V technologickom svete, kde novinky a pokroky letia vpred neuveriteľným tempom, sa občas zastavíme a ohliadneme za historickými kúskami, ktoré formovali to, čo dnes považujeme za samozrejmosť. Jedným z takýchto zariadení je aj legendárny počítač Apple-1, ktorý nedávno zaujal na aukcii svojou cenou a príbehom.

Tento konkrétny Apple-1, ktorý vlastnil Dana Redington – prvý aplikačný inžinier spoločnosti Apple, sa predal za ohromujúcich 315 914 dolárov, čo je v prepočte cez 282 tisíc eur. Je to nielen ukážka toho, akú hodnotu majú pre zberateľov technologické relikvie, ale aj pripomienka skromných začiatkov technologických gigantov vrátane spoločnosti Apple.

Príbeh tohto počítača je ešte zaujímavejší vďaka tomu, ako ho Redington získal. V roku 1978, keď sa Apple pripravoval na sťahovanie, Steve Jobs mal v kancelárii hromadu starého hardvéru určeného na vyhodenie.

S povolením Jobsa a Stevea Wozniaka si Redington vybral dosku plošných spojov a ďalšie príslušenstvo, ktoré si nechal a teraz sa z nich stal doslova zberateľský poklad.

Aukcia zahŕňala aj počítač Lisa či šek s podpisom Steva Jobsa

Aukcia zahŕňala aj ďalšie artefakty z histórie Apple, vrátane počítača Apple Lisa s originálnymi diskovými jednotkami „Twiggy“, ktorý sa predal za 81 251 dolárov – v prepočte zhruba 72 500 eur, a šeku podpísaného Stevom Jobsom z roku 1976, ktorý dosiahol hodnotu 66 844 dolárov – v prepočte zhruba 58 700 eur.

Za zmienku tiež stoja 3 originálne polaroidové fotografie prototypu počítača Apple-1, ktoré sa predali za 54 904 dolárov – v prepočte zhruba 49 000 eur.

To všetko ukazuje, že história spoločnosti Apple má stále veľkú hodnotu a zberatelia sú ochotní platiť skutočne vysoké čiastky. Išli by ste niekedy do podobného zberateľského predmetu aj vy?

Hľadáte nové Apple zariadenie? Skontrolujte náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple produkty. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  Apple hľadá manažéra pre kryptomeny
Môže ťa zaujímať
- Reklama -