Americká spoločnosť Qualcomm sa opäť pripravuje posunúť hranice mobilného výkonu so svojím najnovším čipom Snapdragon 8 Gen 4, ktorý by mal byť oficiálne predstavený v októbri tohto roka a dostanú ho tie najlepšie Android smartfóny na trhu.

A hoci sme ešte len na začiatku únikov a špekulácií, nakoľko žiadne oficiálne dáta zatiaľ neboli zverejnené, na internet sa dostali výsledky prvých Geekbench testov, ktoré tento čip dokážu preveriť z hľadiska výkonu. Objavil ich portál Gsmarena a na základe tohto úniku už vieme, že sa máme na čo tešiť.

Snapdragon 8 Gen 4 a jeho uniknutý výkon 

Podľa prvých dát sa spoločnosti Qualcomm pri tomto čipe podarilo dosiahnuť fenomenálne hodnoty. Tak napríklad viacjadrový výkon procesora má narásť o približne 30 % v porovnaní so schopnosťami súčasného čipu Snapdragon 8 Gen 3, ktorý patrí medzi to najlepšie, čo je aktuálne na trhu. Presný počet bodov narástol z pôvodných 6810 (Xiaomi 14) na 8 840.

Ešte lepšie čísla sa navyše podarilo dosiahnuť pri jednojadrovom teste, v ktorom Snapdragon 8 Gen 4 dosiahol nárasťtaž o 35 %! Zatiaľ čo minulá generácia v tomto porovnaní dosiahla 2 125 bodov (Xiaomi 14), tej novej sa podarilo dosiahnuť až 2 884 bodov.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4 výkon geekbench
Zdroj: GSM Arena

V dôležitom porovnaní poráža aj čip A17 Pro

Len pre porovnanie, iPhone 15 Pro s čipom A17 Pro dosahuje v viacjadrovom teste 7 205 bodov a v jednojadrovom teste potom 2 900 bodov. Presné hodnoty si môžete pozrieť napríklad na tejto stránke.

A17 Pro geekbnech výkon
Zdroj: Geekbench (snímka obrazovky)

Minimálne vo viacjadrovom teste bude teda Snapdragon 8 Gen 4 o krôčik ďalej a v jednojadrovom teste je skoro na tom istom. Ešte stále však netreba zabúdať na fakt, že pôjde o konkurenta pre čip A18 Pro, ktorý bude predstavený až v septembri 2024. Apple teda môže príjemne prekvapiť, najmä ak použije inovovaný 3 nm proces TSMC.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  Porovnali sme iPhone 13 vs iPhone 13 Pro. V čom sú hlavné rozdiely?
Môže ťa zaujímať
- Reklama -