V posledných rokoch rastie znepokojenie zo sociálnych sietí ako Facebook či Instagram, ktoré, ako sa zdá, majú negatívny vplyv na psychiku ľudí, čo sa prejavuje obzvlášť u detí a mladistvých.

Aj to je dôvod, prečo eurokomisári Vestager a Breton otvorene varujú pred možnou závislosťou zo sociálnych sietí, ktorá môže byť dokonca porovnateľná s účinkami tvrdých drog. Veľa mladých ľudí trávi na týchto sieťach hodinky svojho voľného času a často sa od nich nevedia odlepiť. Téme sa venoval Engadget.

Závislosť na sociálnych sieťach môže byť spojená aj so závislosťou na mobilnom telefóne. Tá skutočne existuje a viac sme sa jej venovali v tomto článku. Späť však k téme.

EÚ začala vyšetrovať spoločnosť Meta a jej algoritmy

Europská komisia nedávno spustila vyšetrovanie zamerané na technologického giganta Meta, pretože sa obáva, že systémy sociálnych sietí Facebook a Instagram, vrátane ich algoritmov, môžu podnecovať závislosť a taktiež vytvárať takzvané „králičie nory“ pre používateľov.

Kompetentní majú obavy z toho, že práve dizajn apiek, ako aj spôsob ich fungovania, sú zamerané na to, aby zneužívali slabosti a neznalosť mladých ľudí a tým pádom spôsobovali návykové chovanie, ktoré je veľmi nebezpečné.

Taktiež sa skúma, ako Meta chráni súkromie a psychické zdravie mladistvých a ako sa obsah prispôsobuje rôznym vekovým kategóriám. Pokiaľ sa v tomto smere podarí objaviť pochybenia, existuje pravdepodobnosť, že sociálnym sieťam Facebook a Instagram bude v EÚ hroziť zánik, alebo zásadná zmena.

Mladiství môžu mať ťažší prístup na Facebook a Instagram

Facebook
Zdroj: Pexels / Anton / Meta (úprava redakcie)

Je možné, že EÚ zavedie napríklad prísnejšie pravidlá pre vekovú verifikáciu na sociálnych sieťach, aby mladiství neboli vystavení nevhodnému obsahu.

To môže viesť k zásadným zmenám v používaní týchto platforiem, kde by už nebolo možné spoliehať sa len na čestné prehlásenie o dosiahnutí veku 18 rokov.

V hre je napríklad verifikácia cez občianske preukazy podobne, ako to poznáme napríklad z rôznych apiek na stávkovanie.

Rovnako sa môže stať, že spoločnosť Meta bude musieť zmeniť, alebo prepracovať algoritmy zobrazovania príspevkov na Facebooku a Instagrame, čo môže mať negatívny dôsledok na jej podnikanie.

EÚ musí postupovať v tomto smere opatrne

Uvidíme, ako to celé dopadne. Sociálne siete sú objektívne považované za veľmi nebezpečné a ak má na nich človek vybudovanú závislosť, negatívnym spôsobom mu to môže ovplyvniť život.

Na druhej strane je to, ale súčasť moderného sveta a tak musí byť EÚ s akoukoľvek reguláciou mimoriadne opatrná. Práve na sociálnych sieťach sa môže takéto rozhodnutie otočiť priamo proti nej. Snáď sa to nestane.

Prečítajte si tiež  Máš pekné fotky z iPhonu? Pochváľ sa s nimi!

Hľadáte nové Apple zariadenie? Skontrolujte náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 900 inzerátov na rôzne Apple produkty. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -