Každý rok pribúdajú na trh nové smartfóny a výber toho správneho môže byť veľmi náročný. Aj preto sa rozhodol vedec, ktorý sa zaoberá dátami použiť umelú inteligenciu na analýzu viac ako 1,1 milióna online recenzií. Vďaka tomuto šikovnému postupu sa mu pomerne rýchlo podarilo odhaliť, ktoré zariadenia majú ľudia najradšej.

Samotná analýza mala celkom pochopiteľne aj svoje pravidlá a prísne kritéria hodnotenia, vďaka čomu sa podarilo získať čo možno najobjektívnejší výsledok. Dôležité je tiež poznamenať, že sa nezameriavala striktne na najnovšie smartfóny, ktoré prišli na trh v rokoch 2023 alebo 2024 ale vyskytli sa tu aj niektoré staršie zariadenia, ktoré si zákazníci mohli v tomto období zaobstarať napríklad z druhej ruky, alebo ako repasované kúsky.

Toto je 5 hlavných kritérií, s ktorými pracovala umelá inteligencia:

  • Hodnota za peniaze
  • Výkon
  • Dizajn
  • Výdrž batérie
  • Fotoaparát

Výsledky, ktoré prekvapia snáď každého

Samsung Galaxy S24
Zdroj: YouTube / Sam Beckman (snímka obrazovky + úprava redakcie)

Možno by ste očakávali, že na prvom mieste bude buď iPhone 15 Pro Max alebo Samsung Galaxy S24 Ultra, nakoľko tieto smartfóny sú vo svete považované za akési dve vlajkové lode, ktoré si azda najviac konkurujú. Ukázalo sa však, že prémiovým modelom sa v recenziách zďaleka tak nedarí, ako ich cenovo dostupnejším ekvivalentom.

Tak napríklad Samsung Galaxy S24+, ktorý sa po kliknutí na tento odkaz predáva od 765 € (Pôvodne 1 129 €) sa umiestnil na prvom mieste, a nasledoval ho iPhone 14 Plus z roku 2022. Hoci ide o starší model, jeho špičková výbava, nízka cena len na úrovni 689 € (pôvodne 1 149 €) a podobnosť s nástupcom (iPhonom 15 Plus) patria medzi dôvody, prečo ho zákazníci doslova milujú.

Obrovským prekvapením bolo potom aj tretie miesto, na ktorom trónil skladací Samsung Galaxy Z Flip 6. Tento smartfón bol uvedený na trh iba v lete 2024 a evidentne si získal pozornosť celého sveta a zároveň s ním majú dobré skúsenosti aj zákazníci. Jeho štandardná cena štartuje na úrovni 1 199 €, avšak po kliknutí na tento odkaz ho kúpite za 683 €, čo môže taktiež zohrávať svoju rolu v tom, prečo sa mu tak darilo.

Tabuľka: Top 5 smartfónov podľa AI analýzy

Poradie Model Celkové skóre (body)
1. Samsung Galaxy S24+ 89,98
2. iPhone 14 Plus 89,18
3. Samsung Galaxy Z Flip 6 89,14
4. iPhone 15 Plus 88,31
5. Samsung Galaxy S23 FE 86,82
Prečítajte si tiež  iPhone má zvláštny problém s rozmazaným rohom displeja. Vieme ako chybu opraviť

Najhoršie hodnotené smartfóny

iPhone 15 Pro nemecko
Zdroj: Unsplash / Tatiana Steve (úprava redakcie)

Prekvapením bolo, že Google Pixel 7 Pro (72,02 bodov) a iPhone 15 Pro (75,34 bodov)  sa umiestnili medzi najhoršie hodnotenými zariadeniami. To naznačuje, že vysoká cena a značka nezaručujú spokojnosť používateľov. Na druhej strane to však môže mať aj svoje logické dôvody.

Minimálne iPhone 15 Pro mal zo začiatku predaja problémy s prehrievaním, čo mohlo trápiť viacerých spotrebiteľov. Je síce pravda, že Apple ich vyriešil softvérovou aktualizáciou, no urobil to až neskôr, čo pochopiteľne mohli ľudia zohľadniť vo svojich recenziách.

Zaujímavý verdikt, pri ktorom si treba dať pozor na metodológiu

Zdá sa, že používatelia oceňujú skôr vyvážený pomer ceny a výkonu než najnovšie technológie. Možno je čas prehodnotiť, či sa oplatí investovať do najdrahších modelov, ktoré sú síce lákavé, ale v praxi ich funkcie nedokážeme až tak dobre využiť.

Zároveň je dôležité uvedomiť si, že analýza bola vykonaná pomocou AI a môže obsahovať chyby. Recenzie sú subjektívne a nemusia vždy odrážať objektívnu kvalitu zariadenia. Každopádne sme sa dopracovali ku výsledkom, ktoré určite prekvapili nejedného nadšenca, čo poviete? Svoje názory nám napíšte pod príspevok na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1100 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -