Spoločnosť Apple nám už približne za dva mesiace predstaví svoj nový iPhone 15, ktorý prinesie viacero technologických vychytávok. Jednou z nich bude aj kompletne prepracovaný nabíjací port, ktorý už nebude mať klasických 8 pinov.

Namiesto toho sa do zariadenia nasťahuje oveľa univerzálnejšie riešenie, ktoré už spoločnosť Apple používa vo svojom iPade či MacBooku. USB-C dostane iPhone 15 skôr z donútenia, nakoľko Apple ku tejto zmene dotlačila Európska únia. Na druhej strane z toho plynie jeden benefit, a to ten, že na všetky Apple zariadenia vám bude stačiť jedna nabíjačka.

A aj keď by sa mohlo zdať, že Apple používa aktuálny obojstranný Lighnting port s ôsmymi pinmi odjakživa, nie je to celkom pravda. Hoci má tento konektor za sebou už slušnú históriu, iPhone sa prvých 5 rokov svojej produkcie spoliehal na úplne iné riešenie.

Prvý konektor v iPhone mal 30-pinov a bol extrémne nepraktický 

Apple 30-pinový konektor
Zdroj: Apple

Pamätníci a starší používatelia vedia, že hovoríme o pôvodnom 30-pinovom porte, ktorý bol po prvýkrát zavedený ešte v roku 2007 v iPhone 2G a dokonca ho používali aj hudobné prehrávače iPod.

Tento pomerne rozmerný obdĺžnikový port fungoval aj v iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4 a iPhone 4S. V roku 2012 ho z praktických dôvodov Apple nahradilo za Lightning, keď predstavilo iPhone 5. generácie.

Klasický 30-pinový port prinášal množstvo nevýhod. Tou azda najväčšou boli jeho obrovské rozmery a tiež fakt, že sa nedal používať obojstranne. Lightning tieto „nedokonalosti“ zmazal a používateľom poskytol komfort a vysokú odolnosť. O kvalitách tohto riešenia hovorí aj čas, počas ktorého sa používal.

Reklama
Reklama

Apple ho nahradí až v iPhone 15 v roku 2023, takže na trhu zotrvá viac ako 11 rokov. Dajte nám vedieť do komentára, aké máte skúsenosti s Lightningom a či si ešte pamätáte na klasický 30-pinový port. Tešíme sa na všetky vaše postrehy a názory.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz

Prečítajte si tiež  Ďalší únik odhaľuje iPhone SE 4. Okrem OLED displeja dostane aj akčné tlačidlo či USB-C
Môže ťa zaujímať
- Reklama -