Technologický svet opäť priniesol nečakanú správu o chybe v systéme iOS, ktorá môže spôsobiť to, že operačný systém iOS vo vašom iPhone spadne po zadaní štyroch špecifických znakov do vyhľadávania. Tento druh chyby, známy ako „text string bug„, nie je v rámci jablkovej platformy ničím novým, avšak tentokrát sa objavuje v najnovšej verzii operačného systému iOS 17. Téme sa venoval portál 9to5mac.

Ako sa táto chyba vlastne prejavuje a je naozaj dôvod na paniku? Pokiaľ si to chcete vyskúšať sami, do vyhľadávacieho panela v rámci domovskej obrazovky alebo v knižnici aplikácií znaky “”: a doplniť ich ľubovoľným štvrtým znakom (napríklad – “”::). Tento jednoduchý úkon spôsobí pád domovskej obrazovky, známej ako Springboard, ktorá sa následne reštartuje.

Našťastie, nejde o nič viac než „soft“ reštart, čo znamená, že zariadenie sa samo opäť zapne a pokračuje v normálnej prevádzke – nijako ho týmto pokusom nepoškodíte, no zbytočne to skúšať samozrejme nemusíte.

Chyba sa prejavuje aj v beta verziách iOS 18. Je to však iné 

Zaujímavosťou je, že problém nepostihuje len najnovší iOS 17, ale aj nadchádzajúce beta verzie iOS 18 a 18.1. Je tu však jeden podstatný rozdiel. Kým starší systém zvyčajne úplne celý spadne, ten novší len na krátko zamrzne a potom funguje ďalej.

Tento fakt naznačuje, že Apple už pravdepodobne pracuje na riešení tejto nepríjemnosti, no stále sa môže stať, že sa s chybou stretnete. Zaujímavé je tiež to, že nejde o prvý podobný bug v rámci operačného systému iOS.

V roku 2015 sme tu mali podobný problém. Bol však oveľa závažnejší

Ešte v roku 2015 sa objavil takzvaný „Effective Power“ bug, ktorý spôsoboval pád aplikácie Správy a dokonca aj reštart iPhonu, keď ste prijali konkrétnu textovú správu. V tomto danom prípade však šlo o oveľa závažnejšiu chybu, pretože vám mohol ktokoľvek zaslať SMS správu s daným textom a tým vám neustále spôsobovať reštart vášho zariadenia.

Hoci Apple zatiaľ nevydalo oficiálne vyhlásenie k tejto novej chybe, je pravdepodobné, že čoskoro príde aktualizácia, ktorá ju opraví. Medzitým, pokiaľ nemusíte, radšej sa vyhnite zadávaniu spomínaných znakov do vyhľadávania.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  Ako vypnúť zvuky fotoaparátu a snímok obrazovky na vašom iPhone?
Môže ťa zaujímať
- Reklama -