Spoločnosť Apple ešte v auguste uviedla, že vyplatí 100 miliónov dolárov a vykoná niekoľko zmien v obchode App Store, aby urovnala hromadnú žalobu, ktorú na ňu v minulosti podali vývojári.

Ponuku na vyrovnanie včera predbežne schválila sudkyňa Yvonne Gonzalez-Rogersová, ktorá okrem tohto prípadu vedie aj súdny spor s Epic Games.

Podľa podmienok dohody Apple vytvorí „fond“ vo výške 100 miliónov dolárov, ku ktorému budú mať vývojári prístup na základe svojich historických príjmov z obchodu App Store.

Vývojári, ktorí v každom kalendárnom roku od 4. júna 2015 do 26. apríla 2021 zarobili prostredníctvom amerického obchodu so svojimi aplikáciami 1 milión dolárov (alebo menej), môžu získať 250 $ až 30 000 $. Vyššie čiastky sú pochopiteľne určené pre tých, ktorí sa na ekosystéme App Store podieľali vo väčšej miere.

Pridajte si Svetapple.sk aj na Instagrame. Každý deň prinášame množstvo zaujímavého obsahu, ktorý je trochu iný než tu na webe.

Okrem vyplatenia 100 miliónov dolárov spoločnosť Apple súhlasila aj s tým, že počas nasledujúcich troch rokov zachová App Store Small Business Program v jeho súčasnej štruktúre a umožní vývojárom používať komunikačné metódy ako je e-mail na zdieľanie informácií o platobných metódach dostupných mimo ich aplikácií pre iOS.

Medzi ďalšie podmienky patrí viac možností v oblasti stanovenia cien v App Store, zverejňovanie výročnej správy o transparentnosti založenej na údajoch z App Store a nástroje, pomocou ktorých sa vývojári môžu odvolať ak ich apka bude zamietnutá.

Už od roku 2019

App StoreSúdny spor sa datuje do roku 2019, keď skupina iOS vývojárov obvinila spoločnosť Apple za to, že využíva svoj monopol v obchode App Store na zavádzanie provízií „zabíjajúcich zisk“.

Prečítajte si tiež  Apple tajne skupuje reklamy na niektoré apky v App Store aby ľudia využili jeho platobnú bránu s 30 % províziou

Vývojári boli nespokojní s 30-percentným znížením provízií zo strany spoločnosti Apple, pričom tento problém sa do veľkej miery vyriešil, keď spoločnosť Apple zaviedla program App Store Small Business Program kde provízie klesli na 15 % pre vývojárov, ktorí v danom kalendárnom roku zarobili menej ako 1 milión dolárov.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -