Spoločnosť Apple nám v septembri predstavila úplne nový iPhone 16, ktorý má zaujímavú technologickú výbavu a hlavne úplne nový 3 nm procesor A18, o ktorom výrobca hovorí, že disponuje poriadnou dávkou výkonu.

Ako sa však tomuto čipu a zariadeniu bude dariť, keď ho porovnáme s jeho najväčším konkurentom v rovnakej triede, so Samsungom Galaxy S24? Juhokórejský výrobca v tomto modely použil svoj vlastný čip Exynos 2400, ktorý je vyrábaný menej pokročilým 4 nm výrobným procesom a často je za tento krok kritizovaný – keďže tu mohol použiť aj Snapdragon 8 Gen 3.

Tieto smartfóny sú z hľadiska výbavy aj triedy veľmi podobné. Pokiaľ sa ešte raz bližšie pozrieme na hardvér, zistíme, že majú aj úplne rovnakú operačnú pamäť RAM na úrovni 8 GB. Pri Samsungu je to už skôr taký štandard a Apple nemal na výber, keďže chcel, aby nový iPhone 16 podporoval aj Apple Intelligence, ktorá skrátka vyžaduje viacej RAM.

YouTube kanál TechTag sa postaral o pomerne jednoduché a zároveň veľmi dobre spracované porovnanie, v ktorom postupne otváral aplikácie na jednom aj druhom zariadení (súčasne) a my sme mohli sledovať, kde sa načítajú skôr.

Ako môžete vidieť sami, iPhone 16 dosahoval jasné vedenie vo všetkých náročnejších apkách, ktoré vyžadovali dlhšie načítanie. Rovnako sa zapol z vypnutého stavu o čosi skôr. Na druhej strane, konkurenčný Samsung Galaxy S24 zaznamenal niekoľko výhier pri jednouchých aplikáciách, ako sú Netflix, Amazon či aplikácia Telefón.

Otázne však je, či to nebolo spôsobené skôr tým, že iOS má nastavené o čosi pomalšie animácie otvárania apiek, ako Android. Minimálne nám to tak prišlo. Každopádne posúdenie nechávame na každom individuálne. Oba smartfóny koniec koncov podali veľmi slušný výsledok.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  Kompletné predstavenie MacBookov za 4 minúty.
Môže ťa zaujímať
- Reklama -