Len pred niekoľkými minútami sme vám priniesli článok, v ktorom sa venujeme novému počítaču iMac s 27″ displejom. Do predaja prišiel práve dnes a po jeho boku sa vylepšil aj menší braček s uhlopriečkou 21,5″. Modernizácia bola v tomto prípade trochu strohá. Čo Apple zmenilo? Prečítajte si v tomto článku…

Apple vylepšilo 21,5″ iMac pre rok 2020!

Pokiaľ ste si prečítali hardvérové zmeny veľkého stolného iMacu, pravdepodobne vás zaujíma, čoho sa dočkalo menšie prevedenie. Žiaľ, inžinieri si s ním veľa práce nedali. Mali na to ale svoje dôvody.

Pokiaľ ste očakávali zásadné vylepšenie procesorov, operačnej pamäte RAM, grafických kariet a podobne, pravdepodobne vás sklameme. Tieto komponenty ostávajú pekne pri starom.

V Apple sa sústredili v podstate len na úložisko. Novinku už nebudete môcť konfigurovať s klasických HDD diskom. Namiesto toho bude k dispozícií modernejšie a rýchlejšie SSD alebo Fusion Drive. Čo sa týka pamäte, základ tvorí 256 GB. Priplatiť sa dá ale aj za 512 GB a 1 TB (k dispozícií aj ako Fusion Drive).

Novinka začína na sume 1 461,20€ (podľa nemeckého Apple Store). Základná verzia počíta so 4-jadrovým procesorom Intel Core i3 ôsmej generácie, ktorý poskytuje 3,6 GHz. Okrem toho sa môže zákazník tešiť na 8 GB RAM, 256 GB SSD úložisko, grafickú kartu Radeon Pro 555X (2 GB) a 4K Retina displej s rozlíšením (4096 x 2304).

Pokiaľ budete chcieť najvýkonnejšie prevedenie menšieho iMacu, zaplatíte 3 561,20€ (podľa nemeckého Apple Store). Osadený bude 6-jadrovým procesorom Intel Core i7 ôsmej generácie s 3,2 GHz (Turbo Boost až na 4,6 GHz), 32 GB RAM, 1 TB SSD úložiskom, grafickou kartou Radeon Pro Vega 20 (4 GB) a opäť 4K Retina displej s rozlíšením (4096 x 2304).

Prečo Apple neurobilo väčšiu aktualizáciu?

Dôvody sú v podstate dva. V prvom rade sa jedná o počítač, ktorý si ľudia kupujú predovšetkým na bežné, menej náročné používanie v domácich a kancelárskych podmienkach. Nie je ho teda potrebné vybavovať najdrahším a najnovším hardvérom, pretože by mu to zbytočne zvýšilo cenu.

Tým druhým dôvodom je potom vek. Samotný iMac 21,5″ sa s týmto dizajnom predáva už od roku 2012, v podstate v nezmenenej podobe. Apple chystá veľkú aktualizáciu (za 24″ model) pravdepodobne už koncom roka 2020. V Cupertine teda nemali motiváciu investovať do vývoja zastaralej platformy, čomu úplne rozumieme. Stačil by vám takýto „základný“ počítač od Apple? Napíšte nám do komentára…

Prečítajte si tiež  5,5" iPhone 6 ponúkne optickú stabilizáciu obrazu!
Môže ťa zaujímať
- Reklama -
Róbert Hallon
Som spolumajiteľ a hlavný tvorca obsahu na svetapple.sk. Študujem Dizajn médií v Bratislave a milujem Apple najmä pre filozofiu, ktorou tvorí svoje služby a produkty. Mojím druhým "koníčkom" sú autá, o ktorých tu sem tam tiež niečo napíšem.