Spoločnosť Apple neustále pracuje na svojich operačných systémoch, do ktorých nepridáva iba nové funkcie ale rovnako ich opravuje a tým pádom zbavuje rôznych chýb a nedostatkov. Ešte minulý týždeň vyšiel update iOS 16.3.1, ktorý Apple odporúča nainštalovať všetkým používateľom. Jeho predošlá verzia totiž obsahovala problémy, ktoré môžu byť potencionálne nebezpečné. Téme sa venoval portál 9to5mac.

Výrobca teraz aktualizoval svoje oficiálne internetové stránky, v ktorých odhalil, že ak máte iOS 16.3, existuje viacero zneužití, vďaka ktorým sa do vášho zariadenia môžu nabúrať hackeri. Prvá chyba v tejto verzii súvisí s nesprávne vytvoreným certifikátom. To mohlo viesť až ku DoS útokom, v rámci ktorých hacker zahlti zariadenie alebo sieť extrémnou prevádzkou, v dôsledku čoho celý systém spadne a iPhone sa reštartuje.

iOS 16.3 mal ale obsahovať aj tri ďalšie nebezpečné exploity, ktoré vyriešila až aktualizácia na iOS 16.3.1 z minulého týždňa. Jeden z nich, ktorý bol detegovaný v systéme Crash Reporter, umožňoval útočníkom čítať ľubovoľné súbory ako root.

Zvyšné dve chyby potom umožňovali útočníkovi spustiť na iPhone (alebo iPade) ľubovolný kód, ktorý mohol mať vyššie oprávnenia. Cudzie osoby mohli vďaka tomu narobiť šarapatu vo vašom iPhone bez toho, aby ste o tom vôbec vedeli.

iOS 16.3 obsahoval chybu, ktorá bola aktívne zneužívaná 

Nakoniec stojí za zmienku, že iOS 16.3.1 opravil aj nedostatky WebKitu, ktoré mali byť aktívne zneužívané. Apple teda ponúka skoro dokonalé operačné systémy, no stopercentne sa na ne dávno spoliehať nedá. Vždy by ste mali byť opatrní.

Loopi
REKLAMA

Ak však chcete zostať v bezpečí to najlepšie a najjednoduchšie, čo môžete urobiť, je pravidelne aktualizovať softvér zariadenia. Len tak budete mať istotu v tom, že vám kliknutie na nesprávny odkaz na internete alebo v SMS správe nenarobí v iPhone problémy.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  iPhone 6S Plus - Na 1% pokojne aj 30-40 minút?
Môže ťa zaujímať
- Reklama -