Mobilné zariadenia s operačným systémom iOS sú preslávené pre svoju dlhú softvérovú podporu. V roku 2023 môžete mať iOS 16 nainštalovaný aj v šesť rokov starom iPhone X, čo pri drvivej väčšine smartfónoch s konkurenčným Androidom nehrozí. Ako ale píše portál Gizchina, aj v tomto smere existujú výnimky.

Jednu z nich predstavuje zariadenie Fairphone 2 od spoločnosti s rovnomenným názvom, ktoré teraz ukončuje svoju sedemročnú podporu. Poprvýkrát bolo vydané v októbri 2015 s operačným systémom Android 5 Lollipop, čo bolo zhruba v rovnakom čase, keď spoločnosť Apple predstavila iPhone 6S s operačným systémom iOS 9.

Spoločnosť Fairphone sa v čase predaja svojich mobilných zariadení zaviazala, že softvérovú podporu bude prinášať zákazníkom na dobu 3 – 5 rokov.

Fairphone 2 ale vcelku prekvapivo dostal až sedemročnú softvérovú podporu, čím vytvoril rekord na platforme Android. Žiaden iný smartfón nedostal od výrobcu takúto extra pozornosť.

Vo Fairphone vyrábajú ekologické smartfóny a chcú aby ste ich používali čo najdlhšie 

FairPhone 2
Zdroj: Wikipedia / Fairphone

Je zaujímavé, že cieľom spoločnosti Fairphone nie je predávať každý rok svojim zákazníkom nový smartfón tak, ako to má nastavené väčšina iných výrobcov. Táto firma má úplne inú myšlienku, v rámci ktorej sa snaži pomocou svojich mobilných zariadení minimalizovať dopad na životné prostredie.

Na ich produkciu používa výhradne ekologické materiály a zároveň sa snaží dosiahnuť udržateľnosť tým, že problémy na svojich smartfónoch rieši aj celé roky po ich oficiálnom vydaní.

Ako sme už napísali vyššie, Fairphone 2 bol v čase uvedenia na trh vybavený systémom Android 5 Lollipop. V súčasnosti je na ňom ale možné používať podstatne modernejší Android 10 (2019), ktorý síce nie je žiadnou novinkou ale vďaka podpore bezpečnostných záplat a aktualizácií je na ňom stále možné používať väčšinu aplikácií stiahnutých z internetového obchodu Google Play.

Fairphone teda dodržal svoj sľub a ukázal, že mu nejde iba o zisk ale aj o ekológiu. A to sa počíta.

Fairphone 2 už nebude aktualizovaný. Kúpiť si však môžete moderný Fairphone 4

Fairphone 4
Zdroj: Fairphone

Je samozrejme logické, že starý smartfón z roku 2015 nie je možné aktualizovať naveky. Veď dnes ho už používa len minimum pôvodných zákazníkov.

Podpora by mala skončiť koncom mája 2023 a Fairphone zákazníkom odporúča, aby boli pri využívaní smartfónu Fairphone 2 maximálne opatrní z dôvodu zníženej bezpečnosti.

Pokiaľ vám je prístup tohto výrobcu sympatický, nezúfajte. Fairphone totiž v roku 2021 predstavil Fairphone 4, ktorý bude taktiež podporovaný celú väčnosť a zároveň je vyrobený so zreteľom na životné prostredie.

Prečítajte si tiež  Pozrite sa na fantastický koncept iPhone 12 s Touch ID v displeji!

Zariadenie ponúka procesor Qualcomm SM7225 Snapdragon, 6 GB alebo 8 GB operačnej pamäte RAM a tiež 6,3″ LCD displej s rozlíšením 1080 x 2340 px. Fairphone 4 tiež obsahuje dvojicu fotoaparátov na zadnej strane (48 MP (širokouhlý) + 48 MP (ultraširokouhlý) a 3D TOF senzor na meranie hĺbky. Batéria má dlhú výdrž vďaka kapacite až 3 905 mAh. 

Je drahší ako iPhone 14

Fairphone 4
Zdroj: Fairphone

Toto zariadenie sa dá dokonca kúpiť aj na slovenskom trhu, pričom je k dispozícii v dvoch samostatných verziách. Lacnejší model Fairphone 4 so 6 GB RAM a 128 GB pamäťou kúpite od 717,63 € a drahší a výkonnejší model s 8 GB RAM a 256 GB pamäťou sa potom predáva od 800,08 €. Povedzme si ale na rovinu, že to nie je na relatívne obyčajný Android práve najmenej. 

Otázne preto zostáva, či sa už za tieto peniaze viac neoplatí úplne nový iPhone 14, ktorý zoženiete v rámci najlacnejšej ponuky od 768 €.

žltý iphone 14 a iPhone 14 Plus
Zdroj: YouTube / Karl Conrad (snímka obrazovky)

Aj tento smartfón je vyrobený zo striktne ekologických materiálov, takže sa dá dobre recyklovať a používať ho môže po vás ešte niekoľko majiteľov, keď si kúpite novší model.

Softvérová podpora bude samozrejme dosahovať minimálne 5 – 7 rokov, čo je v podstate rovnako, ako pri spoločnosti Fairphone. Každý sa musí rozhodnúť sám či dá prednosť iOS alebo Androidu. Napíšte nám do komentára, ako by ste sa rozhodli vy!

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -