Pre jedného nenávidený, pre iného zase milovaný. iPhone SE 3. generácie už od svojho minuloročného príchodu na trh rozdeľuje spoločnosť, pretože ponúka obrovský výkon s 5G pripojením za rozumnú cenu, avšak vo veľmi zastaralom kabáte. Toto zariadenie dnes kúpite vo vysokých cenových zvýhodneniach, vďaka ktorým na ňom krásne ušetríte.

Aby sme to priblížili, iPhone SE 3 sa začal v čase uvedenia na trh predávať za 519 €, pričom spoločnosť Apple jeho cenu neskôr zvýšila na 549 € z dôvodu inflácie a nestabilného menového kurzu. Po kliknutí na tento odkaz ale zobrazíte ponuky, kde sa dá zariadenie kúpiť už za cca 450 €, vďaka čomu na jeho nákupe ušetríte pokojne aj 100 €. A to sa špeciálne pri tomto „dostupne sa tráviacom“ smartfóne určite oplatí.

iPhone SE 3 a jeho kontroverzný hardvér, ktorý dáva zmysel

iPhone SE 3. generácie
Zdroj: Unsplash / Thai Nguyen / Seiya Maeda (úprava redakcie)

Aj keď ide o zariadenie predstavené v roku 2022, pri pohľade naň máte pocit, že sa pozeráte na iPhone 6 z roku 2014 alebo v trochu lepšom prípade na iPhone 8, ktorý prišiel na trh s prakticky totožným dizajnom v roku 2017.

Telefón ma klasický 4,7″ Retina displej, ktorý vás neurazí ani nenadchne, no keďže ide o smartfón od Apple, tešiť sa môžete na kvalitné farby, pozorovacie uhly a tiež vysoké rozlíšenie s absolútne dostačujúcou hustotou pixelov 326 ppi.

V prednej časti nájdete aj okrúhle tlačidlo, ktoré si iPhone SE 3 ponechal ako vôbec posledný model v ponuke. Je to kvôli staromódnemu hranatému displeju ako aj prítomnosťou odomykania prostredníctvom odtlačku prsta Touch ID. Žiadne skenovanie tváre (Face ID) tu nečakajte.

Extrémne výkonný procesora A15 Bionic procesor a 5G pripojenie

Revolúcia s 5nm čipmi od Apple? Zabudnite
Zdroj: Apple

Dobrou správou je, že vpredu nájdete kvalitnú 12 MP kameru s portrétnym režim a vzadu ešte kvalitnejšiu šošovku s rovnakým rozlíšením. iPhone SE 3 zvláda natáčať video do 4K a tiež ho opticky stabilizovať.

Smutnou správou je ale to, že iPhone SE 3 sa do dnešných dní nenaučil fotiť v tme alebo šere prostredníctvom nočného režimu – hoci ide len o softvérovú funkciu. Našťastie sa to dá v prípade potreby vyriešiť aplikáciami z App Store no za tie treba platiť…

Zabudnúť napokon nemôžeme ani na to, v čom je tento lacný smartfón naozaj dobrý. Apple doň vložilo procesor A15 Bionic, ktorý je aj súčasťou dostupnejšieho iPhonu 14 či iPhonu 14 Plus. To mu zabezpečuje možno až zbytočný výkon, ale zato extrémne dlhú životnosť. iPhone SE 3 bude prijímať najnovšie aktualizácie iOS ešte aspoň 5 rokov!

Prečítajte si tiež  Mac mini je po zľave brutálne lacný. Dostupnejší počítač od Apple nenájdete

Rovnako sa dokáže pripojiť na 5G sieť a jeho 2 018 mAh akumulátor zabezpečí solídnu výdrž batérie na úrovni jedného dňa. Je to teda dostačujúce, no žiadne zázraky radšej neočakávajte.

A hoci by sme mohli toto zariadenie kritizovať, neurobíme to, pretože to niekomu v spoločnosti Apple ešte stále dáva zmysel a iPhone SE 3 je z nejakého dôvodu deviaty najpredávanejší smartfón na svete (zdroj). Sú skrátka ľudia, ktorým jeho tvary, rozmery a jednoduchosť sedí a preto sú s ním maximálne spokojní.

Alternatívou môže byť iPhone SE 2 alebo iPhone 11

iPhone SE a iPhone 11 na jednej fotke
Zdroj: Unsplash / Shiwa ID / Mikhail Tyrsyna (úprava redakcie)

A ak sa vám zdá iPhone SE 3. generácie príliš drahý, prípadne by ste chceli vyskúšať niečo modernejšie, pripravili sme si pre vás aj dve alternatívy za rozumnú cenu, ktorých nákup môžete taktiež zvážiť.

Apple ich už síce nemá v oficiálnej ponuke, no skladové zásoby predajcov na Slovensku sú stále dostatočne plné, takže ich bez problémov zoženiete ako úplne nové.

iPhone SE 2020 ako lacnejšia alternatíva

iPhone SE 2022
Zdroj: AppleInsider

Tou prvou je iPhone SE 2. generácie, ktorý prišiel na trh o dva roky skôr než nástupca. Po dizajnovej stránke vyzerá úplne rovnako a takisto ponúka totožný fotoaparát. iPhone SE 2. generácie má však k dispozícii starší (ale stále dostatočne výkonný) procesor A13 Bionic a podporu „len“ 4G siete.

Pokiaľ by vám tieto dve negatíva neprekážali, ušetriť môžete viac ako sto eur. Zariadenie totiž zoženiete po kliknutí na tento odkaz už od 316,73 €. Keďže budete platiť skoro za to isté, z nášho pohľadu je to možno aj rozumnejšia voľba.

iPhone 11 ako voľba srdcom 

iPhone 11 je v zľave
Zdroj: Unsplash / David Švihovec / Geometric Photography (úprava redakcie)

Druhou a z nášho pohľadu lepšou voľbou je iPhone 11. Tento telefón je dokonca ešte starší ako iPhone SE 2, no ponúka rovnaký procesor. Zároveň má však väčší 6,1″ edge-to-edge displej, ktorý sa dá odomykať prostredníctvom Face ID. Tento model dostal do vienka dve šošovky fotoaparátu na zadnej strane (pribudla ultraširokouhlá) a dokonca aj nočný režim.

Jedným negatívom je v tomto prípade vyšší vek, čo znamená, že softvérové aktualizácie bude iPhone 11 dostávať pravdepodobne už iba 2 roky. Každopádne, za cenu len 441 €, ktorá dokonca podlieza iPhone SE 3 je to z nášho pohľadu to najlepšie, čo si môžete z tohto výberu kúpiť. A to sme nespomenuli, že iPhone 11 má až 3 110 mAh batériu.

Dajte nám vedieť do komentára, pre ktorý z trojice týchto smartfónov by ste sa vo finále rozhodli vy. Bol by to iPhone SE 3, iPhone SE 2 alebo iPhone 11? Sme zvedaví na všetky vaše názory.

Prečítajte si tiež  Samsung Galaxy S22 dnes kúpte vo vynikajúcej zľave. Je to zaujímavá alternatíva pre iPhone

Ekologický alebo priehľadný kryt kúpite na Loopi

Loopi Bio Case
Zdroj: Loopi

Pokiaľ si zaobstaráte iPhone SE 2/3 alebo iPhone 11, myslieť by ste mali aj na kvalitné príslušenstvo, ktoré vám ho z dlhodobého hľadiska ochráni. Na Loopi.sk nájdete hneď dva typy krytov, ktoré sú dostupné za výhodnú cenu.

Tým prvým je ekologický kryt, ktorý je vyrobený zo pšeničného plastu a keď ho prestanete používať, môžete ho zahodiť do kompostu, kde sa po čase sám biologicky rozloží. Cena tohto krytu je pre:

Rovnako tak na Loopi nájdete aj mimoriadne kvalitný transparentný kryt s vysokou ochranou proti žltnutiu, ktorý si môžete zaobstarať na iPhone 11 len za 14,99 €. Pre iPhone SE 2/3 sú žiaľ tieto obaly momentálne vypredané.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -