Spoločnosť Apple začala vo veľkom varovať mnohých ruských novinárov, ktorí používajú na svoje súkromné aj pracovné účely jej iPhone. Hoci sú tieto zariadenia vo veľkom označované za veľmi bezpečné, aj v operačnom systéme iOS sa nachádzajú chyby, cez ktoré je do nich možné nahrať vírus.

Apple je presvedčené o tom, že viacerí novinári a aktivisti sú v Rusku vystavovaní špionážneho softvéru Pegasus, za ktorým stoja niektoré svetové vlády a vo veľkom ho využívajú orgány činné v trestnom konaní. Ich cieľom je monitorovanie obsahu v zariadeniach a tiež ich používateľov.

Technologický gigant z Cupertina podľa správy denníka New York Times rozosiela novinárom a pracovníkom médií ruských spravodajských agentúr oznámenia, že sa s vysokou pravdepodobnosťou stali terčom „štátom sponzorovaných hackerov„. Patrí sem aj vydavateľka ruskej publikácie Meduza Galina Timčenková pôsobiaca v exile.

Jej iPhone mal byť infikovaný v Nemecku len dva týždne po tom, ako Rusko začiatkom roka označilo spomínané noviny za „nežiaducu organizáciu„.

Okrem toho dostal rovnaké varovanie aj redaktor novín Current Time Jevgenij Erlich, ktorý o tom informoval na sociálnych sieťach. Podobne sa vyjadrili aj novinári Maria Epirfanova a Jevgenij Pavlov z denníka Novaja Gazeta Europe.

Apple varuje pred vírusmi už roky 

To, že spoločnosť Apple varuje novinárov, aktivistov alebo politikov pred podobnými hackerskými útokmi nie je nič nové a počúvame o tom už niekoľko dlhých rokov.

Firma za týmto účelom zriadila aj špeciálnu internetovú stránku podpory, na ktorej potencionálne poškodeným používateľom vysvetľuje, aké hrozby na nich cez špionážny softvér Pegasus číhajú a čo majú urobiť, aby sa pred ním vedeli ochrániť.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  iPhone SE 2 (iPhone 9) bude vyzerať takto. Pozrite si reálne vizualizácie.
Môže ťa zaujímať
- Reklama -
ZDROJSvetApple
Róbert Hallon
Som spolumajiteľ a hlavný tvorca obsahu na svetapple.sk. Študujem Dizajn médií v Bratislave a milujem Apple najmä pre filozofiu, ktorou tvorí svoje služby a produkty. Mojím druhým "koníčkom" sú autá, o ktorých tu sem tam tiež niečo napíšem.