Porovnávacie videa zvyčajne veľmi objektívne zhodnotia to, ako moc kvalitné sú najnovšie zariadenia. Apple sa hrdí tým, že jeho novinky majú podstatne lepšiu výdrž batérie ako minuý rok. Je to ale pravda? Odpoveď nám dá tento praktický test. Porovnanie výdrže batérie vrámci niekoľkých generácii iPhonov.

Porovnanie výdrže batérie vrámci niekoľkých generácii iPhonov.

Výdrž batérie je pravdepodobne jeden z najdôležitejších parametrov pre samotného používateľa. Nejeden majiteľ najnovších iPhonov sa rozhodol pre verziu Pro práve kvôli baterke. V prípade menšieho 5,8″ modelu by mala byť oproti iPhonu XS o 4 hodiny lepšia. V prípade väčšieho 6,5″ modelu zase o celých 5 hodín.

Ako už ale vieme, jedna vec je bežné používanie a druhá neustála záťaž na zariadenie. Aj v tomto prípade teda výsledky nemusia byť až natoľko pozitívne ako udáva Apple. Niekde môžu byť dokonca aj sklamaním.

Hovoríme predovšetkým o iPhone 11, ktorý síce ako jediný nedostal rapídne zväčšenie batérie ale ušla sa mu aspoň hodinka navyše oproti iPhonu XR, ktorý nahrádza. Výsledok je ale trochu sklamaním. Kým model 11 vydržal 6 hodín a 34 minút, staršia generácia vydržala dlhšie. iPhone XR v tomto dôležitom teste porazil nástupcu o 5 minút. Vieme, že to nie je žiaden dôležitý údaj ale predsa len je to zvláštne, špeciálne ak má model 11 o málo väčší akumulátor.

Posúvame sa k lepšiemu…

Odporúčame pozrieť si celé video až do konca, kde sú všetky výsledky zoradené pekne vedľa seba. Je krásne vidieť ako sa doba posúva k lepšiemu. Najstarší zástupca v teste je iPhone 8 Plus.

Ten ponúka výdrž napriek naozaj veľkému telu „len“ 5 hodín a 22 minút. Na druhom mieste sa potom umiestnil minuloročný iPhone XS Max. Jeho výdrž je 5 hodín a 59 minút. Je to trochu prekvapenie. O rok starší iPhone X vydržal 6 hodín a 2 minúty. Ide hlavne o to, že jeho telo aj baterka sú podstatne menšie.

Pokračujeme iPhonom 11 a iPhonom XR. Ich výsledky sme spomínali vyššie. Samozrejmými víťazmi testu sú potom očakávané iPhone 11 Pro a 11 Pro Max, ktorých výsledok sa zase tak moc nelíšil. Kým menší variant vydržal 7 hodín a 31 minút, väčší 7 hodín a 46 minút. Je to teda 15 minútový rozdiel ďaleko nad tým, čo ponúka iPhone XR, ktorý je tretí v poradí.

Ak sa na to pozrieme teda z hľadiska používania počas bežného dňa, čo býva v priemere približne 3 hodiny, najnovšie iPhony s označením Pro by mali bez problémov na jedno nabitie vydržať približne 48 hodín. Taký iPhone 11 či iPhone XR už zrejme potrebuje ku koncu druhého dňa nabiť ale tiež táto výdrž reálna. Konečne sme sa dostali do obdobia, kedy spoločnosti naslúchajú používateľom a netlačia sa bezhlavo za dizajnom.

Prečítajte si tiež  48 megapixelový fotoaparát bude dostupný len pre iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max
Môže ťa zaujímať
- Reklama -
Róbert Hallon
Som spolumajiteľ a hlavný tvorca obsahu na svetapple.sk. Študujem Dizajn médií v Bratislave a milujem Apple najmä pre filozofiu, ktorou tvorí svoje služby a produkty. Mojím druhým "koníčkom" sú autá, o ktorých tu sem tam tiež niečo napíšem.