Internetové alebo telefonické / SMS podvody sú žiaľ na Slovensku veľmi bežné a aj my v redakcii sa s nimi stretávame na dennej báze. Najnovšie na niektoré z nich upozorňuje aj Slovenská sporiteľna, ktorá vydala na svojom webe varovanie. Prečítať by si ho mal každý klient.

Finančná inštitúcia vo svojom varovaní upozorňuje najmä na podvodné e-maily, textové správy alebo odkazy na sociálnych sietiach, ktoré sa v posledných mesiacoch objavili na celom území našej krajiny. Stoja za nimi šikovní hackeri, ktorí vás chcú pripraviť o peniaze.

Hľadáte kvalitný transparentný kryt pre svoj iPhone? Na Loopi.sk ho nájdete. V ponuke je za skvelú cenu a zaplatiť zaň môžete rýchlo a bezpečne cez Apple Pay. (reklama)

Cieľom útočníkov je podľa Slovenskej sporiteľne získanie prístupového heslá k elektronickému bankovníctvu jej klientov. Pokiaľ máte teda v tejto banke účet, dávajte si extra veľký pozor. Útoky sú doslova na každom kroku.

Prosíme vás o obozretnosť, neklikajte na podozrivé e-maily, na linky podozrivé linky v SMS správach a nepodľahnite lákavým výhram na sociálnych sietiach. Ide o podvod, kde sa útočníci snažia vylákať vaše údaje do elektronického bankovníctva. píše Slovenská sporiteľna vo svojej správe.

Všetky pokusy o podvod banka aktívne preveruje, a ak zistí podozrivé aktivity, podniká kroky na zabránenie vzniku škody. Pochopiteľne však nedokáže ustrážiť všetko.

Slovenský sporiteľna zverejnila aj sériu obrázkov, ktoré ukazujú, na čo si dávať pozor

Slovenská sporiteľňa varovanie
Zdroj: Slovenská sporiteľňa
Slovenská sporiteľňa varovanie
Zdroj: Slovenská sporiteľňa
Slovenská sporiteľňa varovanie
Zdroj: Slovenská sporiteľňa

Čo je to phishing?

iPhone hackerský útok
Zdroj: Unsplash / Sebastiaan Stam / David Grandmougin

V skratke je slovíčko phishing odvodené od anglického „fishing“ (rybolov). Názov obsahuje skrytý význam, ktorým je získanie prístupu ku citlivým informáciám používateľa prostredníctvom návnady, napríklad falošného odkazu na internetovú stránku.

V nej vyplníte osobné údaje od banky, ktoré zašlete rovno podvodníkom, a tí už nemajú veľa roboty, aby sa rýchlo nabúrali do vášho účtu a pripravili vás o celoživotné úspory. Do pozornosti tiež treba dať, že podobne phishingové útoky sú vo svete čoraz bežnejšie a preto by ste mali byť vždy v strehu.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  iPhone 14 / 14 Pro a jeho oficiálne ceny na Slovensku. Zaplatíte viac ako 2000 EUR
Môže ťa zaujímať
- Reklama -