Spoločnosť Apple v súčasnosti nepracuje iba na tom, aby dokázala svojim zákazníkom doručiť iPhony 15, ktoré aktuálne pre extrémny záujem vôbec nestíha vyrábať. Veľké tímy v Cupertine sa už totiž naplno venujú vývoju a príprave výroby nástupcu, ktorý ponesie označenie iPhone 16. A aj keď je toto zariadenie stále zahalené rúškom tajomstva, už dnes ho niektoré úniky mierne odkrývajú. Môžu za to dodávateľské reťazce.

Ako informuje známy leaker Jeff Pu, ktorý má v Číne veľmi dobré zdroje, Apple v roku 2024 mierne zmení svoju stratégiu, ktorá sa týka procesorov pri iPhone 16. Je síce pravda, že základné a prémiové modely budú mať stále odlišný výkon, no zároveň by mali dostať čipovú sadu rovnakej generácie, ktorá bude v oboch prípadoch produkovaná najmodernejším 3 nm výrobným procesom druhej generácie, známym aj pod označením N3E.

Aby sme to lepšie vysvetlili, iPhone 15 Pro / 15 Pro Max využíva procesor A17 Pro, ktorý je tiež produkovaný za pomoci 3 nm výrobného procesu, no v tomto prípade ide o jeho prvú generáciu, ktorá sa označuje ako N3B.

Apple nechce používať procesor A17 Pro v základnom iPhone 16 

Apple A18 a A18 Pro iphone 16
Zdroj: Apple (úprava redakcie)

Spoločnosť Apple to teda na budúci rok celé trochu zjednotí a žiaden nový iPhone 16 nebude vybavený čipom tohtoročnej generácie, čím kompletne prepracuje svoju stratégiu. Doteraz sme totiž boli zvyknutí na to, že lacnejšie modely dostali procesory, ktoré o rok skôr využívali vlajkové lode.

Apple chce však pravdepodobne zabrániť tomu, aby mal iPhone 16 a iPhone 16 Plus čip A17 Pro s extrémnym výkonom určeným aj na gaming a preto musela zakročiť. Ak budete chcieť využívať tieto možnosti a na smartfónoch spúšťať konzolové tituly, bude potrebné si priplatiť za drahší model. Ako obvykle.

V septembri 2024 by sme teda mali byť svedkami predstavenia dvoch čipov jednej generácie A18 a A18 Pro, ktoré sa nebudú líšiť iba názvom, ale aj výkonom a technológiami na palube. Takto by mala vyzerať celá zostava:

  • iPhone 16: čip A18 (N3E)
  • iPhone 16 Plus: čip A18 (N3E)
  • iPhone 16 Pro: čip A18 Pro (N3E)
  • iPhone 16 Pro Max: čip A18 Pro (N3E)

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  Bude mať konkurencia výkonnejšie čipy ako Apple? Qualcomm je o tom presvedčený
Môže ťa zaujímať
- Reklama -