hviedzy“, dnes v noci nás čaká nebeské divadlo. Ako informuje portál iMeteo, orionidy sú meteorický roj, ktorý vzniká z úlomkov slávnej Halleyovej kométy. Každý rok v októbri prelietajú tieto vesmírne kamienky našou atmosférou a vytvárajú nádherné svetelné javy.

Maximum tohto roju nastane práve dnes v noci z 20. na 21. októbra, pričom najlepšie podmienky na pozorovanie budú okolo 2:00 hodiny ráno. Radiant, teda miesto na oblohe, odkiaľ meteory zdanlivo vyletujú, sa nachádza v súhvezdí Orion pri hviezde Betelgeuze.

Ako si vychutnať vesmírnu šou naplno?

Tipy pre pozorovateľov

  • Vyberte si tmavé miesto: Mimo mestského osvetlenia bude zážitok intenzívnejší.
  • Prispôsobte svoj zrak tme: Trvá približne 20 minút, kým si oči zvyknú na tmu.
  • Buďte trpezliví: Môžete vidieť až 20 meteorov za hodinu, ale niekedy to chce čas.

Prečo sú Orionidy výnimočné?

Úlomky vstupujú do atmosféry rýchlosťou až 66 km/s, čo z nich robí jedny z najrýchlejších meteorov. Ich svetelné stopy môžu pretrvávať na oblohe aj niekoľko minút, čo pridáva na spektakulárnosti tohto úkazu.

Tabuľka: Porovnanie meteorických rojov

Meteorický roj Obdobie aktivity Maximálny počet meteorov/hod Pôvod
Orionidy Október 20 Halleyova kométa
Perseidy August 60 Swift-Tuttleova kométa
Leonidy November 15 Tempel-Tuttleova kométa

Odkiaľ pochádzajú orionidy?

Orionidy sú pozostatkom Halleyovej kométy, ktorá sa k nám vracia približne každých 76 rokov. Naposledy nás navštívila v roku 1986 a znova ju uvidíme v roku 2061. Jej úlomky však môžeme pozorovať každý rok práve vďaka tomuto meteorickému roju.

Ak ste teda ešte nikdy nevideli meteorický roj, Orionidy sú ideálnou príležitosťou. Stačí sa poriadne obliecť, nájsť si pohodlné miesto pod holým nebom a nechať sa unášať krásou vesmíru.

Hľadáte nové Apple zariadenie? Skontrolujte náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple produkty. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  Kedy Apple vydá iOS 17.1? (aktualizované)
Môže ťa zaujímať
- Reklama -