Napriek tomu, že sme sa v novej generácii iPhonov nedočkali žiadnych zásadnejších zmien, nový jablkový smartfón si pozoruhodne drží svoju hodnotu. Nový výskum ukazuje, že úroveň znehodnotenia iPhonu 13 je o polovicu nižšia ako v prípade iPhonu 12.

Prečítajte si tiež  Recenzia iPhone 13 Pro: Skutočný profesionál telom i dušou

Vo výskume sa uvádza, že hoci si telefóny Apple zvyčajne držia vyššiu hodnotu ako telefóny iných značiek, jedná sa o výnimočnú amortizáciu aj na pomery iPhonov.

Podľa spoločnosti SellCell stratil iPhone 13 po prvom a druhom mesiaci až o 50 % menej hodnoty ako iPhone 12. Nová „trinástka“ taktiež zaznamenala dva mesiace po uvedení na trh najnižšie znehodnotenie v porovnaní s ostatnými generáciami iPhonov, keď smartfón prepadol len o 25,5 % na cene.

iPhone 13

Jedným z dôvodov je podľa prieskumu nedostatok čipov a polovodičov. Keďže pre zákazníkov bolo ťažké získať novšie iPhony, ich ceny zostali vyššie. Aj napriek tomu, že od predstavenia iPhonu prešli vyše dva mesiace, niektorí užívatelia na svoje kúsky stále čakajú.

Smartfón s pridanou hodnotou

Následným efektom takýchto komplikácií je však nevyhnutne zvýšenie dopytu po danom výrobku. To znamená, že iPhone 13 si za prvé dva mesiace od uvedenia na trh udržal najlepšiu hodnotu v porovnaní s predchádzajúcimi modelmi. To nie je samozrejme skvelá správa iba pre producenta z Cupertina ale aj pre tých, ktorí si telefón zabezpečili pri uvedení na trh.

Prémiové modely si udržali alebo opätovne získali hodnotu, pričom iPhone 13 Pro Max 1 TB získal späť 1,4 %, 512 GB variant získal späť 1,7 % svojej uvádzacej ceny a 128 GB verzia zaznamenala pôsobivý nárast o 1,8 %. Model 256 GB zostal nezmenený, v prvom mesiaci stratil 18,3 % svojej hodnoty a v druhom mesiaci si hodnotu udržal.

iPhone 13 Pro closeup

Na druhej strane, iPhone 13 mini stratil priemernú hodnotu v rámci všetkých troch telefónov. Len 512 GB model získal späť 4 % svojej hodnoty. Modely s kapacitou 256 GB a 128 GB boli okresané o 7,5 %, a 5 %. Opäť sa teda potvrdilo, že najmenší figurant modelovej rady je aj najslabšie predávaným telefónom.

Prečítajte si tiež  Recenzia iPhone 13 mini: Kompaktný smartfón do každého vrecka

Pokiaľ ide o budúci iPhone 14,  autori prieskumu si nemyslia, že budúce modely udržia rovnakú hodnotu ako súčasná generácia. Je však ale viac ako možné, že sa kríza pretiahne aj do nasledujúceho roka a problémy s dostupnosťou a dodávkami budú naďalej pretrvávať.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -