Niektorí vodiči jazdia ako blázni a tak je použitie pevných radarov na frekventovaných úsekoch vcelku pochopiteľné. Existuje, ale miesto, kde je to už trochu pritiahnuté za vlasy. V českom Kolíne a dvoch susedných obciach sa totiž nachádzajú systémy merania rýchlosti s takou presnosťou, že dokážu zaznamenať aj minimálne prekročenie rýchlosti. Následne posielajú vodičom pokuty, o čom informoval Autosalon.

Podľa zistených informácií rozdali tieto radary v období od septembra do decembra 2023 až štrnásťtisíc oznámení o prekročení rýchlosti, čo je extrémny nárast v porovnaní s predchádzajúcim obdobím. Na základe toho vznikla situácia, v rámci ktorej tri zamestnankyne, ktoré majú pokuty na starosti, riešia každý jeden deň obrovské množstvo listov a zároveň čelia hnevu veľkého počtu vodičov. Až 80 % z nich vraj nešlo rýchlejšie, ako 55 km/h.

Dôležité je však zmieniť, že aj na tomto radare existuje tolerancia v rámci kalibrácie a to konkrétne pri rýchlosti 3 km/h. Jeden z čitateľov portálu Autosalon dostal pokutu, keď mu bola nameraná rýchlosť 54 km/h a po odčítaní spomenutej odchýlky vo výške 3 km/h musel platiť za reálne prekročenie na úrovni 1 km/h.

Zaujímavé je, že pokiaľ prejdete úsekom merania rýchlosťou 51 km/h (cca 54 km/h) a tým pádom dostanete pokutu, pre mesto sú výnosy z ekonomického hľadiska absolútne minimálne.

Vôbec sa to neoplatí, no mesto bude pokračovať 

rýchlosť jazda
Zdroj: Unsplash / Mauro Sbicego

Náklady na zaslanie upozornenia bývajú totiž vyššie, ako samotná pokuta za prekročenie rýchlosti. Vzniká tak paradoxná situácia, v rámci ktorej mesto v konečnom dôsledku nemá z pokút takmer žiadny finančný úžitok.

Len pre predstavu, pokuta za prekročenie rýchlosti od 1 km/h do 5 km/h je 200 Kč a teda cca 7,86 €. Ak by vás radar nameral pri rýchlosti 56 – 59 km/h, zaplatili by ste dvojnásobok.

Aj napriek týmto faktom však mesto Kolín neplánuje zmeniť nastavené limity, čo znamená, že radary budú naďalej striehnuť na každého, kto si dovolí prekročiť rýchlosť čo i len minimálnym spôsobom.

Tento prístup vyvoláva otázky o efektívnosti a spravodlivosti takto nastaveného systému, a tiež o tom, ako by sa podobné situácie mali riešiť v budúcnosti, aby bol dosiahnutý spravodlivý a rozumný kompromis.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  Rusi zažalovali Netflix. Požadujú státisíce EUR ako odškodné
Môže ťa zaujímať
- Reklama -
ZDROJSvetApple
Róbert Hallon
Som spolumajiteľ a hlavný tvorca obsahu na svetapple.sk. Študujem Dizajn médií v Bratislave a milujem Apple najmä pre filozofiu, ktorou tvorí svoje služby a produkty. Mojím druhým "koníčkom" sú autá, o ktorých tu sem tam tiež niečo napíšem.