OpenAI opäť prekvapil celý svet. Spoločnosť prišla s novinkou vo svete umelej inteligencie, ktorá nesie názov GPT-4o mini. Tento nový jazykový model, ktorý je menší, lacnejší a rýchlejší ako jeho predchodcovia, prináša revolúciu v okamžitom spracovaní textu. Ako informuje TechCrunch, vývojári a spotrebitelia môžu využívať GPT-4o mini už od dnešného dňa prostredníctvom webovej a mobilnej aplikácie ChatGPT. Podnikové použitie bude sprístupnené nasledujúci týždeň.

Jednou z hlavných výhod nového jazykového modelu GPT-4o mini je jeho schopnosť prekonať popredné malé AI modely pri úlohách zahŕňajúcich text a vizuálne spracovanie. Vďaka svojej rýchlosti a efektívnosti sa má stať obľúbenou voľbou pre vývojárov, ktorí potrebujú vykonávať jednoduché, opakované úlohy vo veľkom objeme. Tento model nahradí v ponuke GPT-3.5 Turbo.

Podľa dát z Artificial Analysis dosahuje GPT-4o mini skóre až 82 % na MMLU, čo je benchmark merajúci uvažovanie AI. Len pre porovnanie, konkurenčné modely ako Gemini 1.5 Flash dosahujú 79 % a Claude 3 Haiku 75 %. Je teda jasné, že OpenAI je v tomto smere momentálne najďalej.

Pri meraní matematického uvažovania (MGSM) dosahuje GPT-4o mini skóre až 87 %, čo je výrazne viac ako u modelov Flash (78 %) a Haiku (72 %).

GPT-4o mini
Zdroj: Open AI (snímka obrazovky)

GPT-4o mini je veľmi lacný. Ľudia ho môžu používať zadarmo 

Jedným z najväčších prínosov GPT-4o mini je jeho dostupnosť. Jeho prevádzka je pre vývojárov o viac ako 60 % lacnejšia ako u predchodcu GPT-3.5 Turbo. Presná cena GPT-4o mini pre vývojárov začína na 15 centoch za milión vstupných tokenov a 60 centoch za milión výstupných tokenov. Model má kontextové okno 128 000 tokenov, čo je približne dĺžka knihy, a jeho znalosti sú aktuálne do októbra 2023.

GPT-4o mini momentálne podporuje spracovanie textu a videnia, pričom OpenAI plánuje rozšíriť podporu aj na video a audio. S tým sa však stretneme až neskôr.

Napriek tomu, že OpenAI neprezradilo presnú veľkosť GPT-4o mini, spoločnosť tvrdí, že je v rovnakej kategórii ako ďalšie malé AI modely, ako napríklad Llama 3 8b, Claude Haiku a Gemini 1.5 Flash. Avšak podľa predbežných testov v chatbot aréne LMSYS.org je GPT-4o mini rýchlejší, nákladovo efektívnejší a inteligentnejší.

Okrem toho, OpenAI predstavilo ďalšie nástroje určené podnikovým zákazníkom. Nová API pre Enterprise Compliance umožní firmám v regulovaných odvetviach, ako sú financie, zdravotníctvo a právne služby, splniť požiadavky na logovanie a audit.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  Apple má plné zuby ChatGPT. Zakázal ho používať
Môže ťa zaujímať
- Reklama -