S podvodmi sa na Slovensku stretávame na dennej báze a žiaľ sú ich obeťami často staršie osoby, ktoré nestihnú včas odhaliť všetky nástrahy online sveta. Smutným príkladom je aj seniorka zo Senca, ktorá sa stala obeťou podvodného konania. Informovala o tom priamo Polícia slovenskej republiky na svojej oficiálnej facebookovej stránke.

Neznámemu podvodníkovi sa totiž podarilo ženu okradnúť o viac ako 46 000 € a celý prípad momentálne rieši kriminálna polícia okresného riaditeľstva PZ v Senci. Poškodená vraj bola kontaktovaná osobou, ktorá jej ponúkla výhodnú investíciu do kryptomien. Keďže ju to zaujalo, s vidinou zárobku sa nechala oklamať.

Do svojho mobilného zariadenia si podľa inštrukcii stiahla aplikáciu Anydesk, ktorá slúži na vzdialený prístup do počítača, alebo mobilného zariadenia. Tým v podstate otvorila dvere cudzím osobám priamo do svojho účtu.

Netrvalo dlho a podvodníkovi sa týmto spôsobom podarilo seniorku okradnúť o vyššie spomínaných 46 000 €, pričom neoprávnene vykonané transakcie smerovali na neznáme bankové účty.

Policajné zložky opäť pripomínajú, že pri investovaní a obchodovaní s kryptomenami je potrebná opatrnosť. Výzva znie jasne: nikdy nezverujte svoje finančné prostriedky cudzím osobám, pokiaľ nemáte dostatočné vedomosti o investovaní a rizikách spojených s kryptomenami.

Našim odporúčaním je tiež to, že pokiaľ sú vo vašom okolí akýkoľvek seniori, informujte ich o tomto type podvodov, aby si dávali pozor. Taktiež im podrobne skúste vysvetliť, ako ich môžu neznáme osoby okradnúť cez mobilné zariadenia (napríklad cez zdieľaný prístup). Práve informovanosť môže byť v tomto prípade tá najlepšia prevencia.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  Instagram spúšťa predplatné pre tvorcov!
Môže ťa zaujímať
- Reklama -