Apple nedávno zaznamenal významné právne víťazstvo, keď sa mu podarilo obhájiť svoju stratégiu uzavretého ekosystému aplikácií a služieb pred hromadnou žalobou. Federálny sudca Richard Seeborg rozhodol, že žalobcovia, ktorí tvrdili, že tieto praktiky vedú k vyšším cenám iPhonov, nemajú dostatočný právny základ pre svoje tvrdenia. Téme sa venoval 9to5mac.

Žaloba tvrdila, že Apple sa zapája do protisúťažného správania prostredníctvom dohôd s prehliadačmi, ktoré bránia vstupu aplikácií tretích strán na trh. Tento spor nasledoval po tom, čo Apple umožnil používanie iných prehliadačov na iPhonoch v Európskej únii začiatkom roka 2024.

Podľa žalobcov obmedzenie funkčnosti webových aplikácií, ktoré musia byť postavené na WebKite odrádza vývojárov progresívnych webových aplikácií (PWAs) a zabezpečuje, že iné prehliadače ako Google Chrome a Mozilla Firefox fungujú len ako alternatívy Safari, namiesto toho, aby fungovali ako nezávislé prehliadače. Tieto praktiky údajne vedú k vyšším cenám iPhonov pre spotrebiteľov.

Apple však tvrdí, že ich ceny nie sú umelo nafúknuté a sú konkurencieschopné vzhľadom na silnú súťaž, ktorej čelí zo strany ostatných výrobcov mobilných zariadení. Sudca Seeborg sa stotožnil s týmto názorom a schválil návrh Apple na zamietnutie žaloby. Žalobcom bola ponechaná tridsaťdňová lehota na podanie upravenej žaloby, no zatiaľ nie je známe, či túto možnosť využijú.

EÚ chce, aby sa z iOS stal Android. My to, ale nechceme…

Android vs Apple
Zdroj: DALL-E

Ide o ďalší prípad, ktorý ukazuje, ako Apple dokáže efektívne obhajovať svoje obchodné praktiky a udržiavať svoju pozíciu na trhu, aj keď čelí právnym výzvam. Firma si vždy zakladala na uzavretom ekosystéme a aj keď to môže niekoho obmedzovať, ľudia majú stále možnosť nákupu konkurenčných zariadení s operačným systémom Android.

Boj, ktorý voči Apple vedie Európska únia je síce na jednej strane logický a pochopiteľný, no na strane druhej systematicky ničí celú platformu, ktorú Apple roky budoval a paradoxne aj ohrozuje bezpečnosť používateľov.

Uvidíme, ako si bude Apple počínať na starom kontinente ďalej a či výrobcu čakajú ďalšie nepríjemné zmeny a obmedzenia. Naposledy sme napríklad písali o tom, že Apple sa s EÚ dohodol na odomknutí NFC čipu, ktorý v iPhone nemusí slúžiť len pre Apple Pay.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  Ako na iPhone nahrávať obrazovku? Dá sa to aj so zvukom
Môže ťa zaujímať
- Reklama -