So, 27.04.2024
Úvod Blog

iPad Air M1 sa teraz mimoriadne oplatí. Špičkový tablet od Apple kúpite za super cenu

Zdroj: YouTube / MobileCity / iDB (úprava redakcie)

Ak si chcete kúpiť vynikajúci tablet od Apple, ktorý má stále extrémne výkonný procesor M1, tenučké hliníkové šasi či kvalitný displej s vysokým rozlíšením, máme pre vás jeden tip. iPad Air M1 sa dá teraz kúpiť za veľmi výhodnú cenu, vďaka čomu na jeho nákupe slušne ušetríte. Je to produkt, ktorý vám vydrží slúžiť ešte niekoľko rokov.

iPad Air M1 dostal do vienka 10,9″ edge-to-edge displej s rozlíšením 2 360 x 1 640 pixelov, na ktorom si užijete sledovanie videí, prezeranie stránok alebo hranie hier. O výkon sa stará procesor M1 s 8-jadrovým CPU aj GPU a 8 GB RAM, vďaka čomu si na tomto tablete užijete veľa zábavy. Jeho výkon zvládne aj náročné úlohy a najnovšie aktualizácie iPadOS bude dostávať ešte dlhé roky.

Pokiaľ sa pozrieme na cenu, tá štartovala v čase uvedenia na trh na hranici 769 €. Dobrou správou ale je, že dnes je iPad Air M1 výrazne lacnejší a po kliknutí na tento odkaz ho kúpite len za 629 €, vďaka čomu ušetríte krásnych 140 €. A to vôbec nie je málo peňazí.

Tento iPad je „Air“ telom i dušou

iPad Air 5
Zdroj: YouTube / Karl Conrad (snímka obrazovky)

Tento špičkový tablet nedostal pomenovanie Air náhodou. Hrúbka jeho tela je len 6,1 mm a celková váha 461 gramov. Zariadenie má tiež USB-C konektor a výdrž batérie až na úrovni 10 hodín. Navyše podporuje Apple Pencil či klávesnicu s trackpadom. Vďaka domu z neho môžete spraviť hybridný notebook. Nechýbajú ani kvalitné reproduktory či odomykanie cez skener odtlačkov prstov Touch ID.

iPad Air M1 je teda vynikajúci tablet, ktorý je ako stvorený pre stredne náročného zákazníka. A keďže ho dnes viete kúpiť po kliknutí na tento odkaz už za 629 €, z nášho pohľadu tu nie je nad čím rozmýšľať. Jediné, čo by vám mohlo teoreticky prekážať je fakt, že Apple už čoskoro predstaví novšiu generáciu, ktorá môže mať o trochu výkonnejší procesor M2 a niekoľko drobných vylepšení.

Objektívne ale predpokladáme, že jej cena bude štartovať na úrovni 769 – 849 € a pre väčšinu spotrebiteľov bude dodatočný výkon úplne zbytočný, nakoľko čip M1 je v tomto smere skutočne nadčasový. Rozhodnutie, ale nechávame na vás.

Hľadáte nové Apple zariadenie? Skontrolujte náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple produkty. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

LAMAX Storm1 kúpite v zľave za extrémne výhodnú cenu. Ušetríte viac, ako polovicu

LAMAX Storm1
Zdroj: Lamax

Výkonné reproduktory si dnes môže dovoliť každý. Hoci zvyčajne padá voľba na výrobky od spoločnosti JBL, dnes vám ukážeme inú značku, ktorá má v ponuke skutočne solídny hardvér. LAMAX Storm1 je aktuálne na Slovensku veľmi populárny. Aj preto je skvelou správou to, že ho môžete získať v zľave za extrémne výhodnú cenu.

LAMAX Storm1 bol navrhnutý tak, aby bol odolný, v čom mu pomáha jeho robustný dizajn. Zariadenie spĺňa štandard IP67, vďaka čomu mu neublíži voda ani piesok a takisto by malo vďaka svojej odolnej konštrukcii vydržať aj náročné zaobchádzanie. Najviac vás však bude zaujímať výkon, ktorý je pri tomto type zariadenia určite ten najdôležitejší. LAMAX Storm1 dosahuje až 40 W, vďaka čomu je vhodný na použitie v interiéri, ale pokojne aj v lete pri bazéne, alebo na záhrade.

No a za koľko sa tento reproduktor vlastne predáva? LAMAX Storm1 je štandardne k dispozícii za cca 80 €, no postupom času jeho cena klesala a udržiavala sa na hranici 50 – 60 €. Dnes ale môžete využiť zľavu. Po kliknutí na tento odkaz získate zariadenie len za 25,99 € v elegantnej tyrkysovej farbe, čo sa jednoznačne oplatí. Na nákupe ušetríte viac, ako polovicu a budete sa tešiť z výborného reproduktora, ktorý zvládne fungovať ešte niekoľko dlhých rokov. Upozorňujeme však, že zľava je časovo obmedzená. Ak ju teda premeškáte, reproduktor môže byť drahší.

LAMAX Storm1
Zdroj: Lamax

A to sme ešte stále nevymenovali všetky jeho výhody. LAMAX Storm1 disponuje 6 600 mAh batériou, vďaka čomu zvládne hrať až 15 hodín v jednom kuse. Na nabíjanie sa využíva USB a na konektivitu technológia Bluetooth 5.0. Je tu však aj 3,5 mm audio jack či slot na microSD karty.

Čo sa týka kvality prehrávania, tá je vynikajúca aj keď pustíte reproduktor naplno. Čerešničkou na torte je ale technológia 3D zvuku, v rámci ktorej dokáže LAMAX Storm1 spustiť prehrávanie z prednej aj zadnej strany súčasne. Oceníte pri tom aj výrazné basové a výškové tóny. Ak sa vám teda LAMAX Storm1 zapáčil, takto pred letom sa jeho nákup oplatí. A keďže ho po kliknutí na tento odkaz môžete získať len za 25,99 €, snáď tu ani nie je o čom. Aj keby bol za dvojnásobnú cenu, stále je to dobrá ponuka.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

iPhone 16 Pro dostane extrémny výkon. Apple fyzicky zväčší procesor A18 Pro

iPhone 16 Pro
Zdroj: YouTube / Matt Talks Tech (snímka obrazovky)

Spoločnosť Apple finišuje s prípravami tohtoročného iPhonu 16 Pro a iPhonu 16 Pro Max, ktoré budú mať premiéru v septembri 2024. Už dlhšiu dobu sa šepká o rôznych vylepšeniach, ktorých sa dočkáme na úrovni procesorov. Dnes sa na túto tému vyjadril aj investičný analytik Jeff Pu pre Macrumors a podľa jeho zistení z dodávateľských reťazcov sa máme na čo tešiť. Apple chystá zaujímavé prekvapenia.

Zatiaľ čo spoločnosť Apple doposiaľ zachovávala rovnaké rozmery procesorov, avšak menila výrobný procesor (aktuálne ide o 3 nm), dokázala do nich vtesnať väčšie množstvo tranzistorov. Napríklad pri čipe A17 Pro ich je až 19 miliárd, zatiaľ čo pri čipe A16 Bionic, ktorý sa produkoval 5 nm procesom ich bolo 16 miliárd.

Je však pravdepodobné, že v roku 2024 sa v tomto smere dočkáme ďalšieho významného nárastu. iPhone 16 Pro bude mať totiž čip A18 Pro, ktorý bude opäť produkovaný 3 nm výrobným procesom.

Aby teda Apple dokázal výrazne zvýšiť výpočtový výkon za účelom podpory umelej inteligencie priamo na zariadení, samotný procesor bude musieť fyzicky zväčšiť.

Už iOS 18 nám odhalí prvky generatívnej umelej inteligencie od Apple

iPhone 16 iOS 18
Zdroj: SvetApple, YouTube / 4RMD (úprava redakcie)

Podľa doterajších únikov má byť umelá inteligencia od Apple priamou súčasťou operačného systému iOS 18. Stretávať sa s ňou budeme pri rôznych funkciách a aplikáciách, ako sú Siri, Spotlight vyhľadávanie, Apple Music, Zdravie, Správy, Numbers, Pages, Keynote, Skratky a podobne.

Podľa dávnejších informácií sa spoločnosť Apple v tejto súvislosti pokúšala nadviazať spoluprácu s poprednými hráčmi na trhu v oblasti AI. Išlo o Google, Open AI či čínske Baidu. Ťažko ale povedať, či sa s niektorou z firiem aj dohodol.

Každopádne, každý iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max má obsahovať vylepšený Neural Engine s „výrazne“ väčším počtom jadier. Vďaka tomu by mali byť zariadenia schopné spracovávať určité AI úlohy bez akéhokoľvek zaváhania.

Dokonca sa hovorí, že niektoré z týchto AI funkcií ani nebudú dostupné na základných modeloch iPhone 16 a iPhone 16 Plus, aby ich Apple medzi sebou lepšie rozlíšil. Lacnejšie verzie dostanú procesor A18, zatiaľ čo tie drahšie A18 Pro – práve ten by mal byť aj fyzicky väčší, aby sa doň zmestil výkonnejší Neural Engine. Od roku 2020 má 16-jadier, no v roku 2024 by ich mohol mať podstatne viac.

Len malé zmeny na úrovni GPU v čipe A18 Pro

iPhone 15 Pro hranie hry
Zdroj: Apple

Na záver ešte jedno zistenie z aktuálnej správy. Nakoľko iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max prišli s čipom A17 Pro, ktorý priniesol výrazne vylepšené grafické možnosti, predpokladá sa, že to Apple v iPhone 16 Pro / 16 Pro Max v tomto smere nebude preháňať.

Procesor A17 Pro má až 6-jadrovú GPU, ktorá je o 20 % rýchlejšia a zároveň energeticky úspornejšia, než pôvodná 5-jadrová GPU, s ktorou sa používatelia stretávali pri predošlom čipe A16 Bionic.

Oba modely iPhone 15 Pro navyše disponujú hardvérovo akcelerovaným ray-tracingom, vďaka čomu si hráči môžu užívať tituly pôvodne určené pre aktuálne herné konzoly. Spomeňme napríklad Resident Evil: Village.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Apple spustil revolučnú novinku pre hotelové TV. Stačiť vám bude iPhone / iPad

Apple hotel
Zdroj: Apple / Unsplash / Pim Chayada (úprava redakcie)

Spoločnosť Apple oficiálne oznámila, že používatelia zariadení s operačným systémom iOS a iPadOS môžu bezdrôtovo streamovať obsah ako videá, hudbu alebo fotografie zo svojho iPhonu / iPadu priamo do hotelových televízorov prostredníctvom AirPlay. Táto novinka bude k dispozícii zo začiatku v hoteloch IHG Hotels & Resorts na území USA, Kanady a Mexika, vrátane vybraných hotelov Kimpton.

Technologický gigant z Cupertina sa v oficiálnej správe pochválil, že IHG sprístupnil AirPlay zatiaľ vo viac ako 60 hoteloch, pričom ďalšie sa pridajú v priebehu najbližších mesiacov. Samotná funkcia bola navrhnutá so zreteľom na maximálne jednoduchú používateľskú skúsenosť.

V praxi to znamená, že stačí do iPhonu / iPadu naskenovať jedinečný QR kód televízora a zariadenia následne medzi sebou naviažu spojenie cez službu AirPlay.

iPhone / iPad prepojíte priamo s hotelovým TV

Zdroj: LG

Práve vďaka tomu triku budete môcť úplne jednoducho streamovať obsah do televízora, pričom si tu môžete pozrieť napríklad aj streamovacie služby.

Súčasťou procesu párovania je navyše aj automatické pripojenie k hotelovej Wi-Fi, takže sa o to už nebudete musieť starať.

Novinka je k dispozícii po aktualizáciách iOS 17.3 a iPadOS 17.3 alebo novších verziách operačných systémov.

Okrem služieb ako Apple TV+ či Apple Music budete môcť na televízoroch hrať aj hry prostredníctvom služby Apple Arcade alebo si rovnako zacvičiť so službou Apple Fitness+.

Apple dbal na našu bezpečnosť 

iPhone Hotel
Zdroj: Apple

Technologický gigant sľubuje, že pri vývoji tejto funkcie dbal na bezpečnosť a zachovanie súkromie používateľov. Nemusíte sa teda báť, že by sa váš obsah zdieľal na televízore u niekoho iného na izbe.

Zároveň tiež platí, že akonáhle sa odhlásite z hotela, vaše pripojenie k televízoru bude automaticky vymazané. Uvidíme, kedy sa táto praktická technológia rozšíri ďalej do sveta, napríklad aj do Európy. Nechajme sa prekvapiť.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Zásadné vylepšenie Apple Watch X je potvrdené novým únikom

Apple Watch X
Zdroj: RendersByShailesh / X

Nadchádzajúca generácia inteligentných hodiniek Apple Watch by mala konečne priniesť vytúžený redizajn, po ktorom volajú fanúšikovia už celé roky. Apple Watch X by však okrem zmeny vizuálu mali vyrukovať aj s internými zmenami, ktoré sú viac než zaujímavé.

Podľa najnovších informácií z dodávateľských reťazcov bude nová generácia hodiniek využívať inovatívny materiál pre vnútorné komponenty. Portál DigiTimes získal informácie, ktoré naznačujú, že Apple použije materiál RCC (Resin-Coated Copper), čo je meď pokrytá živicou. Tento materiál predstavuje tenkú vrstvu medenej fólie, ktorá je pokrytá ochrannou živicou, často epoxidového typu.

Uvedená technológia by mala priniesť viaceré benefity pre logické dosky hodiniek, vrátane zvýšenej odolnosti a trvanlivosti.

Najväčším pozitívom ale je, že vďaka použitiu tohto materiálu bude doska užšia, čím sa zmenší aj šasi hodiniek. Apple Watch X by tak mali byť o niečo tenšie.

Apple Watch X prinesú dlho očakávané zmeny

Použitie technológie RCC by mohlo viesť k uvoľneniu priestoru pre ďalšie komponenty a senzory, čo je v prípade kompaktných zariadení, akým sú aj Apple Watch veľmi užitočné.

Apple neustále rozširuje zdravotné a wellness funkcie svojich hodiniek vďaka senzorom a preto je každý milimeter vnútorného priestoru mimoriadne cenný. Navyše sa sem teoreticky môže vtesnať aj väčší akumulátor, vďaka čomu by získali hodinky konečne uspokojivú výdrž na jedno nabitie.

Súčasných 18 hodín v porovnaní s konkurenciou už naozaj nestačí, hoci je tu možnosť mimoriadne rýchleho nabíjania.

Apple Watch komponenty
Zdroj: Apple

Nadchádzajúce modely Apple Watch X, ktoré majú byť predstavené už na jeseň tohto roka, prinesú nové funkcie ako monitorovanie krvného tlaku, senzor pre spánkové apnoe a samozrejme spomínanú zmenu vizuálu.

Apple Watch X prídu so zmenou, ktorá sa vám nemusí páčiť 

Nový dizajn však prinesie aj úpravy, ktoré sa nemusia páčiť každému. Vďaka prepracovanej konštrukcii môžeme očakávať napríklad aj nový systém magnetických remienkov. To znamená, že staršie náramky a remienky vám nebudú pasovať do nových hodiniek tak, ako tomu bolo doteraz.

Spoločnosť Apple to zrejme ospravedlní „generačnou zmenou“ a ďalšie modely hodiniek by mali v nadchádzajúcich rokoch opäť získať kompatibilitu s novým druhom remienkov. Chvíľu to však potrvá.

Apple Watch X
Zdroj: Concept Central

Od oficiálneho predstavenia novej generácie Apple Watch X nás delí ešte niekoľko mesiacov. Už teraz je však isté, že spoločnosť Apple zbrojí na veľký upgrade, ktorým si bude musieť poistiť súčasných aj nových používateľov. Máme sa na čo tešiť.

Prečítajte si tiež  Tento model Apple Watch už nedostane watchOS 11

Hľadáte nové Apple zariadenie? Skontrolujte náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1000 inzerátov na rôzne Apple produkty. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

iPad dostane natívnu kalkulačku od Apple. Firma mení postoj voči tejto aplikácii po dlhých rokoch

Aplikácia kalkulačka pre iPad
Zdroj: YouTube / Apple Explained (snímka obrazovky)

Nadchádzajúca generácia operačných systémov z jablkovej produkcie by mala priniesť prvky generatívnej umelej inteligencie. Okrem toho sa však Apple chce zamerať aj na funkcie, ktoré v zariadeniach chýbajú alebo sú nedostatočné. Práve vďaka tejto iniciatíve by sme sa mali dočkať možnosti, ktorá v iPade vždy chýbala.

Spoločnosť Apple by sa konečne mala odhodlať k implementácii natívnej aplikácie Kalkulačka do operačného systému iPadOS 18. Používatelia kritizujú giganta z Cupertina už od prvej generácie iPadu práve kvôli chýbajúcej apke na matematické výpočty. Napriek tomu, že v iPhone kalkulačku nájdeme od začiatku, na iPade ju Apple neposkytuje a musíme sa spoliehať na riešenia od vývojárov tretích strán.

Kalkulačka pre iPad sa už onedlho stane skutočnosťou

Viaceré úniky naznačili, že Apple chystá v rámci Kalkulačky pre iOS či macOS niekoľko dôležitých inovácií. Okrem nových možností pre pokročilé matematické výpočty či dizajn apky by sme konečne mali vidieť aj natívnu podporu pre iPadOS.

Na jablkových zariadeniach sa Kalkulačka dočká hneď niekoľkých zaujímavých zmien. Podľa analytických predpokladov by malo ísť o niekoľko funkcií, ktoré budú zahrnuté v macOS 15 a iOS 18. Je teda veľmi pravdepodobné, že tieto novinky sa objavia aj v aktualizácii iPadOS 18.

Kalkulačka prejde zmenami na všetkých Apple zariadeniach

  1. Vylepšený systém prevodu jednotiek: V rámci hlavného používateľského rozhrania by sme mali vidieť vylepšený systém prevodu jednotiek. To zahŕňa aj prevod mien s aktuálnymi výmennými kurzami.
  2. Matematické poznámky: Táto nová funkcia umožní aplikácii Poznámky komunikovať s aplikáciou Kalkulačka v matematickom zápise. Nové schopnosti pre Poznámky sa budú zobrazovať aj v systéme iOS 18.
  3. Panel s históriou: V bočnom paneli aplikácie sa objaví panel s históriou, ktorý zobrazí predchádzajúce výpočty. Prístup k nemu bude pravdepodobne cez špeciálne tlačidlo v ľavom hornom rohu. Táto novinka umožní aj prepínanie medzi tromi zobrazeniami kalkulačky a to konkrétne pre základné, vedecké a programátorské rozhranie.
  4. Nastaviteľná veľkosť okna: Všetky tri zobrazenia kalkulačky budú mať nastaviteľnú veľkosť okna. Tlačidlá umožnia zväčšovať a meniť tvar okna podľa potreby používateľa.
Kalkulačka na macOS
Zdroj: SvetApple

Kalkulačka pre iPad by mala doraziť v rámci aktualizácie iPadOS 18, ktorá dorazí na jeseň tohto roku. Viac by sme sa o nej mali dozvedieť už počas konferencie WWDC 2024. Tá prebehne 10. júna a okrem štandardných systémových updatov nám na nej Apple predvedie prvé prvky generatívnej umelej inteligencie. Určite sa teda máme na čo tešiť.

Prečítajte si tiež  Aktualizácia macOS 15 prinesie veľké novinky pre kalkulačku na Macoch

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Apple Vision Pro zrazu nikto nechce. Prvotný ošiaľ utíchol

Apple Vision Pro
Zdroj: Unsplash / Jaime Marrero

Apple Vision Pro je na trhu už niekoľko mesiacov, pričom zo začiatku sa toto zariadenie predávalo ako teplé rožky. Zdá sa však, že prvotné nadšenie sa pomaly ale isto vytráca. Spoločnosť Apple znížila počet jednotiek Vision Pro, ktoré plánuje dodať v roku 2024, z očakávaných 700 až 800 tisíc kusov na 400 až 450 tisíc kusov.

Zníženie plánovaných dodávok je znakom toho, že dopyt v USA prudko klesol aj napriek vysokým očakávaniam spoločnosti. V dôsledku toho sa predpokladá, že gigant z Cupertina zaujme viac konzervatívny postoj k predajom náhlavnej súpravy aj v ostatných krajinách.

Dopyt po Apple Vision Pro v USA postupne klesá

Známy analytik Ming-Chi Kuo uviedol, že Apple uvedie Vision Pro na nové trhy ešte pred júnovou konferenciou WWDC 2024. Keďže vývojársky event sa pomaly ale isto blíži, spoločnosti Apple už neostáva veľa času. Ak sa odhodlá k expanzii, mali by sme to vidieť už v priebehu budúceho mesiaca.

Spoločnosť Apple očakáva, že dodávky Vision Pro v roku 2025 medziročne klesnú v porovnaní s rokom 2024. Apple vraj naviac prehodnocuje a upravuje svoj plán pre ďalší vývoj náhlavnej súpravy.

Nový model je vzdialený ešte niekoľko rokov a analytici predpovedajú, že sa dočkáme skôr softvérových zmien, ako tých hardvérových.

Apple Vision Pro
Zdroj: Apple (snímka obrazovky)

Spoločnosť Apple bude musieť v najbližšom období zapracovať na riešení nedostatku kľúčových aplikácií, ceny a komfortu pri používaní. Používatelia sa totiž často sťažujú na nedostatok obsahu, ako aj na nepríjemnosti pri nosení súpravy na hlave.

Viac o novinkách a plánoch pre Apple Vision Pro by sme sa mali dozvedieť na konferencii WWDC 2024. Tá prebehne 10. júna a okrem bližších informácií o Vision Pro sa môžeme tešiť aj na odhalenie nových operačných systémov, medzi ktorými zažiari najmä revolučný iOS 18.

Prečítajte si tiež  Je Apple Vision Pro nepoužiteľný? Zákazníkov z neho bolí hlava, krk a dokonca sa im robia monokle

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Už nikdy nebudeme meniť batériu v iPhone ani inom smartfóne. Pomôže revolučná technológia nabíjania

iPhone batéria výdrž batérie
Zdroj: Unsplash / Thai Nguyen / Nicolas Messifet (úprava redakcie)

Pokiaľ ste presvedčení o tom, že batéria v iPhone, alebo akomkoľvek inom mobilnom zariadení má príliš krátku životnosť, máme pre vás dobrú správu. Ako informuje portál AndroidPolice, nedávna štúdia z Dánska a Nemecka odhaľuje prevratnú metódu nabíjania, ktorá by mohla priniesť revolúciu vo výdrži batérií v smartfónoch a potenciálne zdvojnásobiť životnosť zariadení, ako je iPhone.

Výskum, ktorý bol podrobne opísaný v časopise Advanced Energy Materials, predstavuje techniku „pulzného prúdového nabíjania„, ktorá sľubuje výrazné predĺženie životnosti batérie. Ide na to úplne ináč, ako súčasné spôsoby.

Jednoduché vysvetlenie, ako to celé funguje 

Zdroj: Unsplash / Thai Nguyen / Mac Care (úprava redakcie)

Tradičné metódy nabíjania batérií zahŕňajú konštantné prúdy a napätia, ktoré sú síce účinné, ale spôsobujú rýchlu degradáciu komponentov akumulátorov.

Tento tradičný prístup možno prirovnať k obrovskému davu, ktorý sa tlačí úzkym vchodom a spôsobuje jeho opotrebovanie.

Nabíjanie pulzným prúdom (PC) mení túto dynamiku tým, že dodáva energiu skôr v prerušovaných dávkach ako v nepretržitom prúde, čo pripomína prepúšťanie malých skupín cez bránu, znižuje napätie a zabraňuje degradácii.

Výhody nabíjania pomocou PC sú rôzne a možno ich využívať ako pri smartfónoch, tak aj pri ďalších elektronických zariadeniach.

Tri dôvody, prečo je PC nabíjanie revolučné 

  1. Pulzovanie znižuje rýchlosť tuhnutia anódového materiálu na báze lítia do tzv. rozhrania pevného elektrolytu, čo je nevyhnutný vedľajší účinok dobíjateľných batérií, ktorý znižuje kapacitu a poškodzuje úroveň výkonu.
  2. Nižšie mechanické napätie spomaľuje rýchlosť praskania grafitovej elektródy v dôsledku fyzikálneho tlaku.
  3. Impulzy umožňujú dôslednejšie molekulárne väzby medzi atómami tvoriacimi ďalší materiál elektródy (v prípade experimentu NMC532), čo pomáha aj jemu zostať v jednom kuse.

Batérie v smartfónoch môžu vydržať až o polovicu dlhšie 

iPhone 16 Pro batéria
Zdroj: DALL-E

Pokiaľ sa vám to zdá príliš komplikované, nič si z toho nerobte. Je to predsa chémia a tej nemusí rozumieť úplne každý. Každopádne by sme to však mohli uzavrieť tým, že v súčasnosti je vo svete trend, v rámci ktorého sa výrobcovia doslova predbiehajú v tom, kto svojim zákazníkom poskytne rýchlejšie nabíjanie batérie v smartfóne.

Jeho negatívnou súčasťou je ale fakt, že sa moderné batérie zvyknú na chemickej úrovni rýchlejšie pokaziť, kvôli čomu je potrebná ich výmena – v niektorých prípadoch už po roku, alebo roku a pol.

Pokiaľ by ale výrobcovia ako Apple, Samsung, Google či Xiaomi pristúpili na podporu PC nabíjania a rozdelili ho na impulzy, životnosť akumulátorov by sa predĺžila až o polovicu.

A čo je najlepšie? Technológia PC by podľa všetkého vôbec nemala byť náročná na aplikovanie do praxe. Uvidíme, či sa jej známe spoločnosti chytia, alebo nie.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Škoda vyvinula superšport pre hru Gran Turismo 7

Škoda Vision Gran Turismo
Zdroj: Škoda

Česká automobilka Škoda sa evidentne nestratí ani vo svete počítačových hier. Len nedávno sa objavili jej modely Enyaq v celosvetovom hite Fortnite, no ako sa ukazuje, Škoda týmto nekončí. Ako informuje na svojej oficiálnej internetovej stránke, jej ďalšou métou je známa závodná séria Gran Turismo 7, ktorú poznajú hráči hernej konzoly PlayStaton.

Práve pre nich automobilka vytvorila špeciálne superšportové vozidlo Vision Gran Turismo, ktorého dizajn je jednoducho úchvatný. Hráči si budú môcť s týmto futuristickým konceptom zajazdiť už od dnešného dňa (25. apríla 2024), pričom by mali vedieť, že jeho tvary kombinujú dizajnový jazyk Modern Solid s bohatou históriou značky v motoršporte.

Inšpirácia na vznik Škoda Vision Gran Turismo ochádza z modelov ako Škoda 1100 OHC a 130 RS, ktoré majú hlboké korene v závodnej histórii.

Škoda Gran Turismo je premyslená do posledných detailov

Škoda Vision Gran Turismo
Zdroj: Škoda

Virtuálny model musel spĺňať vysoké štandardy herného sveta. Martin Porteš, líder dizajnérskeho tímu vysvetľuje, že vozidlo bolo navrhnuté s ohľadom na stovky technických parametrov hry.

Aj keď ide teda o koncept, jazda v ňom by mala byť maximálne realistická. Koniec koncov, presne týmto prístupom sa preslávila celá herná séria Gran Tursimo.

Elektromobil s pohonom všetkých štyroch kolies disponuje štyrmi elektromotormi a výkonom až 800 kW, vďaka čomu sa bude môcť porovnávať s tými najlepšími autami, ktoré sú dostupné v hre.

Škoda Vision Gran Turismo
Zdroj: Škoda

Lítium-iónové batérie sú pri tom umiestnené v podlahe a elektromobil využíva 800-voltovú architektúru či aktívnu aerodynamiku.

Dizajn inšpirovaný legendou z roku 1957 a interiér, kde sa začínalo netradične od volantu

Škoda Vision Gran Turismo volant
Zdroj: Škoda

Zaujímavý je tiež spôsob návrhu tohto vozidla. Zatiaľ čo pri sériovom aute sa vždy začína pri návrhu vnútorného priestoru a pokračuje sa s detailmi ako sú napríklad volant a ovládacie prvky, pri práci na Škoda Vision Gran Turismo to bolo presne naopak.

Škoda Vision Gran Turismo volant
Screenshot

Dizajnéri najskôr navrhli volant, ktorý má všetky potrebné herné prvky a následne pokračovali so zvyškom kokpitu. Keď sa naň pozriete, uvidíte, ako moc je prepracovaný.

Exteriér vozidla je potom inšpirovaný legendárnym modelom modelom Škoda 1100 OHC z roku 1957, na ktorom sa pred dvoma rokmi zviezol aj Jeremy Clarkson po Piešťanskom letisku, keď na Slovensku natáčali prvý diel The Grand Tour.

Toto vozidlo odkazuje na závodné úspechy a historickú odkaz značky

Škoda Vision Gran Turismo a Škoda 1100 OHC
Zdroj: Škoda

Farebné varianty vozidla siahajú od elegantnej zelenej, ktorá odkazuje na koncept Vision 7S, až po tradičné bielo-modré sfarbenie s červenými detailmi, ktoré pripomínajú úspechy Škoda 130 RS na Rally Monte Carlo. Viac si môžete pozrieť v oficiálnom traileri.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

SkyShowtime zdražuje a zavádza nepríjemnú zmenu k horšiemu

Skyshowtime
Zdroj: Skyshowtime / Unsplash / Ibrahim Boran (úprava redakcie)

Ako sme už viackrát informovali, známa streamovacia služba SkyShowtime prináša na Slovensku zmeny, ktoré súvisia so zvyšovaním cien a tiež so zmenou ponúkaných balíkov. A hoci streamovacia služba hovorila len o týchto novinkách, v skutočnosti prišla ešte s jedným nepríjemným obmedzením, ktoré vás určite nepoteší.

Zatiaľ čo doteraz zákazníci platili za službu 5,99 € / mesačne alebo 2,99 € / mesačne (ak využili uvádzaciu zľavu na predplatné), SkyShowtime po novom zdražel až na 7,99 € / mesačne, respektíve 3,99 € / mesačne (pre klientov uvádzacej akcie). To je pomerne výrazný nárast ceny, ktorý môže odradiť nejedného klienta. Zďaleka to ale nie je všetko.

SkyShowtime potichu pridal obmedzenie 

Keď si totiž otvoríte oficiálnu stránku SkyShowtime a prejdete do sekcie tarifov, možno si všimnete aj nové podmienky, ktoré sú k dispozícii pre štandardné predplatné „Plus“. Týkajú sa konkrétne počtu zariadení, na ktorých je možné súčasne sledovať filmy a seriály.

Zatiaľ čo doteraz ste týmto spôsobom mohli využívať SkyShowtime až na troch zariadeniach, po novom ide len o dve zariadenia v reálnom čase, čo predstavuje určite obmedzenie napríklad pre rodiny s deťmi.

Je celkom pochopiteľné, že táto zmena SkyShowtime má jasný cieľ a tým je zastaviť používateľov, ktorí medzi sebou zdieľajú heslá a nežijú v jednej domácnosti.

Na druhej strane, SkyShowtime práve pomerne výrazne zvýšil ceny. Nikto by teda nečakal, že vám dá za viac peňazí ešte menej služieb.

SkyShowtime
Zdroj: SkyShowtime

Balíček SkyShowtime s reklamami je ešte obmedzenejší 

Druhou voľbou je potom balíček štandardného predplatného s reklamami, ktorý bude na Slovensku fungovať ako úplne prvý v porovnaní s konkurenciou. Disney+ ani Netflix zatiaľ nič podobné neponúkajú.

Za predplatné s reklamami zaplatíte iba 4,99 € / mesačne a taktiež získate prehrávanie vo Full HD kvalite. Rozdiel je však v tom, že v najlacnejšom predplatnom už budete môcť sledovať stream len na jednom zariadení.

Zároveň tiež platí, že v základnom balíku predplatného nebude možné sťahovať tituly offline. V štandardnom balíku si takto môžete stiahnuť až 30 titulov, čo sa hodí napríklad na dlhých cestách.

Uvidíme, ako sa ku tejto zmene postavia samotní zákazníci. Nechajme sa prekvapiť.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

SLEDUJ NÁS

35,802FanúšikoviaPáči sa
5,014NasledovníciNasledovať
203OdberateliaPredplatiť

NAJČÍTANEJŠIE

YOUTUBE