Dnes kúpite iPhone 13 s perfektnou zadnou kamerou aj cca 730 €. Zariadenie má kompaktné rozmery, takže ho zmestíte do vrecka a rovnako je neustále prepojené zo svetom prostredníctvom internetu. Svoj záber teda môžete v priebehu minút upraviť a zdieľať na sociálnej sieti.

Ide o technológiu, ktorú považujeme za úplne bežnú. Veď niektorí z nás s ňou prakticky vyrastali. Aj preto si možno mnohí ľudia nevedia predstaviť, aké bolo náročné natočiť video v takom roku 1920.

Samozrejme, že už v tom čase existovali kamery. Veď prvý „film“ (alebo skôr video) natočili bratia Lumièrovci už v roku 1895. O 25 rokov neskôr šlo teda o technológiu, ktorá nebola považovaná za žiaden zázrak. 

Tak či onak, natáčanie záberov bolo stále veľmi netradičné a preto sú krátke filmy z tejto doby také vzácne. Dnes sa môžete pozrieť na minulosť niekoľkých svetových metropol v kvalite, akú ste ešte nikdy predtým nevideli. Pomohli tomu moderné algoritmy. ‚

Video bolo zmodernizované vďaka umelej inteligencii 

Video z roku 1920
Zdroj: YouTube / NASS

Dnes vám ukážeme video, ktoré vás príjemne prekvapí. Samozrejme, v roku 1920 neexistovalo nič ako digitálna kamera a zábery už vôbec neboli farebné. Takisto vtedajšie kamery nezaznamenávali žiaden zvuk a nenatáčali videá pri 60 snímkach za sekundu.

O toto vylepšenie sa postarala umelá inteligencia, ktorá dokázala do čierno-bielych záberov pridať hodnoverné (hoci nie reálne) farby a takisto dobové zvuky motorov, ulice a všetkého, čo s uvedenými zábermi súvisí.

Výsledok je taký realistický, že vás to možno miestami až šokuje. Vďaka moderným technológiám sa môžete pozrieť na svet z minulosti v kvalite, v akej ho v danej dobe nebolo možné zachytiť.

Dajte nám vedieť do komentára nižšie, ako sa vám úprava videa páči. Sme zvedaví na všetky vaše postrehy a názory.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz

Prečítajte si tiež  Naše telefóny sú sedemkrát špinavšie ako záchodové misy. Kožené obaly to ešte zhoršujú. Ako ich čistiť a dezinfikovať?
Môže ťa zaujímať
- Reklama -