Slovenská vláda opäť siaha do peňaženiek motoristov, no tento raz oveľa výraznejšie, ako by ste možno čakali. Ako informuje portál Aktuality, od budúceho roka sa cena ročnej diaľničnej známky zvýši z pôvodných 60 eur na 90 eur. Tento krok je súčasťou širšieho balíka opatrení na konsolidáciu verejných financií.

Zaujímavé je, že táto informácia prichádza len niekoľko týždňov potom, čo minister Jozef Ráž naznačil, že konsolidačné opatrenia sa v najbližšom období nevyhnú ani rezortu dopravy. Teraz sa dozvedáme konkrétnejšie detaily, ktoré určite nepotešili žiadneho motoristu. Cena ročnej diaľničnej známky totiž narastie o extrémnych 50 %.

Využívanie slovenských diaľnic tak bude spoplatnené veľmi podobným spôsobom, ako využívanie českých či rakúskych diaľnic. Netreba však zabúdať, že u našich susedov získavajú šoféri aj podstatne viac diaľničných úsekov. U náš žiaľ stále nemáme diaľnicou prepojenú diaľnicu z Bratislavy do Košíc.

Dôležité je tiež k tejto téme doplniť, že na Slovensku od 1. augusta 2024 začala platiť univerzálna 1-dňová diaľničná známka, ktorá je dostupná za poplatok len 5,4 €.

Zatiaľ nie je známe, či sa budú zvyšovať aj ceny ostatných diaľničných známok, alebo sa nové konsolidačné opatrenie bude týkať iba tej ročnej. Za predpokladu, že sa nič nezmení však budú ceny za diaľničné známky v roku 2025 vyzerať nasledovne.

  • Známka na 365 dní – 90 € (doteraz 60 €)
  • Známka na 1 mesiac – 17 €
  • Známka na 10 dní – 12 €
  • Známka na 1 deň – 5,40 €

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  Beats Studio 3 sú rovnako dobré ako AirPods. Ich cena je však výrazne nižšia
Môže ťa zaujímať
- Reklama -