V posledných rokoch sme svedkami zaujímavého trendu medzi používateľmi Apple zariadení. Podľa dát od analytickej spoločnosti Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) sa cyklus výmeny iPhonov, iPadov a Macov výrazne predlžuje. Kým v roku 2020 uviedlo 63 % majiteľov iPhonov, že ich predošlé zariadenie bolo staršie ako dva roky, v uplynulom roku to bolo už 71 %. Pre Apple to neveští nič dobré.

Podobný nárast, ako iPhone zaznamenali aj MacBooky, kde sa počet používateľov s trojročnými a staršími zariadeniami zvýšil z pôvodných 40 % na aktuálnych 56 %. Ako dodáva Macrumors, jedným z hlavných dôvodov tohto javu je prechod na ARM platformu Apple Silicon, ktorý začal ešte v roku 2020 spolu s príchodom revolučného čipu M1.

Ten priniesol významné zlepšenia vo výkone a energetickej efektivite, čo umožnilo používateľom využívať svoje zariadenia dlhšie bez potreby ich výmeny.

Veď taký MacBook Air M1 sa predáva dodnes a namiesto 1 199 € zaň po kliknutí na tento odkaz zaplatíte iba 879 € u autorizovaného predajcu spoločnosti Apple. A aj keď sa môže niekto takéhoto nákupu báť, my hovoríme smelo do toho, nakoľko tento fantastický počítač má čo ponúknuť ešte aj dnes, v roku 2024. V čase svojho vydania bol totiž nadčasový.

Ďalším faktorom, ktorý mohol štatistiku zásadne ovplyvniť bola pandémia COVID-19, ktorá prinútila mnohých užívateľov šetriť a maximalizovať životnosť svojich existujúcich zariadení.

Ľudia si myslia, že nové Apple zariadenia sú málo revolučné 

iPhone a Tim Cook
Zdroj: Unsplash / Thai Nguyen, YouTube / Apple (snímka obrazovky)

Nie je to však len o stále sa zlepšujúcich technických špecifikáciách a pandémii. Podľa Marka Gurmana z agentúry Bloomberg používatelia menej často pociťujú potrebu upgradovať svoje zariadenia kvôli nedostatku revolučných nových funkcií, ktoré do nich Apple z roka na rok prináša.

Navyše zlepšená odolnosť a spoľahlivosť zariadení, spolu so zvyšujúcou sa závislosťou na streamovacích službách a webových aplikáciách znamená, že aj staršie zariadenia sú stále dostatočne výkonné pre každodenné použitie.

Ak si dnes chcete kúpiť iPhone s nižším rozpočtom, pokojne si môžete zaobstarať aj iPhone 12, ktorý sa predáva len za 425 €. Tento model vám bude bohato stačiť na drvivú väčšinu úkonov, ako raz taký drahý iPhone 15, ktorý ani po vizuálnej stránke nevyzerá veľmi odlišne!

Tento posun v správaní spotrebiteľov môže mať dlhodobé dôsledky pre trh s technológiami. Všetci veľkí výrobcovia na čele s Apple budú musieť prispôsobiť svoje stratégie, aby udržali zákazníkov zainteresovaných a motivovaných k častejším upgradom. Nechajme sa prekvapiť, ako to vo finále dopadne.

Prečítajte si tiež  Apple Watch Series 6 - prečo neočakávame žiadnu veľkú zmenu?
Ľudia menia iPhony menej často
Zdroj: CIRP (snímka obrazovky)

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -