Na Slovensku sa v uplynulých rokoch masívne rozšírili online podvody, ktoré sa snažia ľudí okradnúť cez internet. Anonymní útočníci sa od vás prostredníctvom metódy zvanej Phishing pokúšajú získať číslo karty skrz falošné stránky a potom vám vybielia účet. Polícia Slovenskej republiky sa voči týmto metódam rozhodla zabojovať.

Ešte minulý rok vznikla iniciatíva „Mňa neoklameš“, z ktorej sú podvodníci pravdepodobne dosť zmätení. Slováci si totiž užívajú, keď im môžu poslať obrázok klauna s veľkým čiernym textom. Do iniciatívy sa môže zapojiť v podstate každý, komu už lezú na na nervy internetové podvody. A robí to evidentne dosť ľudí.

Odhaliť samotný podvod nemusí byť jednoduché, pretože útočníci využívajú sofistikované metódy, na ktoré z času na čas naletí aj skúsený používateľ. Na druhej strane, pokiaľ si budete všímať niektoré ťahy (ktoré sa opakujú), ľahko rozoznáte, kto sa vás snaží okradnúť. Polícia hovorí napríklad o týchto situáciách:

  • Predávate tovar a napíše vám niekto, kto by si ho rád kúpil. Tá osoba však trvá na tom, že vám sama pošle kuriéra. Pozor je to podvod.
  • Príde vám e-mail, kde na vás „polícia a Europol“ podávajú trestné oznámenie. Opäť ide o podvod.
  • Narazíte na komentár, kde vám niekto chce darovať celý svoj majetok. To je snáď jasné, podvod!

Akonáhle sa v podobnej situácii ocitnete aj vy, to najlepšie čo môžete urobiť je, že vysmejete podvodníka. Uložte si obrázok „Mňa neoklameš“ alebo jeho anglickú verziu „Don’t even try“ s logom polície a pošlite ho každému online zlodejovi, na ktorého narazíte či už v správach, cez e-mail alebo v komentároch. Takto najrýchlejšie zistí, že sa vás ďalej nemá pokúšať okradnúť o peniaze.

Polícia tiež vyzýva k tomu, že keď na podvodníka narazíte, uložte si snímku obrazovky, kde vidno konverzáciu a pošlite jej ju. Vyšetrovateľom to pomôže pri odhaľovaní online podvodov a polícií zas poslúži, aby na tieto podvody upozornila ostatných. Obrázky v slovenčine a angličtine stiahnete pod týmto odstavcom:

Mňa neoklameš iniciatíva polície SR
Zdroj: Polícia SR
Mňa neoklameš iniciatíva polície SR
Zdroj: Polícia SR

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz

Prečítajte si tiež  AKTUÁLNE: Slováci pripravte sa na obrovský výpadok internetu známeho operátora. Potrvá do konca novembra
Môže ťa zaujímať
- Reklama -