Ako sme vás informovali pred pár hodinami, extrémne silné slnečné erupcie v súčasnom cykle aktivity dosiahli najvyšší bod. Len včera sme boli svedkami najsilnejšej z nich, ktorá vyvrhla koronálnu hmotu smerom k Zemi. Ako uvádza iMeteo, práve vďaka tomuto by sa nad slovenskom mohla objaviť polárna žiara.

Vyvrhnutá koronálna hmota (CME) interaguje s magnetickým poľom našej planéty, čo spôsobuje nádherné nebeské divadlo známe ako polárna žiara. Predpovede ukazujú na možnosť geomagnetických búrok triedy G1-G3. Okrem farebného neba sa tak môže stať, že v niektorých častiach sveta budú mať ľudia problémy s internetom, mobilnou sieťou alebo elektronikou. Ide však skôr o zriedkavé javy.

Kde na Slovensku sa bude dať pozorovať polárna žiara? 

Podmienky na sledovanie polárnej žiary sa síce zlepšujú, no ani zďaleka nie sú ideálne. Najlepšie miesta na Slovensku zahŕňajú Vysoké Tatry, Horehronie a východné regióny.

Deň Najlepšie miesta Poznámky
Piatok – Sobota Vysoké Tatry Oblačnosť postupne klesá
Sobota – Nedeľa Vysoké Tatry, Horehronie a východ Slovenska Vysoká pravdepodobnosť
Nedeľa – Pondelok Celé Slovensko Menej oblačnosti, ale záleží na astronomických podmienkach

Meteorologické podmienky nám zatiaľ veľmi neprajú 

Hoci je dnes veľmi vysoká pravdepodobnosť, že by sa polárna žiara mohla vyskytnúť aj na Slovensku, z dôvodu pomerne silnej oblačnosti na veľkej časti územia nemusí byť toto vesmírne divadlo vôbec vidieť.

Aj preto platí, že polárna žiara sa bude vyskytovať len vo vyššie položených miestach, napríklad na hrebeňoch Vysokých Tatier, alebo tam, kde bude číra obloha. Samozrejme odporúčame pripraviť si fotoaparáty alebo mobily a sledovať situáciu. Pokiaľ budú ideálne podmienky, môžete sa polárnu žiaru pokúsiť zachytiť.

Hľadáte nové Apple zariadenie? Skontrolujte náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple produkty. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  Základný iPhone 15 si Slováci môžu kúpiť za výhodnú cenu: Tento model sa spoločnosti Apple podaril
Môže ťa zaujímať
- Reklama -